NOS Nieuws

Wekdienst 1/11: Kort geding vrouwelijke Syriëgangers en een 'stookalert'

Goedemorgen! De rechtbank buigt zich vandaag over de eis van vrouwelijke Syriëgangers die naar Nederland willen komen. En de houtkachel aan nu het zo koud wordt? Liever niet, betoogt het RIVM.

In het noordoosten kan nog even de zon schijnen. Elders is het bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het regenen. Het wordt vanmiddag 8 tot 14 graden bij een matige zuidenwind. In de avond wordt het nog iets zachter. Het weekend verloopt wisselvallig met veel wolken en soms neerslag. Aan zee kan het soms stevig waaien. Het is wel zacht. In de nachten blijft het ruim boven 0.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er dient een kort geding tegen de Nederlandse Staat namens een groep vrouwelijke Syriëgangers. Zij willen met hun kinderen worden opgehaald uit de gevangenkampen in Noord-Syrië.
  • Het RIVM komt met een 'stookalert'. Daarmee wordt gevraagd om vanaf vandaag geen hout meer te stoken bij ongunstig weer. De rook is namelijk ongezond en kan tot klachten leiden bij ouderen en kinderen en mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten.
  • In Scheveningen wordt de URK 205 gedoopt, een nieuw schip dat gaat werken met een bedwelmingsapparaat voor vissen. Want vissen ervaren pijn en stress, maar toch worden bijvoorbeeld haringen, schollen en zeebaarzen aan boord levend opengesneden en verwerkt. In het ruim van dit schip worden ze eerst verdoofd met een elektrisch schokje.

Wat heb je gemist?

In Zuid-Afrika zijn twee Nederlanders gedood bij een woningoverval, melden Zuid-Afrikaanse media. Overvallers bonden vier leden van het gezin in hun huis vast. Een 53-jarige man en een vrouw van 75 overleefden dit niet.

De twee andere gezinsleden wisten zich uiteindelijk te bevrijden en waarschuwden de politie. De daders zijn nog niet opgepakt.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Palmolie-industrie wil met radarbeelden ontbossing tegengaan: Tien grote internationale afnemers van palmolie gaan satellietbeelden gebruiken om ontbossing tegen te gaan in Maleisië en Indonesië.
  • Pijpleiding Keystone lekt ruim miljoen liter olie: Klimaatactivisten demonstreren al lange tijd tegen de duizenden kilometers lange pijpleiding. Het is de tweede grote lekkage in twee jaar tijd.
  • Weer Noord-Koreaanse rakettest: De regering in Pyongyang maakte bekend dat er gisteren een derde proef is gedaan met een meervoudig lanceersysteem waarmee buitenlandse doelen met een verrassingsaanval kunnen worden vernietigd.
  • Nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran: De sancties moeten de bouwsector raken, daarom is het verboden nog materialen en software aan Iraanse bouwbedrijven te leveren. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken is de bouwsector in Iran een verlengstuk van een terroristische organisatie.

En dan nog even dit:

Koninklijk wonen in de achtertuin van paleis Soestdijk; wie wil dat nou niet? De nieuwe eigenaar van het landgoed heeft plannen voor bijna 100 woningen, maar de provincie Utrecht ziet dat niet zitten.

De bouw zou een deel van het bos aantasten en dat gaat ten koste van de cultuurhistorische waarde van het terrein, meent het provinciebestuur.

Maar volgens de eigenaar is de verkoop van de huizen, op het voormalige terrein van de marechaussee, noodzakelijk om de restauratie van Soestdijk te bekostigen. Zo zijn er plannen voor een ontmoetingscentrum en een podium voor innovatie.

Bekijk hier hoe het eruit zag en hoe het eruit moet gaan zien:

Paleis Soestdijk: wat was, is en wordt het?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl