liveblog
NOS SportAangepast

Mooie middag in Rio, met wielergoud en roeibrons voor Nederland

liveblog gesloten

Klaar voor de nacht

De komende uren hebben nog meer beachvolleybal en veel atletiek en zwemmen. En als het een beetje meezit ook een Nederlandse medaille of twee.

Om fris en fruitig de Braziliaanse nacht in te gaan, schakelen we over naar ons liveblog van dag 9. Ga je met ons mee? Tot ziens!

Brouwer/Meeuwsen naar kwartfinales!

Hoera! Brouwer en Meeuwen winnen ook soepel de tweede set van het Canadese duo Saxton/Schalk: 21-15.

De Nederlanders zijn door naar de kwartfinales. En daar treffen ze twee landgenoten: Nummerdor en Varenhorst.

Russische sabreuses winnen goud

De Russische sabreuses, dat zijn vrouwen met een sabel, hebben na de wereldtitel ook de olympische titel in de wacht gesleept. In de finale in Rio werden de Oekraïense vrouwen op een fikse 45-30 nederlaag getrakteerd.

Eerste set vlot naar Brouwer/Meeuwsen

Dat is snel: Brouwer en Meeuwsen pakken de eerste set met 21-12. De Nederlanders zijn oppermachtig. Van de Canadese punten zijn 4 van de 12 veroorzaakt door Nederlandse fouten.

Kijk naar de livestream!

Brouwer/Meeuwsen in actie

We schakelen over naar het strand van de Copacabana voor de achtste finales van het beachvolleybaltoernooi. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen nemen het op tegen het Canadese duo Saxton/Schalk.

Kijk naar de livestream!

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen

Wat gebeurt er vannacht nog?

Na de euforie van het goud van Elis Ligtlee zijn er vannacht nog meer medaillekansen voor Nederland. Dafne Schippers zien we op de 100 meter sprint en Ranomi Kromowidjojo op de 50 meter vrije slag.

Nachtprogramma:

00.00 uur: beachvolleybal: Brouwer/Meeuwsen - Saxton/Schalk (Can) - achtste finales (m)

01.00 uur: beachvolleybal: Meppelink/Van Iersel - Heidrich/Zumkehr (Zwi) - achtste finales (v)

01.00 uur: atletiek: Nadine Visser, Nadine Broersen en Anouk Vetter - zevenkamp, speerwerpen

01.30 uur: atletiek: Liemarvin Bonevacia - halve finales 400 meter sprint (m)

02.07 uur: atletiek: Dafne Schippers - halve finales 100 meter sprint (v)

02.18 uur: atletiek: Nadine Visser, Nadine Broersen en Anouk Vetter - zevenkamp, speerwerpen

03.03 uur: zwemmen: Ranomi Kromowidjojo - finale 50 meter vrije slag (v)

03.37 uur: atletiek: evt. Dafne Schippers - finale 100 meter sprint (v)

Ligtlee: was al blij dat ik in de finale stond

Goud op de keirin, Elis Ligtlee kan het nog maar nauwelijks bevatten dat ze olympisch kampioen is. "Ongelooflijk, ik weet niet eens wat er gebeurd is. Niet normaal", stamelde de winnares na afloop. "Ik had dit echt niet durven dromen."

'Ik was al blij dat ik in de finale stond'

De gouden race van Ligtlee

GOUD voor Elis Ligtlee!

GOUD voor Elis Ligtlee! Ze is de beste in in de finale van de keirin in het baanwielrennen. Vanaf het moment dat de gangmaker de baan verlaten had, nam Ligtlee het initiatief in. De concurrentie kon er vervolgens niet meer overheen komen, al was het verschil op de finish uiteindelijk zeer klein.

Elis Ligtlee
Elis Ligtlee kan het nog niet geloven nadat ze olympisch goud op de keirin heeft gewonnen
Elis Ligtlee kan het nog niet geloven

Del Potro wint prachtig gevecht

Juan Martín del Potro heeft ten koste van Rafael Nadal de eindstrijd van het olympisch tennistoernooi bereikt. De Argentijn was de sterkte na een fenomenaal; gevecht: 5-7, 6-4, 7-6 (5).

Dat betekent dat Del Potro met Andy Murray gaat strijden om olympisch goud. Nadal speelt morgen tegen Kei Nishikori om het brons.

Juan Martín del Potro duikt naar de grond na zijn zege op Rafael Nadal

Finale keirin om 22.33 uur

De finale van het keirin-toernooi voor de vrouwen staat gepland om 22.33 uur. Kan Elis Ligtlee voor het vierde Nederlandse goud zorgen?

Geen finale Van Riessen

Laurine van Riessen redt het niet in de halve finale op de keirin. Ze eindigt in de tweede heat als vierde. Van Riessen zien we terug in de race om plaatsen 7 tot en met 12.

Van Riessen uitgeschakeld op keirin

Ligtlee naar finale

Elis Ligtlee heeft zich geplaatst voor de olympische finale op de keirin. Ze reed in de slotronde in de achterhoede van de eerste heat, maar dankzij een valpartij kon ze naar de tweede plaats rijden, wat volstond voor de eindstrijd.

Naast Ligtlee verzekerden ook de Duitse Kristina Vogel en Russin Anastasia Voinova zich van de eindstrijd.

Regerend Europees kampioene Ligtlee weet wat haar te doen staat in de finale, vertelt ze direct na haar race.

De succesrace van Elis Ligtlee in de halve finales op de keirin.

Ligtlee en Van Riessen maken zich klaar

Baanrenners Elis Ligtlee en Laurine van Riessen rijden om 21.22 uur de halve finale van de keirin. Ligtlee start in de eerste heat, Van Riessen in de tweede.

De eerste drie rijders van elke heat gaan door naar de finale, de rest gaat door voor plaats 7 tot en met 12.

Live-beelden zijn te zien op NPO 1 en de livestream.

Vierde plaats maandag voldoende voor Bouwmeester

Marit Bouwmeester heeft vandaag in de Laser Radial-klasse na haar zege in de negende race ook goede zaken gedaan in de tiende race. De Friezin werd tweede en breidde daarmee haar voorsprong uit op haar concurrenten Anne-Marie Rindom (Denemarken) en de Ierse Annalise Murphy.

Bouwmeester heeft maandag tijdens de afsluitende medal race genoeg aan de vierde plaats om het goud te pakken. Lees het wedstrijdverslag.

Tussenstand na 10 races:

1. Marit Bouwmeester (Ned) - 47 punten

2. Anne-Marie Rindom (Den) - 55 punten

3. Annalise Murphy (Ier) - 57 punten

Derde set bij Nadal-Del Potro

Een mooie strijd tussen Rafael Nadal en Juan Martín del Potro in de halve finales van het tennistoernooi. De Argentijn, die behalve Nadal ook het Braziliaanse publiek tegen zich heeft, trekt de stand weer gelijk: 5-7, 6-4. De winnaar neemt het op tegen Andy Murray.

Bekijk de livestream.

Juan Martín del Potro

WADA: account klokkenluidster Stepanova gehackt

Afgelopen week werd duidelijk dat hackers verschillende phishing-mails hadden verstuurd om in het systeem van het antidopingbureau te komen. Onduidelijk was waar ze naar op zoek waren. Nu blijkt dus dat alleen het account van Jolia Stepanova doelwit was.

Postma nadert podium in Rio

Finnzeiler Pieter-Jan Postma is bij het zeiltoernooi in Rio de Janeiro dichter bij het podium gekomen. De Friese routinier, bezig aan zijn derde Spelen, steeg van de vijfde naar de vierde plek dankzij een overwinning in de achtste race.

In het klassement leidt de Brit Giles Scott met 22 punten, gevolgd door Vasilij Zbogar uit Slovenië (38 punten) en de Australiër Jake Lilley (47 punten). Postma staat op 53 punten.

Toch geen Spelen voor Russische Klisjina

De internationale atletiekfederatie heeft Daria Klisjina alsnog uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen. De atlete zou meedoen aan het verspringen en als enige Rus acte de presence geven in het olympische atletiektoernooi.

Coach Schippers: Fraser-Pryce maakte een statement

Bart Bennema kijkt terug op de eerste dag van het atletiektoernooi waarop Dafne Schippers zich moeiteloos plaatst voor de volgende ronde. "Even twee keer goud voor Dafne? Dat kijken we niet naar. Eerste de halve finale", aldus de coach van de meest besproken Nederlandse atleet op de Spelen.

In Rio golfen ze tussen de alligators en capibara's

Rio de Janeiro had al twee golfbanen, maar voor de Olympische Spelen moesten de Brazilianen toch een nieuwe aanleggen. Als locatie werd een beschermd natuurgebied gekozen en dat leidt tot aanhoudende protesten van natuurbeschermers.

Olympische golfbaan aangelegd in natuurgebied

Reacties hockeysters Paumen en De Waard

De Nederlandse hockeyvrouwen wonnen eerder vandaag met 2-0 van Duitsland, waarmee de groepswinst werd veiliggesteld. Xan de Waard en Maartje Paumen kijken terug op het duel.

Bolt: niet gewend om zo vroeg te lopen

Usain Bolt liep met 10,07 seconden niet de snelste tijd in de series van de 100 meter, maar plaatste zich wel eenvoudig voor de halve finales. "Dit was niet het beste begin", zei hij na afloop. "Ik voelde me nog niet helemaal top. Ik ben er niet aan gewend om op een kampioenschap zo vroeg te starten."

"Hopelijk gaat het morgen beter en sta ik hier met een lekkerder gevoel", aldus de zesvoudig olympisch kampioen. De halve finales van de 100 meter worden in de nacht van zondag op maandag gelopen en starten om 02.00 uur.

Amerikaanse schutter evenaart Van Grunsven

Met haar zesde olympische medaille heeft kleiduivenschutter Kim Rhode voor de zesde opeenvolgende Spelen eremetaal opgehaald. Vier atleten gingen haar voor, waaronder Anky van Grunsven.

Kim Rhode

Programmering NOS voor vanavond

22.20-22.55 uur: Studio Olympic Park, inclusief live baanwielrennen

23.00-23.45 uur: eredivisie met onder meer Ajax-Roda JC

23.55 uur: Rio Live met onder meer beachvolleybal (Brouwer/Meeuwsen)

Nadal of Del Potro?

Rafael Nadal of Juan Martín del Potro volgt Andy Murray naar de finale van het olympisch tennistoernooi. De partij tussen de Spanjaard en de Argentijn in de halve finale van het tennistoernooi is rechtstreeks te volgen via de livestream.

Rafael Nadal viert het bereiken van de halve finales op de Olympische Spelen

Bouwmeester weer aan kop

Zeilster Marit Bouwmeester blijft volop in de race om het goud in de Laser Radial-klasse. De Nederlandse stond na drie dagen op de tweede plaats in het klassement, maar dankzij haar vijfde plaats in de negende race heeft ze koppositie weer in handen.

Dat komt ook omdat haar Deense concurrente Anne-Marie Rindom een slechte race noteerde. Ze werd 22ste.

Tussenstand na 9 races:

1. Marit Bouwmeester (Ned) - 45 punten

2. Annalise Murphy (Ier) - punten 50 punten

3. Anne-Marie Rindom (Den) - 52 punten

Hockeysters overtuigen, nu Argentinië?

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun vijfde en laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen Duitsland werd het 2-0 voor Oranje.

In de kwartfinales wacht nu vermoedelijk de confrontatie met angstgegner Argentinië.

Gatlin tevreden na series 100 meter sprint

Justin Gatlin noteert de snelste tijd in de series van de 100 meter sprint. De Amerikaan, in 2004 de winnaar van olympisch goud, is tevreden over zijn start van het toernooi.

Discuswerper Christoph Harting volgt broer Robert op

Met een spectaculaire laatste worp heeft Christoph Harting in Rio de Janeiro de olympische titel bij het discuswerpen naar zich toegetrokken. De 25-jarige Harting - onlangs bij de EK in Amsterdam nog vierde - treedt met zijn onverwachte titel in de voetsporen van uitgerekend zijn vijf jaar oudere broer Robert, die in Londen won.

Christoph Harting

Teleurstelling bij de mannenacht

"Brons. Dat is eigenlijk in eerste instantie wel teleurstellend." Is getekend: Mechiel Versluis, één van de roeiers uit de mannenacht.

Murray weer in olympische finale

Net als in 2012 gaat Andy Murray voor een Britse medaille op de Spelen zorgen. De winnaar van het goud in Londen klopt de Japanner Kei Nishikori in de halve finales: 6-1, 6-4.

Murray strijdt zondag met Rafael Nadal of Juan Martín del Potro om het goud. Nishikori wacht dan een duel om het brons.

Murray opnieuw naar olympische finale

Hockeyesters leiden bij rust

De Nederlandse hockeyvrouwen staan er goed voor tegen Duitsland. Oranje leidt met 1-0 voor dankzij een treffer van Xan de Waard na zeven minuten.

Kijk de tweede helft live mee via NPO 1 of de livestream.

Xan de Waard (met bitje) wordt bejubeld na haar treffer

Van Gelder: ik kom terug!

Yuri van Gelder heeft laten weten het turnen nog niet de rug toe te keren, zo meldt de Brabander op Twitter. "Ik hou van mijn sport. Het is mij verboden om in actie te komen (bij de Spelen), maar ik wens de andere atleten veel succes. Ik wil mijn fans bedanken voor alle steun."

Update zevenkamp

De Nederlandse meerkampsters hebben weinig terrein prijsgegeven na het vijfde onderdeel bij de zevenkamp: het verspringen. Nadine Visser maakte een sprongetje.

Anouk Vetter zakte van de 7de naar de 9de plaats, Visser steeg van de 22ste naar de 15de plaats en Nadine Broersen zakte een plek naar de 17de positie.

Ook exit Bockarie

Solomon Bockarie is er eveneens niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van de 100 meter sprint. De Nederlander eindigt in zijn heat als vierde, maar zijn tijd (10,36) is niet voldoende. Geen Nederlanders meer bij de 100 meter sprint.

Bolt op het gemak

Usain Bolt haalt op het gemak de halve finales. De Jamaicaan doet het weer op kenmerkende wijze door een aantal keer opzij te kijken. Hij wordt eerste in zijn heat, klokt 10,07 seconden en is daarmee 0,06 langzamer dan Gatlin. Daar zijn uiteraard nog geen conclusies aan te verbinden.

Usain Bolt voor de start van zijn serie op de 100 meter sprint

Martina uitgeschakeld

Churandy Martina slaagt er niet in een plek in de halve finales van de 100 meter sprint af te dwingen. Er zijn al minimaal acht atleten die een betere tijd dan Martina hebben neergezet.

Churandy Martina

Duel hockeyvrouwen begonnen

De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland is begonnen. Groepswinst staat op het spel.

Kijk nu live op NPO 1 of via de livestream.

Hockeyvrouwen

Martina niet overtuigend

Churandy Martina weet nog niet of hij zich heeft gekwalificeerd voor de halve finales van de 100 meter sprint. Hij wordt vijfde in zijn serie (10,22 seconden) en moet nu afwachten of dat voldoende is.

Bij de 100 meter sprint gaan de nummers 1 en 2 van de acht heats naar de halve finales en acht atleten met de beste tijd.

Solomon Bockarie komt in de achtste en laatste heat in actie.

Gouden Van der Breggen terug in Nederland

Anna van der Breggen is terug in Nederland. De winnares van de olympische wielerwedstrijd in Rio de Janeiro werd op Schiphol opgewacht door veel supporters.

Anna van der Breggen
'In het olympisch dorp krijg je niet alles mee'

Overtuigende start Gatlin

Justin Gatlin heeft zich makkelijk gekwalificeerd voor de halve finales van de 100 meter sprint. De Amerikaanse medaillekandidaat, en de grootste concurrent van Usain Bolt, werd in zijn heat eerste met een tijd van 10,01 seconden.

Laatste groepsduel hockeydames

De Nederlandse hockeyvrouwen spelen om 17.30 uur hun laatste groepsduel, waarin ze met Duitsland uitmaken wie de groepswinst pakt. De formatie van Alyson Annan is al zeker van de kwartfinales.

De wedstrijd is straks live te volgen via NPO Sport en de livestream.

De hockeyvrouwen vieren de winst op China

Wiggins opgelucht: het is eindelijk voorbij

Een interview met Bradley Wiggins nadat de Brit goud heeft gewonnen op het onderdeel ploegachtervolging tijdens de Spelen van Rio.

Tweede dag atletiektoernooi

Anouk Vetter, Nadine Broersen en Nadine Visser vervolgen hun toernooi in de zevenkamp, dat verdergaat met het verspringen. Vrijdag werden de eerste vier onderdelen (100m horde, hoogspringen, kogelstoten en 200m sprint) afgewerkt.

Vetter staat na de eerste dag zevende, Broersen zestiende en Visser 22ste. We zien vanaf 17.00 uur ook Churandy Martina en Solomon Bockarie in actie in de series van de 100 meter sprint.

Bekijk het atletiektoernooi via de livestream.

Anouk Vetter in actie tijdens de olympische zevenkamp

Brons voor de mannenacht

De Nederlandse boot heeft brons gehaald in de finale van de mannenacht. Oranje hoopte op goud, maar de Britse boot is de beste. Het zilver gaat naar Duitsland.

Oranje was met de Duitsers in een bikkelharde strijd verwikkeld om de tweede plaats. Uiteindelijk capituleerde Nederland in de slotfase van de race.

De boot van de mannenacht heeft brons gehaald op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Openwaterzwemmers in training

Zwemmers Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal testen het water in Rio in aanloop naar het open water-toernooi, onder begeleiding van Marcel Wouda en Maarten van der Weijde.

Sharon van Rouwendaal, Marcel Wouda, Maarten van der Weijden en Ferry Weertman
De openwaterzwemmers testen het water in Rio de Janeiro

Mannenacht in afwachting van finale

De Nederlandse mannenacht roeit zo in de finale. Kunnen ze de achtste medaille voor TeamNL binnenhalen?

Volg de finale via NPO 1 en de livestream.

Hoogland redt het niet

Baanrenner Jeffrey Hoogland kan ook in de herkansing geen plek in de kwartfinales veiligstellen. Hij wordt derde en laatste. Daarmee is zijn olympisch toernooi voorbij.

Jeffrey Hoogland voor aanvang van zijn race tegen Baugé

Geen medaille vrouwenachtboot

De Nederlandse vrouwenacht is er niet in geslaagd een medaille te pakken in de finale. De Oranjeboot eindigde, ondanks een goede start, als zesde in de finale. Het goud is voor de Verenigde Staten, dat met overmacht de winst grijpt. Het zilver gaat naar Groot-Brittannië en het brons is voor Roemenië.

Van Riessen wint herkansing

Laurine van Riessen eindigt in de herkansing van de keirin knap als eerste en plaatst zich in tweede instantie voor de twe, waarvoor Elis Ligtlee zich eerder al voor kwalificeerde. Er moest wel een foto aan te pas komen om duidelijkheid te krijgen.

Laurine van Riessen (onder) eindigt bij de keirin een fractie voor Natasha Hansen

Fotofinish nodig bij het roeien

De finale van de mannenskiff bij het roeien is met een extreem klein verschil beslist. De Nieuw-Zeelander Mahe Drysdale pakte het goud, maar deed dit in dezelfde tijd als de Kroaat Damir Martin. Pas na het bestuderen van de fotofinish werd de Nieuw-Zeel door de jury als winnaar aangewezen.

Fotofinish roeien skiff

Hoogland verliest van Baugé

Jeffrey Hoogland moet zich via de herkansingen proberen te plaatsen voor de kwartfinales. De baanrenner wordt in de achtste finales afgetroefd door de ijzersterke Fransman Grégory Baugé.

Hoogland zien we rond 16.07 uur weer op de baan in de herkansingen.

Sterke Ligtlee naar halve finales

In tegenstelling tot Laurine van Riessen is Elis Ligtlee wel rechtstreeks door naar de tweede ronde van het Keirin-toernooi. Ligtlee, de regerend Europees kampioene in deze discipline, eindigt in haar heat als eerste.

Omstreeks 21.15 uur zien we Ligtlee terug voor een plek in de finale. Van Riessen komt vanaf 15.44 uur alweer in actie als de herkansingen van start gaan.

Ligtlee: ik denk dat mijn plan redelijk gelukt is

Van Riessen ontsnapt aan val; naar herkansing

De Nederlandse wordt gehinderd door een valpartij. Ze wordt tegen de boarding aan gereden. Daardoor eindigt ze niet bij de beste twee. Ze mag wel naar de herkansingen, dat in elk geval.

Even wachten op wat de jury zegt.

Live-beelden vanaf de wielerbaan: link

Keirin begint

De series op de keirin beginnen. Van Riessen op heat 2 en Ligtlee op heat 4.

Live-beelden vanaf de wielerbaan: link

Startponton spoelt aan in Rio

Er stond in Rio een training gepland voor de openwaterzwemmers. Maar de zee werkte niet mee en het startponton spoelde weg richting strand.

Startponton spoelt aan

Vanaf 15.00 uur: keirin met Ligtlee, Van Riessen

Medaillekansen in het baanwielrennen vandaag. Elis Ligtlee en Laurine van Riessen komen vanaf 15.00 uur in actie in het keirintoernooi.

Ligtlee is de regerend Europees kampioene op dit onderdeel. De eerste twee rensters per heat gaan door naar de volgende ronde. De finale is vanavond om 22.30 uur Nederlandse tijd.

Laurine van Riessen (r) en Elis Ligtlee

Ook tweede game (en wedstrijd) naar Japanse vrouwen

Met 21-11 gaat ook de tweede game en daarmee de wedstrijd naar Matsutomo en Takahashi.

Muskens en Piek waren al zeker van een plek in de kwartfinales. Maandagmiddag komen ze weer in actie.

Meer informatie in ons wedstrijdverslag: link

Piek en Muskens feliciteren hun tegenstanders

Muskens/Piek verliest eerste game

De Nederlandse badmintonsters Eefje Muskens en Selena Piek zijn bezig aan hun derde groepswedstrijd. Ze wonnen de eerste twee, maar met het Japanse duo Matsutomo/Takahashi, de nummer 1 van de wereld, hebben ze meer moeite.

De eerste set eindigt in 21-9. Er zijn geen live-beelden te zien.

Middagprogramma Spelen

Middagprogramma dag 8

Sanne Wevers: alles of niets

Sanne Wevers heeft zich als vierde geplaatst voor de balkfinale, die maandagavond om 20.45 uur op het programma staat. Om haar kansen op eremetaal te vergroten, gaat ze de uitgangswaarde van haar oefening flink opschroeven. "Qua moeilijkheid ga ik voor de maximale oefening. Ik denk de moeilijkste van iedereen. Dat is spannend, want ik neem daarmee veel risico. Het wordt alles of niets."

Zie hieronder de reportage van Vlado Veljanoski. Meer over Sanne Wevers: link

Wevers gaat het zichzelf moeilijk maken in balkfinale

Golf, dag drie

Dag drie van het olympische golftoernooi staat op het punt van beginnen. De Nederlander Joost Luiten komt rond 14.15 uur de baan op. Hij eindigde dag 2 op de gedeeld 22ste plaats, vijf slagen achter Danny Lee. In het klassement is Luiten gedeeld 30ste op tien slagen van Marcus Fraser.

Live-beelden vanaf de golfbaan: link

Wiggins steekt tong uit bij podiumceremonie

Wiggins steekt tong uit bij podiumceremonie

Bekijk hieronder de hele race van Groot-Brittannië op de ploegenachtervolging.

Tweede week wordt dé week van Nederland

Nederland staat op zes medailles na zeven dagen. Maar de tweede week moet nog beginnen. En dat wordt de week van Nederland, zo voorspelt sportdatabureau Gracenote.

Het was weer feest in het Holland House

Feest voor roeiduo Head en Paulis in het Holland House

Medaillespiegel na dag 7

Medaillespiegel na dag 7

Enige Spelen voor Van Emden

Anicka van Emden zegt in Studio Olympic Park dat ze niet doorgaat tot de volgende Olympische Spelen in Tokio.

Van Emden gaat zeker niet door tot Tokio 2020

En hoe is het met die andere kampioen van 2012?

Verslaggever Edwin Cornelissen zocht de olympisch kampioen van 2012 op. Hij weet al welke oefeningen hij gaat doen in de finale. En hij weet wie zijn belangrijkste concurrent is.

Zonderland turnt twee keer de combinatie Gaylord 2 en de Kolman. Zie onder de reportage of lees meer in ons bericht: link

Zonderland: gaat tussen mij en Hambüchen

Zondagochtend, 3.03 uur: Kromowidjojo

Kromowidjojo plaatste zich als derde voor de finale op de 50 meter vrije slag. Pakt ze haar eerste olympische medaille van deze Spelen? De eerste zwemmedaille voor Nederland in Rio?

De titelverdedigster springt om 3.03 uur weer het bad in.

Ranomi Kromowidjojo

Zondagochtend, vanaf 2.00 uur: Schippers

In de vroege zondagochtend staan de halve finales op de 100 meter op het programma. Met Dafne Schippers.

De finale? Om 3.37 uur.

De fotofinish van de race van Dafne Schippers

Dit gebeurde er vannacht

Dafne Schippers, Ranomi Kromowidjojo en Dorian van Rijsselberghe - ze kwamen allemaal in actie in de Braziliaanse avond. En niet onverdienstelijk.

Zie ook dit overzicht: link

Halve finales vrouwenvoetbal bekend

Brazilië heeft als laatste land de halve finales bereikt van het voetbaltoernooi bij de vrouwen. Het thuisland versloeg Australië na een lange en moeizame serie van 18 strafschoppen, die nodig was na een 0-0 eindstand. Kennedy miste de beslissende strafschop voor de Australische vrouwen.

Duitsland versloeg in de kwartfinales China met 1-0, Zweden schakelde de VS na strafschoppen uit (1-1) en Canada was met 1-0 te sterk voor Frankrijk.

Dinsdag speelt Brazilië de halve finale tegen Zweden. Canada neemt het op tegen Duitsland.

Caitlin Foord en Monica in duel tijdens de kwartfinale tussen Australië en Brazilië

Kogeltijdperk Adams lijkt ten einde

Het tijdperk Valerie Adams bij het kogelstoten lijkt ten einde. Eerder dit jaar werd de Nieuw-Zeelandse (31) op de WK indoor al verslagen en nu verloor ze voor het eerst sinds 2004 op de Spelen. De Amerikaanse Michelle Carter troefde haar af in Rio de Janeiro.

Michelle Carter verovert de olymische titel kogelstoten

Kromowidjojo door, Dekker niet

Ranomi Kromowidjojo eindigt in haar halve finale als derde in een tijd van 24, 39. Dat is genoeg om door te gaan naar de finale van de 50 meter vrije slag.

Inge Dekker eindigt helaas als achtste en laatste in haar halve finale.

Ranomi Kromowidjojo plaatst zich als derde voor de finale

Drie keer zilver

Dat is een gek gezicht: drie zwemmers met een zilveren medaille. Michael Phelps eindigde op de 100 meter vlinderslag eerder vanavond samen met Chad Le Clos en László Cseh op de tweede plek.

Drie keer zilver bij de 100 meter vlinderslag in Rio

Handbalsters zeker van kwartfinales

De handbalsters zijn zeker van de kwartfinales! Doordat Zuid-Korea met 17-21 verloor van Frankrijk, kan Nederland een plaats in de volgende ronde niet meer ontgaan.

Fotofinish race van Schippers

Voor als er nog iemand twijfelt aan de winst van Dafne Schippers in haar serie op de 100 meter.

De fotofinish van de race van Dafne Schippers

Phelps is het jeugdidool van Schooling

De zwemmer uit Singapore versloeg vanavond zijn grote Amerikaanse idool op de 100 meter vlinderslag.

Ervin pakt na zestien jaar weer goud

Op de 50 meter vrije slag heeft Anthony Ervin voor een unieke prestatie gezorgd door zestien jaar na zijn eerste gouden medaille opnieuw de olympische titel op de sprint te veroveren. Destijds moest hij (als 19-jarige) het goud delen met z'n landgenoot Gary Hall junior. Pieter van den Hoogenband werd derde.

Vervolgens stopte hij in 2004 met zwemmen om zeven jaar later de handdoek weer op te pakken. In 2012 moest Ervin genoegen nemen met plaats vijf. Vier jaar later was het echter raak. Met een tijd van 21,40 bleef hij de winnaar van 2012, de Fransman Florent Manaudou, 0,01 voor. Nathan Adrian maakte met het brons het Amerikaanse feestje compleet.

Prima eerste dag Vetter op zevenkamp

Anouk Vetter staat na de eerste dag van de olympische meerkamp keurig op de zevende plek. De Europees kampioene (23) liep degelijke tijden op de 100 meter horden en de 200 meter en wierp ook solide met de kogel. Het hoogspringen (1,77 meter) was prima, waardoor ze op 3.829 punten staat.

Nadine Broersen (26) vindt zichzelf na dag één terug op de zestiende plaats. Ze presteerde bij het hoogspringen matig (1,77 meter), maar presteerde op de overige onderdelen naar behoren. Er liggen zeker kansen om op dag twee nog te stijgen.

Nadine Visser staat halverwege 22ste, maar heeft maar 55 punten minder dan Broersen .Jessica Ennis-Hill (GB) gaat aan de leiding met 4.057 punten.

Anouk Vetter

Schippers wint probleemloos

Dat ging weer snel. Dafne Schippers kwam niet echt super uit de startblokken, maar stuift de concurrentie vervolgens soeverein voorbij. Ze staat in de halve finales. Prima.

Bus met zwemsters verdwaald

Ranomi Kromowidjojo is voor de halve finales van de 50 meter vrije slag niet bij het zwembad afgezet, maar bij het Maria Lenk-stadion, de stek van de waterpoloërs en schoonspringers. De buschauffeur die Kromo samen met enkel andere zwemsters naar het Estádio Aquático Olimpico moest brengen, is namelijk verdwaald.

De halve finale van de 50 meter vrije slag, gepland voor 03.44 uur, begint daardoor een half uurtje later.

Ledecky zwemt wereldrecord op 800 meter vrije slag

Katie Ledecky pakt de olympische titel op de 800 meter vrije slag in stijl. Ze zwemt een nieuw wereldrecord van 8.04,79 en is bijna 12 seconden sneller dan de nummer twee, de Britse Jazz Carlin.

Schippers loopt zich warm

Dafne Schippers loopt zich warm. Rond 03.45 is haar serie op de 100 meter. En dan kan ze eindelijk gaan sprinten in Rio.

Kijk naar de livestream voor het atletiekprogramma.

Ook verrassing op 100 meter vlinderslag

Michael Phelps wint eens een keertje geen gouden medaille. De 100 meter vlinderslag wordt gewonnen door Joseph Schooling uit Singapore.

Phelps eindigt samen met Chad Le Clos en László Cseh op de tweede plek.

Kijk naar de livestream.

Hockeyers treffen Australië

De Nederlandse hockeyers moeten het in de kwartfinales opnemen tegen Australië. De wereldkampioen versloeg in zijn laatste groepswedstrijd Brazilië met 9-0.

De Australiërs eindigen daardoor als derde in de groep en moeten nu tegen Oranje, de nummer twee uit de andere groep.

De wedstrijd wordt zondag om 23.00 uur gespeeld.

Verrassing op de 200 meter rug

Maya DiRado verovert verrassend goud op de 200 meter rugslag. In een spannende wedstrijd is de Amerikaanse 0,06 sneller dan de toch niet ongenaakbare Hongaarse Katinka Hosszú.

Kijk naar de livestream.

Zwemmen begint

Het zwemprogramma in Rio begint! Met straks o.a. Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo.

Kijk naar de livestream.

Bonevacia naar halve finales!

Een prima race voor Liemarvin Bonevacia in zijn serie op de 400 meter. Hij eindigt als derde en is daardoor geplaatst voor de halve finales.

Kijk naar de livestream voor de rest van het atletiekprogramma.

Bonevacia is aan de beurt

Liemarvin Bonevacia staat klaar voor zijn serie op de 400 meter.

Vetter rukt op

Anouk Vetter heeft het derde onderdeel van de olympische zevenkamp gebruikt om dichter naar de top-10 in het klassement te klimmen. De Europese kampioene stootte de kogel in Rio de Janeiro in haar beste poging naar een afstand van 14,78 meter.

Dat was voldoende om naar de twaalfde plaats in het klassement te stijgen. Vetter heeft 2.842 punten. Nadine Broersen zit haar op de hielen. Ze staat dertiende met 2.779 punten na het kogelstoten, waarop ze een afstand van 14,04 meter liet noteren. Nadine Visser bezet na drie onderdelen de 25ste plaats.

Goud voor Nadal en Lopez

Rafael Nadal en Marc Lopez hebben goud veroverd in het dubbelspel. Het Spaanse tennisduo was in drie sets te sterk voor het Roemeense koppel Mergea/Tecau.

Australië komt eraan

Als Australië van Brazilië wint, zijn de Aussies de tegenstander van Nederland in de kwartfinales van het hockeytoernooi.

De ruststand bij Australië-Brazilië is 6-0. Dus er moeten wel heel gekke dingen gebeuren wil Oranje de wereldkampioen ontlopen.

Benieuwd of er een mirakel van Rio gebeurt? Kijk de livestream.

De Australische hockeyers op dreef tegen Brazilië

Dream Team wint moeizaam

Ook de vierde groepswedstrijd van de Amerikaanse basketballers levert een overwinning op. Maar net als tegen Australië ging het moeizaam: Servië wordt met 94-91 verslagen.

Hassan: geen zin in duwen en trekken

Sifan Hassan begon pas heel laat aan haar versnelling in de serie. Dat was bewust: "Ik had geen zin in duwen en trekken. Ik heb rustig van achteren gewacht en gekeken wat de anderen gingen doen", reageerde Hassan.

Hassan: per ongeluk gewonnen

Hassan overtuigend naar halve finales

Sifan Hassan wint op overtuigende wijze haar serie op de 1.500 meter. De Nederlandse hing - ogenschijnlijk hulpeloos - het grootste deel van de race achteraan, maar in de laatste ronde werkt ze zich fluitend naar voren en wint de serie.

Voor Maureen Koster valt op deze afstand helaas het doek. Haar tijd uit de eerste serie blijkt niet toereikend. De Nederlandse komt ook nog uit op de 5.000 meter.

Sifan Hassan in actie

Maureen Koster viel een beetje tegen. Hopelijk doet Sifan Hassan het beter in haar serie van de 1.500 meter.

Kijk naar de livestream.

Nummerdor en Varenhorst naar kwartfinales

Christiaan Varenhorst en Reinder Nummerdor winnen ook de tweede set tegen de Mexicanen: 21-15. Ze zijn door naar de kwartfinales!

Christiaan Varenhorst en Reinder Nummerdor

Koster achtste in serie

Maureen Koster eindigt in de eerste serie van de 1.500 meter als achtste. De eerste zes per serie gaan door, samen met de zes tijdsnelsten.

Koster liep lange tijd rond de zesde plaats, maar stortte tegen het einde van de race in. Ze loopt een tijd van 4.13,15.

Maureen Koster voor haar serie op de 1.500 meter

Eerste set voor Nummerdor/Varenhorst

Een goed begin voor Nummer/Varenhorst: de eerste set tegen het Mexicaanse duo Virgen/Ontiveros levert een 21-18 overwinning op. Het is afwachten of de Nederlanders deze goede lijn gaan doortrekken.

Kijk naar de livestream!

Opnieuw geen makkie voor Dream Team

De Amerikaanse basketballers zijn nog bezig aan hun groepswedstrijd tegen Servië. Echt heel makkelijk gaat het niet voor de sterren: met nog 5 minuten te spelen in het derde kwart is de voorsprong slechts 58-53.

Kijk naar de livestream!

DeMarcus Cousins in duel met Stefan Bircevic

Nummerdor/Varenhorst begonnen

Op het strand van de Copacabana zijn Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst begonnen aan hun achtste finale tegen het Mexicaanse duo Virgen/Ontiveros.

Kijk naar de livestream!

Christiaan Varenhorst en Reinder Nummerdor in de achtste finales

Bom dia do Rio!

Terwijl het stil is in Nederland en de mensen zijn gaan slapen, is het bij ons een nacht die je normaal alleen in Rio ziet. Wilt u nog even nalezen wat er de afgelopen uren is gebeurd? Check ons liveblog van dag 7.

Om 01.00 uur spelen Nummerdor/Varenhorst in de achtste finales van het beachvolleybaltoernooi tegen het Mexicaanse duo Virgen/Ontiveros.

Vanaf 01.30 uur is het atletiek geblazen, met o.a. Sifan Hassan, Maureen Koster, de meerkampsters en Dafne Schippers.

En dan gaan we ook nog eens zwemmen vanaf 03.00 uur. Met om 04.00 uur de halve finales van de 50 meter vrij met Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo.

Kortom: pak iets te drinken en een hapje en plof lekker neer op de bank!

Reinder Nummerdor (r) en Christiaan Varenhorst (l)