NOS NieuwsAangepast

Nieuwe zoektocht in Panama

De vondst van een rugzak bij een rivier in Panama leidt tot een nieuwe, gerichtere zoektocht naar de vermiste Nederlandse vrouwen Kris Kremers en Lisanne Froon.

De Panamese autoriteiten gaan het gebied rond de vindplaats uitkammen, zei de officier van justitie die het onderzoek leidt. Voor de zoektocht begint, moet er met deskundigen worden overlegd over de aanpak. De rugzak werd gevonden langs een rivier in bergachtig en zeer slecht toegankelijk gebied.

Boerenvrouw

Jeroen van Passel is de vertegenwoordiger van beide families in Panama. Hij vertelde de NOS dat de rugzak gisteravond is gevonden door een Indiaanse boerenvrouw, die met haar familie land langs de rivier de Culebra op en rijstveld aan het werk was. De rivier ligt in bergachtig gebied ten noordoosten van Boquete, van waaruit Froon en Kremers op 1 april voor een wandeling waren vertrokken.

Toen de Indiaanse verkoeling zocht in de rivier zag ze een rugzak liggen, met daarin twee telefoons, een verzekeringspasje, twee bh's en 83 dollar in contanten.

Ze is daarna zo snel mogelijk naar een kennis in Boquete gegaan, een tocht te voet van acht uur dwars door het regenwoud. Ze vertelde de kennis wat ze had gevonden en dat de rugzak mogelijk met de vermiste Nederlandse vrouwen te maken had. De buurman alarmeerde vervolgens de politie.

Boodschapper

Een onderzoeksteam met een officier van justitie is daarna meteen per helikopter naar de vindplaats gevlogen. Daar werd vastgesteld dat het inderdaad om spullen van de vrouwen ging.

Van Passel werd via de telefoon constant door de officier op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Vanochtend kreeg hij de bevestiging dat de rugzak en de spullen gevonden waren. De telefoons en camera's zijn geseald en worden onderzocht door experts die daar allerlei informatie uit deze apparaten kunnen halen.

Vervolgstappen

Maandag komen in Boquete alle betrokken onderzoeksinstanties bijeen om te beslissen hoe de zoektocht wordt voortgezet.

Van Passel noemt de vondst van de rugzak hoopvol. "Het is voor het eerst in twee maanden dat we iets vinden dat niet via via binnenkomt, want we krijgen heel veel informatie binnen, zowel in Nederland als in Panama en van over de hele wereld, maar dit is echt de eerste keer dat we een lead hebben waarmee we verder kunnen. Dus we zijn hoopvol, ja hoopvol."

Diverse zoektochten naar Kris en Lisanne leverden tot gisteren niets op. Onlangs keerde een Nederlands team met speurhonden nog onverrichter zake terug uit Panama. De familie van de vrouwen zamelt geld in voor het onderzoek. Ook hebben ze een beloning uitgeloofd voor de tip die ertoe leidt dat ze levend worden gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl