Een voordeur van een woning die zwaarbeschadigd is door vermoedelijk zwaar vuurwerk.
NOS Nieuws

Minder Nederlanders ervaren criminaliteit

Steeds minder Nederlanders zeggen het slachtoffer te zijn van veelvoorkomende criminaliteit, zoals geweld, vermogensdelicten en vandalisme. Ook voelen steeds minder mensen zich onveilig, blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2014. Dat is een grootschalige bevolkingsenquête van het CBS, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de Nationale Politie en gemeenten.

Tussen 2005 en 2014 is het aantal personen van 15 jaar en ouder dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van veelvoorkomende criminaliteit met ruim 30 procent gedaald. In 2005 was nog bijna drie op de tien Nederlanders slachtoffer, in 2014 minder dan twee op de tien.

Sterkste daling

Vandalisme is het sterkst gedaald, gevolgd door vermogensdelicten zoals inbraak en diefstal, en geweldsdelicten zoals mishandeling of bedreiging. "De gerapporteerde afname van criminaliteit is in lijn met de door de politie geregistreerde cijfers over misdrijven", schrijft het CBS.

Vandaag werd bekend dat het aantal woninginbraken en pogingen tot inbraak blijft dalen. Ook het aantal overvallen en straatroven loopt fors terug.

Uit de Veiligheidsmonitor 2014 blijkt verder dat in het afgelopen jaar minder mensen last hadden van overlast in de buurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl