Oversteken in Nijmegen bij hoogwater.
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 08/01: Nieuwe 'coldcasekalender' uitgedeeld en horeca bijeen in Amsterdam

Goedemorgen! Vandaag krijgen gevangenen een nieuwe kalender met daarop oude moordzaken. Verder worden een paard en ruiter onthuld in het oosten van het land.

Er zijn zonnige perioden, maar in het zuiden is het soms bewolkt. Het is droog en het wordt 1 tot 5 graden. Maar door een matige tot krachtige oostenwind voelt het veel kouder aan.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De politie publiceert een nieuwe cold case-kalender, die wordt opgehangen in gevangenissen. Op de kalender staan onopgeloste moordzaken en de hoop is dat gedetineerden daar wat over weten. De eerste editie afgelopen jaar was een succes: meerdere zaken werden heropend.

• Als het hoge water geen roet in het eten gooit, wordt vandaag langs de IJssel in Wijhe, tussen Deventer en Zwolle, een monument geplaatst van een paard en ruiter. Het herinnert aan de kozakken uit Rusland die in 1813 Nederland hebben bevrijd van Napoleons Fransen.

• Hoeveel mensen zijn overgestapt naar een andere zorgverzekeraar? De verzekeraars maken de voorlopige cijfers bekend. Vorig jaar stapten ruim 1 miljoen Nederlanders over, 6 procent van alle verzekerden.

• Vandaag begint de Horecava-beurs in Amsterdam. De restaurantbranche maakt er onder meer bekend te starten met een eigen reserveringssite, uit onvrede over de hoge kosten en macht van Iens.

Wat heb je gemist?

De Golden Globes 2018 stonden vannacht in het teken #MeToo. Presentator Seth Meyers opende de 75ste editie van de awardshow met: "Goedenavond, dames en overgebleven heren". Oprah Winfrey, die een oeuvreprijs kreeg, zei: "Er zal een dag aanbreken waarop vrouwen en mannen zullen opstaan die ervoor zorgen dat niemand ooit nog me too hoeft te zeggen." Het leverde haar een staande ovatie en lovende woorden op sociale media op. Overigens zijn er ook gewoon Golden Globes uitgereikt. De Brits-Amerikaanse film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri won vier prijzen, The Shape of Water kreeg er twee.

Ander nieuws uit de nacht:

Israël herstelt stroomvoorziening Gazastrook: twee miljoen inwoners van het Palestijnse gebied krijgen weer zes tot acht uur per dag de beschikking over stroom, in plaats van een kleine vier uur.

Hoogwaterpiek op komst, maar geen paniek bij Rijkswaterstaat: "Deze waterstanden kunnen we prima aan", zegt een woordvoerder. Morgenavond bereikt het water de hoogste stand.

Import quinoa in vier jaar verdrievoudigd: in 2016 werd een recordaantal van 5,5 miljoen kilo zaden van de plant geïmporteerd. Dat is ruim drie keer zo veel als in 2012.

Drugsbaas opgepakt voor bloedige gevangenisrellen Brazilië: het bendegeweld in de gevangenis in de deelstaat Goias eiste het leven van negen gedetineerden.

En dan nog dit:

Op sociale media is de speech van Oprah Winfrey bij de Golden Globes-uitreiking hét gesprek van de ochtend. Een greep uit de reacties:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl