AFP
NOS NieuwsAangepast

Vermiste Thaise voetballers gevonden, eerste beelden uit de grot

De Thaise voetballers die ruim een week werden vermist nadat ze een diepe grot in waren gegaan, zijn teruggevonden. Op beelden die zijn gemaakt door reddingswerkers is te zien dat de twaalf jongens en hun trainer nog in leven zijn.

Bekijk hier de eerste beelden van de jongens in de grot:

Eerste beelden voetballers in Thaise grot

Thaise media melden dat een Britse reddingswerker heeft gesproken met de jongens. De jongens vroegen hoelang ze al in de grot zitten, waarop de reddingswerker zegt dat er hulp onderweg is en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken.

De reddingsactie is nog in volle gang. "We hebben ze gevonden, maar de operatie is nog niet voorbij", zegt een lokale bestuurder.

De Belgische duikinstructeur Ben Reymenants is betrokken bij de reddingsactie. Volgens hem moeten de kinderen binnen 72 uur uit de grot worden gehaald, anders zou het vanwege de regen drie maanden kunnen duren.

Het voetbalteam, twaalf jongens van 11 tot 16 jaar oud en hun 25-jarige trainer, raakte zaterdag 23 juni vermist. De ouders van een van de jongens schakelden de politie in toen hun zoon niet was thuisgekomen na een training.

Grote zoekactie

Er werd direct een grote zoekactie opgezet. Bij de ingang van de Tham Luang Nang Non-grot werden rugzakken, fietsen en trainingsspullen van de voetballertjes gevonden.

De jongens waren naar de toeristische grot gegaan voor een dagje uit en werden eenmaal in de grot waarschijnlijk verrast door noodweer. Daardoor steeg het waterpeil in de grot en zijn ze dieper de grot ingegaan, op zoek naar een veilige plek.

Het nieuws werd bekendgemaakt in een persconferentie:

  • AFP
    Familieleden reageren verheugd als bekend is dat de jongens zijn gevonden
  • AFP
    Familieleden reageren verheugd als bekend is dat de jongens zijn gevonden
  • AFP
    Familieleden reageren verheugd als bekend is dat de jongens zijn gevonden

De Thaise hulpdiensten kregen in de loop van de week hulp van collega's uit onder meer Australië en de Verenigde Staten. De zoekactie in de grot verliep moeizaam vanwege het slechte weer, waardoor het waterpeil in de grot steeg.

Pas de afgelopen twee dagen konden de duikers echt opschieten, zegt correspondent Michel Maas. "De hulpdiensten pompten steeds water uit de grot, maar het regende zo hard dat er meer water in de grot kwam dan dat eruit werd gepompt. De laatste twee dagen viel er minder regen en konden de duikers verder komen in de grot."

De hoop bestond dat de jongens in het grottenstelsel een veilige plek hadden weten te vinden. Of ze ook op zo'n veilige plek zijn teruggevonden, is niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl