NOS Sport

Zonderland turnt dinsdag voor 'half punt extra'

Als Epke Zonderland dinsdag in de finale aan het hoogrek doet wat hij normaal gesproken doet, dan is goud of zilver zijn deel. Zonder het zelf met zoveel woorden te zeggen, is dat de conclusie van Zonderlands vooruitblik naar de rekfinale

Zonderland: gaat tussen mij en Hambüchen

In de finale bijt de Duitser Fabian Hambüchen, al jaren zijn grote concurrent en de nummer twee van Londen 2012, het spits af en daarna komt de regerend kampioen uit Friesland. "Als we beiden een heel goede oefening draaien, zijn de nummers één en twee wel duidelijk daarna", zegt Zonderland in gesprek met NOS-verslaggever Edwin Cornelissen.

'Verstandig trainen'

Zonderland plaatste zich afgelopen zondag voor de finale op rek en heeft de voorbije dagen gebruikt om zich zo optimaal mogelijk voor te bereiden. "Ik moet verstandig trainen", aldus Zonderland. Ook in de drie nog resterende dagen tot dinsdag staat alles in het teken van efficiënt trainen.

"Ik heb genoeg tijd en die heb ik ook nodig omdat ik vlak voor de kwalificatie mijn vingers nog een keer goed heb gekneusd", zegt Zonderland. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop hij nu traint, zegt hij. "Dingen die pijnlijk zijn minder doen en dingen die belangrijk zijn, de vluchtelementen, goed op blijven oefenen."

Op weg naar de finale wenst Zonderland zich door niets en niemand te laten afleiden. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het rumoer rond Yuri van Gelder hem is ontgaan, maar energie verspillen aan dergelijke kwesties doet hij niet. Vragen over Van Gelder schuift Zonderland resoluut terzijde. "Ik focus me op mijn wedstrijd. Met randzaken wil ik me niet bezighouden."

Fabian Hambüchen tijdens de kwalificatie in Rio

Twee keer twee vluchtelementen

Dinsdag zit Nederland ongetwijfeld wederom massaal aan de buis gekluisterd om de climax van Zonderlands olympische missie te aanschouwen. Inmiddels heeft hij besloten welke oefening hij het publiek zal voorschotelen. Turnde hij een week geleden in de kwalificatie nog op zeker, dinsdag legt Zonderland met twee keer twee vluchtelementen doelbewust meer risico in zijn oefening.

"Dat levert ten opzichte van de kwalificatie een half punt op", zegt Zonderland. Het verloop van een finale laat zich niet voorspellen, weet hij, maar indien Hambüchen en hijzelf het maximale uit hun lichaam persen is het goud en zilver vergeven. "In de finale gaat het om heel kleine details."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl