liveblog
NOS VoetbalAangepast

Belgen via oog van de naald naar kwartfinale tegen Brazilië

liveblog gesloten

Увидимся завтра!

We houden ermee op in Rusland na opnieuw een WK-dag met alles erop en eraan.

Morgen gaat het WK verder met de laatste twee achtste finales. Om 16.00 uur speelt Zweden in Sint-Petersburg tegen Zwitserland. Om 20.00 staat in Moskou het duel tussen Colombia en Engeland op het programma. Tot morgen!

Binnen! Binnen, binnen, binnen!

België leeft tijdens het duel in de tweede ronde met Japan op het wereldkampioenschap tussen hoop en vrees. Dat blijkt ook uit het commentaar van de Belgische verslaggever Frank Raes.

"0-2, 0-2! Ongelooflijk. Hoe is het mogelijk?!", klinkt het in eerste instantie. Maar daarna begint de comeback van de Rode Duivels.

Chadli: ongelooflijk om zo'n goal te maken

Invaller Nacer Chadli maakte diep in de extra tijd de winnende treffer tegen Japan.

Kroatië vreest voor Kovacic

Kroatië vreest dat het in de kwartfinale tegen gastland Rusland geen beroep kan doen op Mateo Kovacic. De middenvelder van Real Madrid heeft in de achtste finales tegen Denemarken zijn rechterschouder geblesseerd. "Hij heeft er veel pijn aan. Mateo verdient respect, want hij heeft met een ernstige blessure gewoon doorgespeeld'', zei bondscoach Zlatko Dalic.

De kwartfinale tussen Kroatië en Rusland is zaterdag in Sotsji.

Mateo Kovacic loopt een schouderblessure op tegen Denemarken

Vertonghen: ik zag mij al op het vliegtuig terug

Jan Vertonghen ging in de fout bij de 1-0 voor Japan, maar zorgde ook koppend voor de aansluitingstreffer. De oud-Ajacied is meer dan opgelucht.

Martínez: dit zegt alles over deze groep

De reactie van Roberto Martínez, de bondscoach van België, na de 3-2 zege op Japan.

Speelschema

We hebben het speelschema weer verder ingevuld. En kijk eens aan: vrijdag 6 juli om 20.00 uur: Brazilië tegen België.

België stuit op Brazilië in de kwartfinale

Treurende Japanners

De Japanse spelers bedanken het publiek na de uitschakeling op het WK op Japanse wijze.

De Japanse spelers bedanken het publiek op Japanse wijze

Ondertussen in Tokio

Onze gedachten gaan uit naar Tokio, waar het nu 5 uur in de ochtend is en veel Japanse fans de wedstrijd tegen België op een groot scherm hebben gekeken.

Fans kijken midden in de nacht in Tokio naar België-Japan op een groot scherm

Klaar in Rostov

En het is ook vrijwel meteen afgelopen. Wat een spektakel, wat een tweede helft. De Belgen lagen op hun rug, maar gaan toch naar de kwartfinales.

90+4' DOELPUNT België!

Het gebeurt dan toch in Rostov! Chadli maakt in blessuretijd de 3-2 en dompelt de Japanners in rouw.

Het zijn de invallers die het doen voor de Rode Duivels: na een vrije trap van Honda (over) en een hoekschop van de Japanners gaan De Bruyne, Meunier en Chadli ervandoor in de allerlaatste uitbraak van de reguliere speeltijd. En Chadli scoort!

België-Japan 3-2

86' Kawashima redt Japan

Wat een kansen voor België in de slotfase! Keeper Kawashima redt twee keer fenomenaal, eerst op een kopbal van Chadli, even later op een kopbal van Lukaku. En een minuut later staat de doelman ook weer zijn mannetje bij een hard schot van Vertonghen.

België-Japan 2-2

81' Hoge ballen

De kluts, die de Belgen na de 0-2 kwijt waren, is weer helemaal teruggevonden na de 2-2. België heeft de touwtjes weer in handen en bestookt het Japanse doel met hoge ballen, die vervolgens ingekopt zouden moeten worden door de lange Fellaini en Lukaku.

Wissel bij de Japanners: oude bekende Honda komt in de ploeg voor de leeggespeelde Shibasaki. Een paar minuten later duikt Honda al dreigend op voor het Belgische doel, maar hij schiet naast.

België-Japan 2-2

74' DOELPUNT België!

Het is weer gelijk in Rostov! Invaller Fellaini kopt de Belgen op 2-2! Hazard zet voor na een afgeslagen hoekschop en Fellaini doet waar hij zo goed in is: koppen. De WK-droom van de Rode Duivels leeft weer.

België-Japan 2-2

69' DOELPUNT België!

Vertonghen brengt België terug in de wedstrijd! Een fraaie kopbal van afstand vliegt pardoes in het Japanse doel. Was het al voorzet bedoeld of een bewuste doelpoging? Het maakt voor de Belgen allemaal niets uit.

België-Japan 1-2

64' Kluts kwijt

De Rode Duivels zijn de kluts kwijt na de twee goals van Japan. Er wordt gezocht naar een plan B, en in de tussentijd dartelen de Japanners vrolijk verder. De 3-0 hangt eerder in de lucht dan een Belgische aansluitingstreffer.

Toch was er wel een serieuze kans op de 2-1: een kopbal van Lukaku na een voorzet van Meunier ging voorlangs.

Misschien is dit wel plan B: Chadli en Fellaini zijn in het veld gekomen voor Carrasco en Mertens.

België-Japan 0-2

52' DOELPUNT Japan!

Sensatie in Rostov! Japan komt op een 2-0 voorsprong tegen de Belgen. Een fantastisch schot van Inui.

België-Japan 0-2

49' De paal!

Een minuut later is er al bijna het Belgische antwoord: Hazard knalt de bal op de paal! Het is nu echt een wedstrijd.

België-Japan 0-1

48' DOELPUNT Japan!

O jee, de Belgen in nood! Haraguchi ontsnapt, gaat op het Belgische doel af, blijft koel en schiet de Japanners verrassend op voorsprong!

België-Japan 0-1

Tweede helft

De bal rolt weer in Rostov voor de tweede helft. Gaan er nog doelpunten vallen bij België-Japan? De brilstand staat nog op het scorebord.

Een snack in de rust

Het is rust, dus een prima moment om even een chipje of een ander snackje te pakken.

Rust

Het is rust in Rostov. België domineert, maar Japan houdt voorlopig stand. Het is 0-0.

35' Kans Japan

De Belgen hebben het heft in handen genomen, maar na ruim een half uur was er ineens een serieuze kans voor Japan. Uit een voorzet van Nagatomo volgt een kopbal van Inui, maar keeper Courtois steekt er een stokje voor.

België-Japan 0-0

19' Eerste Belgische plaagstootjes

Het heeft een kwartiertje geduurd, maar de Belgen melden zich voor het eerst voor de Japanse goal. We zagen een schot van Witsel (levert hoekschop op) en een schotje van een door Japanners omringde Lukaku (ook hoekschop). De eerste Belgische plaagstootjes zijn uitgedeeld.

België-Japan 0-0

10' Japan begint aardig

De Japanners zijn bijzonder aardig aan de wedstrijd begonnen, zonder dat het echt kansen heeft opgeleverd. De Rode Duivels zijn nog een beetje zoekende.

België-Japan 0-0

Makoto Hasebe in duel met Dries Mertens

1' Wakker worden

Japan laat binnen een minuut al merken dat de ploeg niet moet worden onderschat. De Belgische defensie begint rommelig en Kagawa schudt de Rode Duivels wakker met een schot dat nét naast de rechterpaal verdwijnt.

België-Japan 0-0

Aftrap

De bal rolt in Rostov bij de achtste finale tussen België en Japan. Wie wordt de tegenstander van Brazilië?

De volksliederen klinken

"O dierbaar België, o heilig land der vaad'ren, onze ziel en ons hart zijn u gewijd, aanvaard ons kracht en het bloed van onze aad'ren, wees ons doel in arbeid en in strijd", klinkt het uit de Belgische kelen als de Brabançonne door het stadion in Rostov klinkt.

Het zeer stemmige Japanse volkslied, 'Kimigayo' geheten, is vormgegeven volgens een oude Japanse dichtstijl: de waka. "Moge Uw (keizers) regering duizend jaar duren, voor achtduizend generaties. Totdat stenen rotsen worden, welke bedekt zijn met mos", luidt de poëtische tekst.

Enfin, we gaan bijna beginnen!

Het Belgische elftal tijdens het volkslied

VAR definitief in eredivisie; KNVB bereikt akkoord

Wie bang was dat we na het WK afscheid moeten nemen van de videoscheidsrechter, kan rustig gaan slapen. De videoscheids, oftewel VAR, is komend seizoen ook in de eredivisie van de partij.

De voetbalbond KNVB heeft met de BSBV, de belangenvereniging van scheidsrechters, een akkoord bereikt over de arbeidsvoorwaarden. Lees meer over het VAR-akkoord.

Scheidsrechter Mark Geiger raadpleegt de VAR

Van der Vaart: na het WK gewoon weer terug naar Denemarken

Onze WK-analyticus Rafael van der Vaart trainde vandaag voor het eerst mee bij PEC Zwolle. Maar een contract in Zwolle en een terugkeer in de eredivisie zitten er niet in.

In Studio Rusland vertelde Van der Vaart over twee weken gewoon terug te keren naar zijn gezin in Denemarken.

Van der Vaart: na het WK gewoon weer terug naar Denemarken

Brazilië heeft meeste WK-treffers

Brazilië is na de 2-0 overwinning op Mexico in de achtste finales van het WK Duitsland gepasseerd op de ranglijst van landen die de meeste WK-doelpunten hebben gemaakt.

Vóór het WK voerde het inmiddels uitgeschakelde Duitsland de lijst aan, met drie treffers voorsprong.

Landen met meeste WK-doelpunten

Doelpunten WK's Gem. per duel
1 Brazilië 228 21 2,1
2 Duitsland 226 19 2,1
3 Argentinië 137 17 1,7
4 Italië 128 18 1,5
5 Frankrijk 113 14 1,8
6 Spanje 99 15 1,6
7 Uruguay 87 13 1,6
8 Hongarije 87 9 2,7
9 Engeland 87 15 1,3
10 Nederland 86 9 1,7

Vermiste voetballers Thailand levend gevonden in grot

De Thaise voetballers die ruim een week werden vermist, zijn teruggevonden. Volgens de lokale autoriteiten vertonen de twaalf jongens en hun trainer "tekenen van leven". Verdere details over hun toestand zijn niet bekendgemaakt.

De reddingsactie is nog in volle gang. "We hebben ze gevonden, maar de operatie is nog niet voorbij", zegt een lokale bestuurder.

Thaise militairen tijdens de zoektocht

Neymar: laten zien wat we in huis hebben

De reactie van Neymar na de 2-0 zege van Brazilië op Mexico in de achtste finales.

Opstellingen België-Japan

Vincent Kompany staat voor het eerst op het WK in de basis van het Belgische voetbalelftal. Hij neemt centraal in de verdediging de plaats in van Dedryck Boyata. Kompany raakte in de voorbereiding geblesseerd en miste de eerste twee groepsduels. Tegen Engeland kwam de verdediger van Manchester City als invaller binnen de lijnen.

Bondscoach Roberto Martínez stelt verder dezelfde spelers op als in de eerste twee groepsduels. Tegen Engeland gaf hij veel basisspelers rust.

Liever geen penaltyreeks

Abonnees van KPN zullen hopen dat er straks bij België-Japan na 120 minuten geen strafschoppen hoeven worden genomen. Gisteren ging het bij Kroatië-Denemarken namelijk helemaal mis: tijdens de zenuwslopende ontknoping van het duel sprongen de televisies van digitale KPN-ontvangers massaal in het kinderslot.

In de tv-gids zou om 22.45 uur eigenlijk Klem beginnen, een dramaserie die volgens de Kijkwijzer alleen bekeken mag worden door kinderen van 12 jaar en ouder. De tv-gids in de digitale KPN-ontvangers had alleen geen rekening gehouden met het uitlopen van het WK-duel. Zodoende schakelde op het beginmoment van Klem de kinderbeveiliging in, net op het moment dat de Kroaat Rakitic aanlegde voor de beslissende strafschop.

De beslissende strafschop van de Kroaat Rakitic tegen Denemarken, het moment dat door tal van KPN-abonnees werd gemist

Al bij RKC bleek lieve Vertonghen uit het goede hout gesneden

Wat zal er vanavond door het hoofd gaan van de Belg Jan Vertonghen, als hij even voor 20.00 uur in de catacomben van de Rostov Arena met België klaarstaat voor de achtste finales van het WK tegen Japan?

Hij is nu een internationale topverdediger en een van de hoofdrolspelers van vanavond. Zijn Japanse tegenstanders kijken waarschijnlijk tegen hem op. Letterlijk en figuurlijk. Maar ook Vertonghen was ooit een broekie met de wereld nog voor zich. Een tiener met grote dromen, die via Sint-Niklaas en Antwerpen neerstreek in Amsterdam en Waalwijk.

Lees een achtergrondverhaal over de opkomst van Vertonghen bij Ajax, en ook over die vermaledijde goal als RKC-huurling tegen de Amsterdammers.

2007: Vertonghen scoort namens RKC tegen 'zijn' Ajax

Klaar in Samara

Het is afgelopen in Samara. Brazilië verslaat Mexico met 2-0 en gaat naar de kwartfinales.

De Mexicaanse vloek duurt daardoor voort: het is de zevende opeenvolgende keer dat de Mexicanen sneuvelen in de achtste finales van een WK.

88' DOELPUNT Brazilië!

Het is beslist in Samara! Na goed voorwerk en een prima pass van Neymar maakt Firmino er 2-0 van voor Brazilië.

Het heeft er alle schijn van dat de Mexicanen opnieuw niet verder zullen komen dan de achtste finales op een WK.

Brazilië-Mexico 2-0

85' Slotfase

De slotfase loopt en de tijd begint serieus te dringen voor Mexico. De Mexicanen doen hun best, maar echt dreigend wil het nog niet worden voor het doel van Alisson.

Brazilië-Mexico 1-0

72' Ophef rond Neymar

Er ontstaat ophef als Layún met zijn noppen op de enkel van de al op de grond liggende Neymar gaat staan. Opmerkelijk genoeg krijgt de Mexicaan daarvoor geen kaart van scheidsrechter Rocchi. Of Neymar een Oscar-nominatie verdient, is nog even afwachten. Hij voert een strijd op leven en dood, maar de Braziliaan kan natuurlijk gewoon verder.

Brazilië-Mexico 0-0

70' Tijd dringt voor Mexico

De tijd begint langzaam te dringen voor Mexico. Maar de kansen zijn vooralsnog voor de Brazilianen. Na een vloeiende aanval, opgezet door Willian, was er weer een schietkans voor Neymar: naast.

Even later zagen we het beste moment voor Mexico sinds de rust: een alles-of-niets-schot van verre afstand van Guardado levert niets op.

Brazilië-Mexico 1-0

61' Brazilië drukt door

Brazilië wil er snel vanaf zijn en drukt door. In de 59ste minuut is er alweer een grote kans: Paulinho levert een uitstekend schot af, maar opnieuw staat keeper Ochoa zijn mannetje.

Mexico komt er maar moeilijk uit, maar in de 61ste minuut was het wel even zover: keeper Alisson kan maar net een afstandsschot van Vela over de lat tikken.

Brazilië-Mexico 1-0

50' DOELPUNT Brazilië!

Hij hing al een tijdje in de lucht, en daar is hij ook: de 1-0 voor Brazilië! Willian stoomt dreigend op aan de linkerkant en schiet de bal laag voorlangs het doel, Neymar schuift de bal binnen.

Brazilië-Mexico 1-0

48' Kans Coutinho

Na drie minuten in de tweede helft is er alweer een grote kans voor Brazilië. De Mexicaanse defensie geeft Coutinho ruimte om te schieten en dat hij dan ook. Ochoa levert opnieuw een puike redding af.

Brazilië-Mexico 0-0

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij Brazilië-Mexico. Wordt het net zo leuk als voor rust? De stand is nog 0-0.

Bij Mexico is veteraan Márquez in de kleedkamer achtergebleven. Zijn vervanger is de tegenwoordig ook hoogblonde Layún.

Spannende tijden voor Granqvist

Aanvoerder Andreas Granqvist van Zweden heeft zijn focus momenteel volledig op het duel met Zwitserland in de achtste finales van het WK. Volgens Zweedse media is zijn zwangere vrouw uitgerekend op dinsdag uitgerekend van hun tweede kind, maar dat is voor hem nog geen thema.

"Er is nog geen sprake van een bevalling. We moeten eerst eens afwachten wat er gebeurt", zegt de verdediger. "Met mijn vrouw gaat het goed. Ze is heel sterk. Ik richt me op dit moment op de wedstrijd."

Andreas Granqvist op de officiële FIFA-foto

Rust in Samara

Opmerkelijk: na 44 minuten en 57 seconden fluit arbiter Rocchi voor de rust. Na een boeiende eerste helft staat het 0-0 bij Brazilië-Mexico.

40' Brazilië voert druk op

De rust nadert alweer in Samara. Na het onstuimige begin van Mexico heeft Brazilië nu de druk een beetje opgevoerd. Neymar schoot zojuist een vrije trap van flinke afstand over het Mexicaanse doel.

Op het gebied van gele kaarten staat het 1-1: Filipe Luís en Álvarez staan in het boekje van arbiter Rocchi.

Brazilië-Mexico 0-0

16' Sterk Mexico

Mexico verstopt zich niet in de openingsfase. Sterker nog: de Mexicanen hebben vooralsnog het beste van het spel en zijn al een paar keer dreigend opgedoken voor het doel van Alisson, veelal via Lozano en Hernández.

Brazilië-Mexico 0-0

5' De eerste kansjes

De eerste kans van de wedstrijd was voor de Mexicanen. In de tweede minuut krijgt Lozano de bal via keeper Alisson voor zijn voeten, maar zijn schot wordt geblokt door Miranda.

Drie minuten later zien we het eerste wapenfeitje van de Brazilianen: een afstandsschot van Neymar, met een nieuw kapsel, wordt door Ochoa weggestompt.

Brazilië-Mexico 0-0

Philippe Coutinho in duel met Hugo Ayala

Aftrap!

De bal rolt bij de achtste finale tussen Brazilië en Mexico! Het is 34 graden in Samara, dus het zou weleens een slijtageslag kunnen worden.

Javier Hernández (blond) doet nog even snel een schietgebedje op de middenstip

De volksliederen

De volksliederen klinken in Samara. Het prachtige Hino Nacional Brasileiro wordt luidkeels meegezongen, zelfs als de muziek al een tijdje is afgelopen.

Het Mexicaanse volkslied klinkt strijdlustig: "Mexicanen, op de roep van de oorlog, weest gereed om het zwaard en de teugels te grijpen, en laat de aarde tot in het binnenste beven door het geluid van een brullend kanon", aldus het refrein.

Dat belooft wat!

De volksliederen klinken bij Brazilië-Mexico

Allemaal naar huis

Nederland hoefde niet eens af te reizen naar Rusland, maar het rijtje prijswinnaars dat na twee weken WK al naar huis, is imposant te noemen.

Thuis op de bank zitten: alle Gouden Bal-winnaars ooit, de WK-winnaars van 2014, 2010, 2006 en de finalisten van 2014, 2010, de EK-winnaars van 2016, 2012, 2008 en 2004, de winnaar van de Copa América van 2015 en 2016, alle Afrika Cup-winnaars én regerend kampioen van Azië.

De regerend kampioenen van Oceanië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika hadden zich niet eens gekwalificeerd (Nieuw-Zeeland, Kameroen, VS en Chili) en zitten dus ook voor de televisie, of op het strand met een liveblog op hun smartphone.

Of ze zijn, zoals bondscoach Ronald Koeman, zonder slippers bij de bruiloft van hun dochter.

Kleurrijke fans

Uiteraard hebben veel Braziliaanse en Mexicaanse fans zich bont uitgedost voor de achtste finale.

  • AFP
    Dit is onmiskenbaar een Mexicaanse fan
  • AFP
    Braziliaanse fans in afwachting van de achtste finale
  • Reuters
    Fans voor Mexico bij de wedstrijd van Mexico tegen Brazilië op het WK
  • AFP
    Een Braziliaanse fan bekijkt het even aan de binnenkant van zijn ogen
  • EPA
    Mexicaanse fans bij het stadion in Samara
  • Pro Shots
    Fans van Brazilië en Mexico

Opstellingen Brazilië-Mexico

Bij Brazilië staat Filipe Luis in de basis. Hij vervangt de geblesseerde Marcelo, die wel op de bank zit. Voor de rest zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het laatste groepsduel met Servië.

Het Mexicaanse elftal is op twee plaatsen gewijzigd: Hugo Alaya vervangt de geschorste Héctor Moreno. Aanvoerder Rafael Márquez heeft de voorkeur gekregen boven Miguel Layún.

Feestje in de ruimte

Niet alleen op aarde hebben Russische voetbalfans de overwinning op Spanje gevierd, ook in het ruimtestation ISS was er een Russisch feestje. Kosmonaut Oleg Artemjev plaatste een filmpje op Twitter waarop hijzelf en landgenoot Sergej Prokopjev naar de wedstrijd kijken en de nationale ploeg aanmoedigen.

Shirt uit, broek uit

Na de zege van Kroatië op Denemarken was Mateo Kovacic in een vrijgevige bui.

Dubbel feest in Mexico?

De Mexicanen hopen op een volksfeest, mocht er straks worden gestunt tegen topfavoriet Brazilië. Maar gisteren was het ook al feest in Mexico, althans, voor de aanhangers van Andrés Manuel López Obrador.

De links-nationalistische López Obrador, oud-burgemeester van Mexico-Stad, won namelijk de presidentsverkiezingen met zo'n 53 procent van de stemmen.

López Obrador nieuwe president Mexico, feest in hoofdstad

Ooit te licht voor PSV, nu is Fágner basisspeler van Brazilië

Een voetballer die in Nederland mislukt, hoeft doorgaans niet te rekenen op een glansrijke carrière elders in de wereld. Maar er zijn uitzonderingen. Het misschien wel mooiste voorbeeld daarvan speelt vanmiddag om 16.00 uur met Brazilië de achtste finale van het WK tegen Mexico.

Fágner Conserva Lemos, de laatste twee duels basisspeler van Brazilië, dook ruim tien jaar geleden op bij PSV, maar werd na één seizoen alweer weggestuurd. Te klein, te druistig, te weinig potentie, was het oordeel van de trainers in Eindhoven. Nu speelt de 29-jarige rechtsback in een elftal met wereldsterren als Neymar en Coutinho zijn eerste wereldkampioenschap.

De 83-jarige meesterscout Piet de Visser, die ook al Fágner ontdekte, trekt een lange neus naar PSV.

Fágner bij PSV, met landgenoot Gomes en Timmy Simons

De dag van gisteren

Na het spektakel van eergisteren was het gisteren een beetje behelpen met het niveau van de achtste finales. Zowel Spanje-Rusland als Kroatië-Denemarken was saai, maar de strafschoppenseries maakten wel veel goed.

Hoe staat het ervoor?

We pakken het speelschema er even bij. Het moge duidelijk zijn dat de twee aanstaande kwartfinalisten van vandaag in het 'moeilijke' deel van het schema zitten.

Привет всем!

Welkom vanuit Samara, waar om 16.00 uur wordt afgetrapt voor de achtste finale tussen Brazilië en Mexico. Het is overigens snikheet in deze miljoenenstad waar de Samara in de Wolga stroomt: 33 graden. Vanavond krijgen we ook nog eens de achtste finale tussen België en Japan op ons bordje.