liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

Rapper Typhoon wint twee Edisons

Het jaar van zijn grote doorbraak heeft rapper Typhoon twee Edisons opgeleverd. Hij kreeg vanavond de Edison voor zowel Beste Album als Beste Hiphop.

Vanuit zijn vertrekpunt als verbaal begaafde rapper uit Zwolle is hij na een lange reis uitgekomen op Lobi da Basi. Het is een album, maar ook een collectieve inspanning, een totaalervaring, een gevoel, misschien wel een levensinstelling.

De jury onder voorzitterschap van popjournalist Leon Verdonschot.

Vind de duurste kaasschaaf ter wereld

Altijd oppassen waar je die kaasschaaf van 25.000 euro legt, voor je het weet is die kwijt. Uit het Amsterdam Cheese Museum is de duurste kaasschaaf ter wereld gestolen. Dat zegt het familiebedrijf dat de kaasschaaf liet maken, Boska Holland.

De kaasschaaf is bevat 220 diamantjes (dat schaaft fijn) en ziet er zo uit:

Wie de gouden tip heeft, krijgt een grote kaasfondue en een kaaspakket. Een woordvoerder van Boska zegt dat het geen 1 aprilgrap is.

Weer storing in nieuwe tunnel Delft

Tussen 18.30 en 20.00 uur konden er geen treinen door de gloednieuwe spoortunnel van Delft. Doordat het brandalarm afging werd het verkeer in de tunnel platgelegd en het perron in Delft ontruimd. Er was geen brand. De vertraging voor de reizigers liep op tot meer dan een uur.

Twitter verwijdert account Boko Haram

Terwijl aanhangers van IS Twitter-medewerkers bedreigen vanwege het verwijderen van IS-accounts, verwijdert Twitter ondertussen een account van de islamitische terreurgroep Boko Haram. Het account (@Urwatu_Wutqa) had slechts negentien tweets en werd gebruikt voor propaganda. Volgens een expert bij Newsweek gebruikt Boko Haram pas sinds kort social media. "De aanpak van de groep ten opzichte van social media is zeker veranderd. Ze zitten pas sinds begin dit jaar op Twitter."

Boko Haram terroriseert al jaren Nigeria. De laatste weken lijkt het Nigeriaanse leger bezig aan opmars tegen de terreurgroep.

Lekker de lucht in met je drone

Drone

Heb je een drone? Hou je van vliegen? Dan hebben we goed nieuws: het kabinet wel de regels voor drone-vliegen verruimen. De eerste versoepeling geldt alleen voor de politie en brandweer. Later gaat het kabinet ook kijken of de regels voor het bedrijfsleven en de recreatieve gebruikers minder streng kunnen.

Verkiezingsdebat Provinciale Staten

Wat speelt er in de provincies en wat staat er tijdens de verkiezingen van 18 maart op het spel? Daarover gaan provinciale lijsttrekkers met elkaar in gesprek. Hieronder kijk je live.

Van Praag krijgt vier ton van KNVB

KNVB-voorzitter Michael van Praag krijgt bijna vier ton mee van de voetbalbond voor zijn campagne om voorzitter van de FIFA te worden. Dat is vanmiddag besloten op een nog best spannende vergadering in Zeist. De afdeling van het amateurvoetbal wilde eigenlijk helemaal niet meebetalen: "We hebben de afgelopen tijd al enorm moeten bezuinigen en daarbij zijn vijftig banen wegbezuinigd. Het is een extra last voor het amateurvoetbal."

Waarschijnlijk komt er ook een televisiedebat met alle kandidaten die FIFA-voorzitter willen worden. Naast Van Praag en de huidige voorzitter zijn ook nog de Portugese voetballer Luís Figo en een Jordaanse prins in de race. De verkiezing zelf is op 29 mei.

Van Praag tijdens de persconferentie

Kamp tegen Groningers: het spijt mij zeer

Het kabinet geeft toe dat er te weinig is gedaan om Groningen veilig te houden. Dat zei minister Kamp in een interview bij RTV Noord.

Het spijt mij zeer. Het is nu aan mij om de maatregelen te nemen die nodig zijn.

Minister Kamp

Voor het eerst reageerde Kamp op een keihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen. Daarin staat dat er bij de gaswinning in het verleden nauwelijks rekening is gehouden met het gevaar van al die gasboringen voor de bewoners. Morgen praat de Tweede Kamer over het gaswinningsrapport. Of de gaswinning verder wordt teruggeschroefd wil minister Kamp pas in de zomer besluiten.

UEFA klaagt Feyenoord aan

De UEFA heeft Feyenoord aangeklaagd wegens racisme en wangedrag tijdens de Europa League-wedstrijd van afgelopen donderdag. Feyenoordsupporters gooiden in de wedstrijd tegen FC Roma een opblaasbare banaan op het veld.

Daar wordt hier een groot nummer van gemaakt. Het wordt gezien als een enorm racistische uiting van de Feyenoord-supporters.

Rop Zoutberg, NOS-correspondent in Rome

Rotterdam in top-tien beste alternatieven stedentrips

De Markthal in Rotterdam

Volgens The Guardian dan. Onze havenstad is door de Britse krant uitgeroepen tot een van de beste steden voor een alternatieve stedentrip. Ze noemen Rotterdam een design-stad vol iconische architectuur. Ook het uitgaansleven is er goed met plekken als Bird en Perron.

Letterlijk 'cheese and biscuits'

Toen de Engelse Diane na een maaltijd in een restaurant om 'cheese and biscuits' vroeg (crackers met kaas), werd haar bestelling wel erg letterlijk genomen:

Daken over tien jaar asbest-vrij

Daken met asbest moeten voor 2024 zijn vervangen. Volgens het kabinet zijn deze daken met asbest veel te gevaarlijk voor de gezondheid.

We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels.

Staatssecretaris Mansveld van Milieu
Voor 2024 moeten alle daken asbest-vrij zijn

Nog even geen ontruiming Maagdenhuis

Studenten tijdens een persconferentie in het Maagdenhuis

De studenten kunnen nog even blijven zitten in het Maagdenhuis. De kans dat het deze week ontruimd wordt, is klein. De Universiteit van Amsterdam vindt de discussie die nu plaatsvindt inspirerend en heeft daarom geen haast om de actievoerders uit het bestuursgebouw te laten vertrekken.

Treinen gaan weer rijden

Het treinverkeer rond Utrecht wordt weer geleidelijk opgestart. Rond 16.00 zullen de meeste treinen weer gewoon rijden.

Rebekah Brooks krijgt nieuwe baan

Rupert Murdoch en Rebekah Brooks

Rupert Murdoch geeft Rebekah Brooks een baan bij zijn mediabedrijf Storyful, meldt de BBC. Daar gaat ze zich bezighouden met digitale en social media.

Aan Brooks kleeft het schandaal van de Britse tabloid News of the World, waarbij tientallen beroemdheden werden afgeluisterd. Brooks was de baas van het mediabedrijf waar de krant onder viel.

De zaak leidde uiteindelijk tot de ondergang van News of the World. De hoofdredacteur van de krant, Andy Coulson, kreeg uiteindelijk 18 maanden cel, Brooks werd vrijgesproken.

Indiase 'busverkrachter': het was haar eigen schuld

Demonstratie tegen verkrachtingen in India

Mukesh Singh, een van de mannen die een Indiase vrouw in een bus verkrachtte, vindt dat het haar eigen schuld was. Dat zegt hij in een documentaire van de BBC over seksueel geweld in India.

De vrouw werd na de verkrachting geslagen met ijzeren staven en overleed twee weken later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Volgens Singh was dat nooit gebeurd als de vrouw en haar vriend zich niet hadden verzet: "Ze had gewoon stil moeten zijn en de verkrachting toe moeten laten."

De brute moord op de vrouw leidde tot grote protesten in heel India tegen seksueel geweld tegen vrouwen.

Ebolaverpleegkundige klaagt ziekenhuis aan

Verpleegster Nina Pham omhelst president Obama nadat ze was genezen van ebola

Een Amerikaanse verpleegkundige die tijdens een dienst ebola opliep, klaagt het ziekenhuis aan waar ze werkte. De vrouw raakte in oktober besmet toen zij in Dallas de eerste ebolapatiënt in de VS verpleegde.

Volgens de advocaat van Nina Pham had het ziekenhuis niet de juiste apparatuur en kreeg het ziekenhuispersoneel niet de juiste trainingen om ebolapatiënten te behandelen.

Treinpassagier gebruikt gecrowdfunde geld niet

Gijs Sluik, die zaterdagavond een boete kreeg omdat hij met zijn voet op de treinstoel lag, gaat 'm zelf betalen. Hij liet eerder al weten zelf verantwoording te willen nemen voor zijn actie. Met de manier waarop hij de boete kreeg, is hij het alleen nog steeds niet eens.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een medepassagier zamelde geld voor de boete in via crowdfunding; inmiddels is meer dan 900 euro opgehaald. Dat geld gaat nu naar een onderzoek naar undercoveragenten in de trein, meldt RTVNH.

Politie pakt internetoplichters op

De politie heeft mogelijk honderden oplichtingszaken opgelost, want in Assen zijn vandaag zes verdachten van internetoplichting opgepakt. Op acht plekken is huiszoeking gedaan, onder meer in een woonwagenkamp.

Volgens de politie zijn tientallen tot honderden mensen opgelicht. Ze bestelden en betaalden spullen vaak dure spellen via internet, die nooit werden geleverd. Mogelijk worden er nog meer mensen opgepakt.

Canadezen 'spocken' hun dollarbiljet

De dood van Leonard Nimoy, die Spock speelde in tv-serie Star Trek, wordt door een aantal Canadezen op een bijzondere manier herdacht. Een kunstblog deed een oproep om biljetten van vijf dollar te 'spocken'. Van de voormalige Canadese minister-president Wilfrid Laurier blijkt vrij makkelijk een geloofwaardige Spock te maken:

Verdachte vergeten, proces gangsterduo vertraagd

Het duo werd uiteindelijk in een Duits hotel opgepakt

Het proces tegen het gangsterduo Antonio van der P. en Enise B. is een paar uur vertraagd. De twee moesten vanochtend voor de rechter verschijnen, maar Van der P. zat opmerkelijk genoeg niet in het busje dat hem uit Zwolle naar de rechtbank in Assen moest brengen. Hoe het heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk.

Volg radioverslaggever Jeroen de Jager voor updates uit de rechtbank.

Nederlanders voelen zich veiliger

Steeds minder Nederlanders zeggen slachtoffer te zijn geweest van criminaliteit, zoals geweld of vandalisme. Dat blijkt uit een grote enquête van het CBS, de politie, gemeenten en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens het CBS voelen de ondervraagden zich dus veiliger.

Vandaag werd ook bekend dat er afgelopen jaar minder woninginbraken, overvallen en straatroven zijn gepleegd.

Crowdfunding voor tovenaars

Doen alsof je een tovenaar bent is erg populair. Daarom hebben de mensen achter het College of Wizardry een crowdfundingsactie opgezet om geld op te halen voor vier dagen lang 'LARPen'. Tijdens deze dagen zit je elke dag in een Zweinsteinachtig klaslokaal en sluit je het weekend af met een schoolbal.

Als het tovenaarscollege meer dan een miljoen ophaalt, is het zelfs van plan een eigen kasteel te kopen om daar voortaan hun evenementen te houden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het project heeft binnen twee dagen meer dan 18.000 dollar opgehaald. De organisatoren willen overigens niets met Harry Potter te maken hebben.

College of Wizardry larps will NOT take place in the Harry Potter universe, but in a universe of our own making. There will be no mention of Muggles, no Quidditch and no Hogwarts in our fiction

College of Wizardry

Mysteryland maakt deel line-up bekend

Danceliefhebbers kunnen hun borst natmaken, want namen Martin Garrix, Nicky Romero en Alesso draaien dit jaar op Mysteryland. Het festival maakte vandaag een deel van het programma bekend in onderstaande video.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Mysteryland duurt dit jaar voor het eerst een heel weekend lang. Het festival vindt plaats van 28 tot en met 30 augustus.

Irak probeert Tikrit terug te pakken van IS

Sjiitische strijders steunen het leger nabij Tirkit

Iraakse grondtroepen zijn begonnen met het heroveren van de stad Tikrit op Islamitische Staat. Het leger van Irak wordt volgens de Iraakse staatstelevisie daarbij geholpen door sjiitische en soennitische strijders. De stad Tikrik ligt 150 kilometer van de hoofdstad van Bagdad.

Nederlander wint 48 Hour Film Project

De 19-jarige Jens Rijsdijk heeft met zijn korte film These Dirty Words de 48 Hour Film Project gewonnen. Dat is een wedstrijd waarbij filmmakers hun film binnen 48 uur moeten produceren. Zijn film zal nu worden vertoond op het beroemde filmfestival van Cannes.

Mbo-scholieren krijgen korting in 't Rijksmuseum en Van Gogh

Mbo-scholieren kunnen binnenkort met cultuurkaarten met korting naar kunst en cultuur. "Ik wil dat omdat mbo'ers echte vakmensen zijn", zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Cultuur bij de presentatie van de kaart. "Voor hen is verbeelding, creativiteit, ontzettend belangrijk. Dat doe je door te genieten van kunst en cultuur, op een plek die is gemaakt door mbo'ers, dat vergeten we nog weleens."

De MBO Card gaat volgend schooljaar in. Scholieren kunnen hem vanaf mei aanvragen.

'Rechters hebben het te druk'

De werkdruk voor rechters is nog steeds zo hoog, dat niet alle zaken op tijd kunnen worden afgehandeld. Daardoor duurt het vaak te lang voordat er een vonnis is, zegt de Raad voor de Rechtspraak. Dat komt vooral door onderbezetting.

Als een zaak vertraging oploopt, komt een dader in aanmerking voor strafvermindering. Dat gebeurde vorig jaar in ruim 4 procent van de gevallen.

Nederlands gangsterduo 'Bonnie en Clyde' voor rechter

Het duo werd uiteindelijk in een Duits hotel opgepakt

Het gangsterduo Antonio van der P. en Enise B. verschijnt vandaag voor de rechter in Assen. Een jaar geleden pleegden de twee een reeks gewelddadige inbraken in het noorden en oosten van het land.

De twee worden verdacht van afpersing, bedreiging, diefstal met geweld, poging tot doodslag en poging tot moord.

Problemen rondom Utrecht CS

Problemen op Utrecht Centraal vanwege een defecte bovenleiding. Op diverse plekken vallen treinen uit en de NS raadt aan om station Utrecht te mijden. Lees hier de laatste reisinformatie van de NS.