Zoektocht naar voetbalteam in Thaise grot
NOS Nieuws

Zoektocht naar Thais voetbalteam gaat door: 'Vandaag moeten we ze vinden'

Al vier dagen zijn ze bezig: reddingswerkers die met man en macht het vermiste voetbalteam in Thailand proberen op te sporen. De zoekactie naar het team dat vastzit in een grottencomplex verloopt moeizaam. De grot is pikdonker en op sommige plekken is er weinig zuurstof.

Daar komt nog bij dat het waterpeil in de grot stijgt door aanhoudende zware regen. "Het water wegpompen is nu de grootste uitdaging", zegt een woordvoerder van het Thaise leger tegen persbureau Reuters.

Twaalf jongens van 11 tot 16 jaar oud en hun 25-jarige coach kwamen zaterdag vast te zitten in de Tham Luang Nang Non-grot in het noorden van Thailand. De zoektocht begon nadat een moeder van de jongens alarm had geslagen omdat haar zoon niet was teruggekomen van de voetbaltraining.

Race tegen de klok

De autoriteiten hebben hoop dat de jongens nog in leven zijn. "Maar vandaag moeten ze echt gevonden worden", zegt een woordvoerder. "Reddingswerkers zijn nu non-stop bezig om zo veel mogelijk water uit de grot te laten lopen", zegt een woordvoerder van het Thaise leger.

De zoektocht is een race tegen de klok. Doordat er voortdurend regen blijft vallen en er veel puin en zand vast komt te zitten tijdens het pompen, verliezen reddingwerkers veel tijd.

Volgens een grot-expert kunnen de jongens het vijf tot zes dagen uithouden:

'Op de goede plek kunnen ze het vijf tot zes dagen uithouden'

Gisteren leek er even een doorbraak te zijn: er waren twee nieuwe ingangen van de grot gevonden. Reddingswerkers zouden vanuit deze openingen de zoekactie kunnen voortzetten. Maar al snel concludeerden deskundigen dat de openingen niet gebruikt konden worden als 'schoorsteen'.

Reddingswerkers hebben nu een op afstand bedienbaar onderwatervoertuig ingezet. Ook proberen ze vanaf de buitenkant van de grot de jongens en de coach op te sporen met drones met warmtedetectoren. De autoriteiten laten weten dat ze "zo nodig in de grond kunnen boren".

Familieleden verliezen hun hoop niet en blijven bidden voor de terugkomst van hun kinderen. Ze voeren rituelen uit en spelen muziek in de buurt van de fietsen en voetbalspullen die de jongens hebben achtergelaten toen ze de grot ingingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl