NOS Sport

Del Potro en Murray gaan strijden om gouden plak

Juan Martin del Potro heeft een einde gemaakt aan de olympische missie van Rafael Nadal. De Argentijn won in de halve finales in een zenuwslopende driesetter van de Spanjaard, die nu de strijd om het brons rest: 5-7, 6-4, 7-6 (5).

Del Potro kreeg in de derde set bij 5-4 al de mogelijkheid de partij uit te serveren, maar op dat moment kwam Nadal met zijn beste tennis voor de dag. Hij brak Del Potro op love en besloot de game met een schitterende forehandpassing in de loop.

Ook in de elfde game van de beslissende set moest Nadal diep gaan. Del Potro kreeg drie breakpoints op een rij, maar hij leek zijn zenuwen niet in bedwang te hebben en liet Nadal vijf punten op een rij winnen.

Rafael Nadal

Nadal leek het momentum te hebben, maar in de tiebreak bleek Del Potro toch over stalen zenuwen te beschikken. Vooral met zijn machtige forehand gaf hij Nadal het nakijken.

Sensationele rally

Bij 6-4 werkte Nadal na een sensationele rally nog één wedstrijdpunt weg, maar op het tweede was de Spanjaard net te wild met zijn forehand. Del Potro kon zijn geluk niet op en terwijl Nadal geëmotioneerd de baan verliet, kuste hij de olympische ringen.

Voor Nadal is het pas zijn eerste nederlaag ooit op de Olympische Spelen in het enkelspel. Acht jaar terug won hij goud in Peking, in 2012 ontbrak hij in Londen wegens een knieblessure.

Murray andere finalist

Del Potro neemt het nu op tegen Andy Murray, die ten koste van Kei Nishikori een stuk eenvoudiger de finale bereikte. De titelhouder uit Schotland schoof de als vierde geplaatste Japanner met 6-1, 6-4 aan de kant

  • AFP
    Andy Murray (r) wordt gefeliciteerd door Kei Nishikori

Nishikori, die in zeven duels met Murray maar een keer won (op gravel), had op de hardcourtbaan geen schijn van kans. Puur op snelheid wist de Japanner de harde groundstrokes soms te pareren, maar hij hield het simpelweg niet vol.

Murray kreeg geen enkel breakpoint tegen en sloeg toe op zijn derde matchpoint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl