López Obrador tijdens de campagne AFP

De presidentsverkiezingen in Mexico zijn zoals verwacht gewonnen door de links-nationalistische kandidaat Andrés Manuel López Obrador. In de exitpolls heeft hij een ruime voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander, de conservatieve Ricardo Anaya.

Anaya heeft zijn nederlaag toegegeven en López Obrador gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

José Antonio Meade, partijgenoot van vertrekkend president Peña Nieto, komt in de exitpolls op de derde plek. Ook deze partij heeft de verkiezingsnederlaag inmiddels toegegeven.

In Mexico-Stad werd de overwinning van López Obrador groots gevierd, zag correspondent Marc Bessems:

López Obrador nieuwe president Mexico, feest in hoofdstad

López Obrador (64) stond in de peilingen al ruim aan kop. De oud-burgemeester van Mexico-Stad was twee keer eerder kandidaat bij de presidentsverkiezingen. In 2006 verloor hij met een minimaal verschil, waarna zijn aanhang sprak van verkiezingsfraude.

De campagnetijd was extreem bloedig. Honderden lokale politici werden bedreigd of getroffen door een aanslag. Meer dan 130 kandidaten werden vermoord.

In de campagne presenteerde López Obrador zich als een outsider, die niet betrokken is bij de grootschalige corruptie in het land. Hij belooft een vreedzame, sociale revolutie in Mexico.

Volgens López Obrador ligt corruptie aan de basis van alle grote problemen in Mexico, zegt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Van economische ongelijkheid en armoede tot het geweld in het land. Hij wil een einde maken aan, wat hij noemt, de politieke maffia van het land. Hij zegt: ik ga die corruptie bestrijden en zo ga ik ook wat aan die andere problemen doen."

Of hij met zijn Beweging voor Nationale Vernieuwing echt in staat is die plannen uit te voeren hangt ook af van andere uitslagen vandaag. "Het zijn niet alleen presidentsverkiezingen. Het kan dat hij ook een absolute meerderheid in het Mexicaanse Congres behaalt. Dan kan hij ook echt een aantal veranderingen doorvoeren."

De Amerikaanse president Trump heeft López Obrador gefeliciteerd met de overzinning.

Internationaal is de belangrijkste vraag hoe de nieuwe leider van Mexico om zal gaan met de Amerikaanse president. De twee zijn politiek gezien elkaars tegenpolen, zegt Bessems. "Waar Trump rechts is, is López Obrador links, waar Trump 'America First' zegt, zegt López Obrador 'Mexico Primero'. Je zou zeggen: die twee gaan botsen. Van de andere kant is López Obrador ook een pragmaticus en iemand die heel vaak heeft gezegd dat je diplomatiek om moet gaan met de president van dat enorme land aan de noordgrens van Mexico."

STER reclame