Een billboard met de foto's van Kris en Lisanne langs een autoweg in Panama
NOS Nieuws

Kris en Lisanne: een zoektocht van een jaar

Na een uitvoerige analyse komt een Nederlands onderzoeksteam tot de conclusie dat Kris Kremers en Lisanne Froon waarschijnlijk in Panama zijn verongelukt. De kans dat de twee vrouwen verdwaald zijn, acht het team erg klein. Lang is onduidelijk gebleven wat er precies met Kris en Lisanne gebeurd is. De feiten op een rij.

Kris en Lisanne reizen eind maart vorig jaar naar Panama om Spaans te leren. Ze slapen bij een gastgezin. De vrouwen vertrekken op 1 april vanuit de stad Boquete voor een wandeling. Daar worden ze voor het laatst gezien. Al snel worden ze als vermist opgegeven.

Vage tips stapelen zich in de eerste maanden op. Het hele gebied wordt uitgekamd maar de omstandigheden, slecht weer en de slechte toegankelijkheid, werken niet mee. Tot er op 14 juni spullen worden gevonden van de vermiste Nederlanders.

Het gaat om een rugzak met twee telefoons, een verzekeringspasje en een digitale camera. Ook zitten er twee bh's in en 83 dollar. De rugzak ligt op een struik langs de rivier Culebra, ver ten noorden van Boquete.

De rugzak is door een Indiaanse boerin gevonden in een rijstveld, tijdens haar werk. De vrouw is na de vondst zo snel mogelijk naar een kennis in Boquete gegaan, een voettocht van acht uur dwars door het regenwoud.

Ze vertelt de kennis wat ze heeft gevonden en dat de rugzak mogelijk met de vermiste Nederlandse vrouwen te maken heeft. Een buurman van de kennis alarmeert vervolgens de politie.

Het gebied in Panama waar Kris en Lisanne verdwenen

Een onderzoeksteam met een officier van justitie vliegt daarna meteen per helikopter naar de vindplaats. Daar wordt vastgesteld dat het inderdaad om spullen van de vrouwen gaat. De woordvoerder van de families, Nikki van Passel, spreekt van een doorbraak.

De Panamese autoriteiten kunnen niet direct vertrekken naar de locatie omdat het gebied bergachtig en moeilijk bereikbaar is. Ook het slechte weer veroorzaakt vertraging.

Naar aanleiding van de vondst start op 19 juni een nieuwe, gerichtere zoekactie naar de vermiste vrouwen. Bij die actie worden botten van een vrouwenheup en een schoen gevonden.

Na DNA-onderzoek melden bronnen op 22 juni aan NOS-verslaggever Eva Wiessing dat de gevonden menselijke resten van Lisanne zijn. Daarna wordt bekend dat er ook botresten zijn gevonden van Kris Kremers.

De Panamese autoriteiten leggen de zoekactie op dat moment even stil. Niet alleen omdat nu vaststaat dat de vrouwen zijn omgekomen, maar ook omdat zij het zeer aannemelijk vinden dat de twee zijn verdwaald. De botresten worden gevonden op uren lopen van Boquete, wat er volgens hen op duidt dat de vrouwen zijn verdwaald.

De familie wil verder blijven zoeken naar de oorzaak, mede omdat zij betwijfelt dat de twee zijn verdwaald. Uit onderzoek blijkt dat een van de telefoons die in de rugzak zaten nog na de vermissing is gebruikt om een noodnummer te bellen. Genoeg reden voor die twijfel, vinden de families.

Dit roept zoveel vragen op, het is niet logisch.

Vader van Lisanne Kremers

De zoekactie ligt een korte periode stil, maar gaat daarna verder, met als resultaat dat in augustus en september nieuwe botresten van beide vrouwen worden gevonden. De overblijfselen van Lisanne Froon worden na onderzoek in Panama naar Nederland gestuurd en onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Het is onbekend wat dit onderzoek heeft opgeleverd.

Eind september worden de resten aan de ouders van Lisanne Froon vrijgegeven, zij wordt op 31 oktober begraven in Amersfoort.

  • ANP
    Het onderzoek naar de gevonden camera en telefoons van Kris en Lisanne heeft 'enige conclusies' opgeleverd
  • ANP
    Zoektocht naar Kris Kremers en Lisanne Froon gaat door
  • Lisanne Froon (l) en Kris Kremers (r) werden sinds 1 april 2014 vermist in Panama | ANP
    Lisanne Froon (l) en Kris Kremers zijn sinds 1 april vermist in Panama
  • ANP / Beeldbewerking NOS
    In Panama zijn schoenen en botresten gevonden
  • Marc Bessems / NOS
    De ouders van Kris Kremers en de broer Lisanne Froon (rechts)

Begin januari gaat de zoektocht weer verder. Drie Nederlandse deskundigen reizen naar Panama voor een nieuwe zoektocht naar stoffelijke resten van Kris en Lisanne. De bedoeling is dat de twee pathologen en een antropoloog zich aansluiten bij een Panamees zoekteam, maar dat stelt zijn zoektocht een week uit.

De onderzoekers, die toch besluiten naar Panama te reizen, erkennen dat de kans klein is dat ze iets vinden. "Het is een enorme lap grond en het is een dicht begroeid stuk wildernis. Als we ze vinden mag je je handen dichtknijpen", zeggen ze bij hun vertrek van Schiphol.

Hondenteam

Een week later vertrekt ook een Nederlands hondenteam naar Panama. Zij sluiten zich aan bij de drie Nederlanders en het Panamese zoekteam, dat inmiddels ook begonnen is.

"De honden zijn afgericht op willekeurige menselijke geuren", zegt een van de begeleiders van de stichting Reddingshonden. "Als ergens een lichaam of delen van lichamen liggen, ruiken ze dat. De honden zijn erin getraind om ons naar de bron te leiden."

Verongelukt

Op 4 maart melden de families van Kris en Lisanne dat de twee vrouwen waarschijnlijk zijn verongelukt. Na een uitvoerige analyse van de verschillende scenario's komt het Nederlandse team tot de conclusie dat een ongeluk het waarschijnlijkst is.

"Het gebied waar een en ander verondersteld wordt zich te hebben afgespeeld, leent zich eenvoudigweg niet voor verdwalen. Van een ieder die verdwalen als reële mogelijkheid suggereert, kan met zekerheid worden gesteld dat deze nimmer de route in kwestie fysiek heeft doorkruist", zegt de onderzoeksleider van het team.

Ook een misdrijf wordt zeer onwaarschijnlijk geacht. Het team gaat daarom uit van een noodlottig ongeval, mogelijk veroorzaakt door een ongelukkige valpartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl