Joelia Stepanova
NOS Nieuws

WADA: account Russische klokkenluidster Stepanova gehackt

De hack van het wereldantidopingbureau WADA was gericht op het account van de Russische klokkenluidster Joelia Stepanova. Zij onthulde het door de staat gesponsorde dopingprogramma van Russische sporters. In haar gehackte WADA-account stond waarschijnlijk de laatste verblijfplaats van de ondergedoken atlete.

Afgelopen week werd duidelijk dat hackers verschillende phishing-mails hadden verstuurd om in het systeem van het antidopingbureau te komen. Onduidelijk was waar ze naar op zoek waren. Nu blijkt dus dat alleen het account van Stepanova doelwit was.

De hackers zijn achter haar wachtwoord gekomen en hebben ook daadwerkelijk op Stepanova's account ingelogd. Atleten zijn verplicht om het WADA te allen tijde te laten weten waar ze zijn voor eventuele dopingcontroles. Wie achter de hack zit, is onduidelijk.

Account afgesloten

Stepanova kaartte samen met haar man het dopinggebruik onder Russische atleten aan. Dat leidde tot een vernietigend WADA-rapport en de uitsluiting van Russische atleten van de Olympische Spelen in Rio. Omdat Stepanova al eens is geschorst vanwege dopinggebruik, mocht ook de 800 meter-loopster niet aan de Spelen meedoen.

Samen met haar man ontvluchtte Stepanova na de onthullingen Rusland. Sindsdien houden ze zich schuil, waarschijnlijk ergens in Noord-Amerika. WADA zegt Stepanova op de hoogte te hebben gesteld en heeft haar account afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl