Het onderzoek naar de gevonden camera en telefoons van Kris en Lisanne heeft 'enige conclusies' opgeleverd
NOS Nieuws

Familie: Kris en Lisanne waarschijnlijk verongelukt

De families van Kris Kremers en Lisanne Froon zeggen dat de vrouwen in Panama zeer waarschijnlijk zijn verongelukt. Een team forensisch specialisten was op verzoek van de families naar Panama gereisd. Er is een uitvoerige analyse gedaan van de verschillende scenario's en het team concludeert dat een ongeluk het waarschijnlijkst is.

Lisanne en Kris verdwenen op 1 april toen zij een wandeling maakten in de Panamese jungle. In juni werden spullen en stoffelijke resten van beide vrouwen gevonden.

Het forensisch team heeft de afgelopen tijd bij de Panamese stad Boquete gezocht in het stroomgebied van verschillende rivieren die uitkomen in de Culebra rivier. Langs die rivier werden vorig jaar spullen en resten van de vrouwen gevonden. Tijdens de zoektocht zijn er geen nieuwe resten gevonden. De forensisch specialisten achten de kans dat dat ooit nog gebeurt klein, gezien de tijd die is verstreken en de wisselende waterstanden.

Het gebied leent zich eenvoudig niet voor verdwalen

Het forensisch team dat onderzoek deed in de Panamese jungle

Het team heeft ook het pad dat de vrouwen hebben afgelopen onderzocht. De kans dat ze zijn verdwaald, acht het team zeer onwaarschijnlijk. "Het gebied waar een en ander verondersteld wordt zich te hebben afgespeeld, leent zich eenvoudigweg niet voor verdwalen. Van een ieder die verdwalen als reële mogelijkheid suggereert, kan met zekerheid worden gesteld dat deze nimmer de route in kwestie fysiek heeft doorkruist", zegt de onderzoeksleider van het team.

Ook een misdrijf wordt zeer onwaarschijnlijk geacht. Het team gaat daarom uit van een noodlottig ongeval, mogelijk veroorzaakt door een ongelukkige valpartij.

Roeli Kremers, de moeder van Kris, begin augustus in de jungle bij Boquete

Vooral het laatste stuk van het traject is gevaarlijk. De kans bestaat volgens de onderzoeksleider dat je bij een val in de bedding van de rivier eindigt. Er is een hoogteverschil van 30 tot 40 meter, waardoor er een grote kans op letsel is. Daarnaast is de stroming in de rivier sterk en is de bedding omgeven door een steile rotswand van enkele meters. Omhoog klimmen zou zonder de juiste hulpmiddelen zijn uitgesloten.

"Een valpartij is eveneens een conclusie die zou kunnen passen bij de resultaten van de onderzoeken van gevonden resten", zegt de onderzoeksleider.

Begrafenis

De familie van Kris is opgelucht, zegt Nikki van Passel, woordvoerder van de familie Kremers. "Maar het blijven minimale feiten waar we het mee moeten doen. Op grond daarvan is een ongeluk voor de hand liggend en dat kun je niet zeggen van een verdwaal-scenario."

De familie Kremers heeft van het Nederlands Forensisch Instituut te horen gekregen dat gevonden resten van Kris zijn. Zij kunnen nu een begrafenis gaan regelen. Lisanne Froon is vorig jaar oktober door haar familie begraven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl