liveblog
NOS VoetbalAangepast

Argentinië vernederd, Frankrijk en Kroatië ronde verder


Diego baalt

Diego Maradona

Gaat ie 'm ooit nog winnen?

Wedstrijdverslag

Argentinië dreigt de groepsfase op het WK niet te overleven. Na het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen IJsland verloor de verliezend finalist van vier jaar geleden in een vinnig duel met liefst 3-0 van Kroatië, dat zich plaatste voor de achtste finales.

Lionel Messi ontgoocheld

Afgelopen

Over en uit. Kroatië verslaat Argentinië met 3-0. Ja, u leest het goed.

91' GOAL Kroatië

Rakitic maakt de Argentijnse vernedering groter door van dichtbij de 3-0 te maken voor Kroatië.

Argentinië-Kroatië 0-3

85' Otamendi ontsnapt aan rood

Otamendi ontsnapt aan een rode kaart als hij uit frustratie de bal hard tegen de op de grond liggende Rakitic schiet. Hij krijgt slechts geel. De middenvelder van Barcelona schiet de vrije trap daarna op de lat.

Argentinië-Kroatië 0-2

80' Goal Kroatië!

Kroatië doet het weer! Luka Modric schiet schitterend raak aan de rand van de zestien. Argentinië lijkt dood en begraven.

Argentinië-Kroatië 0-2

74' Rug tegen de muur

Ondanks een surplus aan topspelers, staat Argentinië met de rug tegen de muur. Ook Messi kan het niet in z'n eentje. Kroatië blijft tot nu toe fier overeind.

Argentinië-Kroatië 0-1

63' Kroatië ontsnapt

Argentinië ruikt aan de gelijkmaker. De ingevallen Higuaín bedient Meza, die op de doelman stuit. Ook Messi kan in de rebound niet scoren.

Argentinië-Kroatië 0-1

53' Goal Kroatië!

Wat gebeurt hier?! Een gigantische blunder van doelman Caballero wordt vervolgens prachtig afgemaakt door Rebic. 1-0 voor Kroatië.

Argentinië-Kroatië 0-1

51' Wilde overtreding

Mercado krijgt een gele kaart voor een wilde trap tegen het been van de slalommende Rebic. Het zijn voornamelijk de overtredingen die tot nu toe opvallen in plaats van de mooie acties.

Tweede helft

De bal rolt weer. Nog geen wissels. Wie gaat deze kraker openbreken?

Waar zijn Messi en Modric?

Lionel Messi en Luka Modric

Rust

Het is rust in Nizjni Novgorod.

James Bond

We zitten te kijken naar een James Bond-film, waarin je James Bond nog niet gezien hebt. Waar zijn Messi en Modric? Waar is 007? Waar is James Bond?

NOS-commentator Frank Snoeks

33' Kans Kroatië

Oef! Nu is het Kroatië dat een enorme kans mist. Mandzukic krijgt de bal op een presenteerblaadje, maar krijgt te veel tijd en kopt naast.

Argentinië-Kroatië 0-0

30' Kans Argentinië

Perez krijgt via het been van Vida een enorme kans, maar de middenvelder schiet de bal naast. Hier had Argentinië op voorsprong moeten staan.

Overigens vindt het officiële Argentijnse twitteraccount dat Perez zijn kans op "goede wijze" probeerde te benutten. Curieus.

Argentinië-Kroatië 0-0

Bijna Messi

Domagoj Vida en Lionel Messi

20' Gerommel

De Argentijnse defensie staat te klungelen en levert de bal in bij Kroatië. Het loopt met een sisser af, maar je krijgt niet het idee dat de Argentijnse verdediging heel solide oogt.

Argentinië-Kroatië 0-0

Spierballen

Diego Maradona laat tijdens Argentinië-Kroatië zien wie de sterkste is

12' Kroatië prima, Argentinië tast af

Kroatië begint goed aan de wedstrijd en duwt Argentinië wat naar achteren. De Argentijnen zijn echter gevaarlijk zodra ze ruimte weten te vinden.

Meza krijgt ruimte voor een schot, maar Lovren gooit zich in de baan van het schot.

Argentinië-Kroatië 0-0

Ivan Perisic en Gabriel Mercado

Ivan Perisic en Gabriel Mercado

4' Kans Kroatië

Ivan Perisic krijgt de eerste goede kans. De Kroaat schiet aan de linkerkant via de vingertoppen van Willy Caballero voorlangs.

Argentinië-Kroatië 0-0

Aftrap

We zijn onderweg in Nizjni Novgorod.

Makkelie

Danny Makkelie behoort tijdens Argentinië-Kroatië tot de arbiters die in het IBC in Moskou de honneurs waarneemt als VAR.

Diego is er weer bij

Diego Maradona kan lol niet op in aanloop naar Argentinië-Kroatië

Verkeerde Novgorod

Volgens het twitteraccount Russia English zijn twee Argentijnse fans naar de verkeerde Novgorod in Rusland gereisd. Argentinië-Kroatië wordt in Nizjni Novgorod gespeeld, terwijl de fans naar Veliki Novgorod reisden, ongeveer duizend kilometer verderop.

Balen.

Tussenstand

Argentinië heeft een overwinning nodig om in de race te blijven voor de eerste plaats in groep D.

Stand groep D

Duels-punten Doelsaldo
1. Kroatië 1-3 2-0
2. Argentinië 1-1 1-1
3. IJsland 1-1 1-1
4. Nigeria 1-0 0-2

Wordt dit avond van Messi?

Het vaantje en shirt hangen klaar voor Lionel Messi voor het duel met Kroatië

Mascherano evenaart Kempes

Javier Mascherano speelt zijn achttiende WK-duel en achterhaalt daarmee Mario Kempes. Diego Maradona is met 21 WK-duels recordhouder van Argentinië. Messi speelt zijn zeventiende wedstrijd op een mondiale titelstrijd.

Javier Mascherano

Twee Kroaten op scherp

De Kroaten Ivan Rakitic en Marcelo Brozovic staan op scherp en zijn geschorst voor de laatste groepswedstrijd tegen IJsland bij een volgende gele kaart.

Argentinië heeft nog geen gele kaart achter zijn naam staan.

De eerste van Messi

Argentinië en Kroatië treffen elkaar voor de vijfde keer. De enige overwinning van de Kroaten (tegen twee nederlagen) was op 1 maart 2006 in een oefenduel, toen Ivan Klasnic, Darijo Srna en Dario imic in Basel voor een 3-2 zege zorgden.

Lionel Messi maakte toen zijn eerste interlandgoal. De captain van de Argentijnen staat inmiddels op 64 doelpunten (125 interlands).

De meest recente ontmoeting tussen Argentinië en Kroatië was 12 november 2014. De Argentijnen wonnen met 2-1 door goals van Cristian Ansaldi en Messi. Anas Sharbini scoorde voor Kroatië.

Lionel Messi (rechts) in duel met Stjepan Tomas tijdens Argentinië-Kroatië in 2006

Opstellingen Argentinië-Kroatië

Bondscoach Jorge Sampaoli heeft het Argentijnse team op drie posities gewijzigd ten opzichte van het duel met IJsland (1-1). Mercado, Pérez en Acuña krijgen een basisplaats. Dit gaat ten koste van Lucas Biglia, Angel Di Maria en Marcos Rojo.

Een wijziging bij de Kroaten. Marcelo Brozovic begint ten koste van Andrej Kramaric in de basis. Kramaric startte voor het duel met Nigeria nog in de basis.

Uitschakeling dichtbij

Kan Peru nog iets doen aan de achterstand? Met een nederlaag is Peru uitgeschakeld en is Frankrijk zeker van een plek in de achtste finales.

Paolo Guerrero

80' Wissels

De man van het doelpunt, Kylian Mbappé, gaat naar de kant. Didier Deschamps brengt Ousmane Dembélé als vervanger. Vijf minuten later wordt ook Griezmann gewisseld voor Fekir.

Kylian Mbappé wordt gewisseld

68' Poging

Luis Advíncula probeert het ook van afstand en schiet over. Peru strijdt en probeert het wel, maar tot nu toe zonder resultaat.

Tussenstand: Frankrijk-Peru 1-0

50' Kruising!

Zo! Wat een uithaal van Aquino op de kruising. Frankrijk ontsnapt.

Tussenstand: Frankrijk-Peru 1-0

Tweede helft

Met Farfán en Santamaría voor Yotún en Rodríguez begint Peru aan de tweede helft. Bij Frankrijk geen wijzigingen.

Zo juicht Mbappé

Antoine Griezmann en Kylian Mbappé

Joep in Rusland: voetbalgekke weeskinderen en bijzondere verhalen

Joep in Rusland: voetbalgekke weeskinderen en bijzondere verhalen

Zweedse journalist biedt Khedira ticket naar huis aan

Rust

Frankrijk-Peru staat halverwege 1-0 door een goal van Kylian Mbappé. Peru is nog niet in staat de Fransen te verontrusten. De Fransen krijgen ook de meeste kansen.

34' GOAL Frankrijk!

Frankrijk opent de score. Een hakje lukt nog net niet, maar even later kan Mbappé bij de doellijn binnentikken. Pogba verovert de bal op het middenveld, passt op Giroud, de spits schiet over doelman Gallese op doel en Mbappé geeft de bal het beslissende zetje.

Tussenstand: Frankrijk-Peru 1-0

31' Eerste kans Peru

Na een reeks mogelijkheden voor Frankrijk nu de eerste kans voor Peru. Spits Guerrero passeert Umtiti, maar vindt dan Lloris op zijn weg.

Tussenstand: Frankrijk-Peru 0-0

Rechterkant Peru

De rechterkant van Peru draait evenals tegen Denemarken weer op volle toeren. Dan gaat André Carrillo er langs en dan dendert Luis Advíncula eroverheen.

André Carrillo ontwijkt de sliding van Lucas Hernández

6' Van afstand

Yotún probeert Lloris te verrassen met een schot van ver. Het gaat over.

Tussenstand: Frankrijk-Peru 0-0

Aftrap

Peru speelde leuk en goed in de eerste wedstrijd, maar won niet. Kunnen de Zuid-Amerikanen Frankrijk verrassen? Frankrijk-Peru is begonnen.

De Boer denkt aan 1998: met VAR hadden we gewonnen

De Boer denkt aan 1998: met VAR hadden we gewonnen

Schöne: wij zijn 17 duels ongeslagen, wel een aardige reeks

Schöne: wij zijn 17 duels ongeslagen, wel een aardige reeks

Eriksen: dit was een lastige wedstrijd

Eriksen: dit was een lastige wedstrijd

Van Marwijk: we hadden de 2-1 verdiend

Van Marwijk: we hadden de 2-1 verdiend

Statistieken

De enige eerdere ontmoeting tussen Frankrijk en Peru was een oefenduel in 1982 in Parijs. Peru won toen met 1-0.

Met de nederlaag tegen Denemarken kwam voor Peru een einde aan een ongeslagen reeks van 15 wedstrijden. Voor het eerst sinds 2015 kan Peru nu twee duels op rijd verliezen.

Doelman Lloris speelt zijn 100ste wedstrijd voor Frankrijk. De huidige bondscoach Didier Deschamps speelde er 103 en staat daarmee op de 6de plaats op de alltime-ranglijst,

Frankrijk met Giroud, Peru met Guerrero

Frankrijk en en Peru beginnen allebei met wijzigingen in de opstelling ten opzichte van de eerste wedstrijden. Olivier Giroud, die tegen Australië (2-1 winst) Griezmann verving, en Blaise Matuidi vervangen bij Frankrijk Ousmane Dembélé en Corentin Tolisso.

Bij Peru beginnen Jefferson Farfán en Renato Tapia op de bank en starten Pedro Aquino en Paolo Guerrero. Tapia liep in het eerste duel met Denemarken een hoofdblessure op.

Baby aan de melk

De Peruaanse vrouw op de foto wacht in spanning op Frankrijk-Peru. De baby zal met dit flesje melk in de buik vast zoet gaan slapen.

Een Peruaanse fan met baby in Jekaterinenburg

Stand in groep C

Stand in groep C

1. Denemarken 2-4 2-1
2. Frankrijk 1-3 2-1
3. Australië 2-1 2-3
4. Peru 1-0 0-1

88' Kansen Australië

Australië is in de slotfase nog dicht bij de mogelijk winnende goal. Eerst redt Schmeichel op de inzet van Arzani en in de rebound op die van Leckie. Aan de andere kant schiet Eriksen een meter naast. Het blijft spannend.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

Winnaar?

Komt er nog een winnaar bij Denemarken-Australië of nemen beide teams genoegen met een gelijkspel? De wedstrijd is nog steeds open.

Mile Jedinak, Trent Sainsbury, Thomas Delaney en Simon Kjaer

74' Pijnlijk

Nabbout komt verkeerd terecht op zijn arm en moet worden vervangen. De spits heeft ogenschijnlijk veel pijn. Ex-Roda-speler Tomi Juric is zijn vervanger.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

72' Schoten

De Socceroos tonen met schoten van Mooy en Rogic hun intenties, maar aan de andere kant laat Sisto zien dat Denemarken ook geen genoegen neemt met een gelijkspel.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

Geen Dolberg

Bij Denemarken komt spits Andreas Cornelius voor Jørgensen. Dolberg blijft op de bank.

68' Entree Arzani

Daniel Arzani komt in de ploeg bij Australië. De 19-jarige middenvelder van Melbourne City FC geldt als het grootste talent van het land.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

68' Gevaarlijk

En weer is Australië gevaarlijk. Na slecht wegwerken van de Deense doelman Schmeichel geeft Leckie hard voor en kan Kruse net niet bij de bal.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

59' Eerste wissel


Aanvaller Braithwaite komt bij Denemarken in de ploeg voor Poulsen.

51' Kans Sisto

Arbiter Antonio Mateu Lahoz geeft voordeel als Poulsen een duw krijgt van Jedinak. Jørgensen verlengt met de hak, waarna Sisto naast schiet. Een goede kans voor de Denen. Aan de andere kant voorkomt Stryger Larsen dat de Australiërs gevaarlijk kunnen worden. Leckie is net te laat.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

Tweede helft

De tweede helft van Denemarken-Australië (1-1) begint.

De vreugde van Jedinak

Mile Jedinak

Poulsen geschorst

Vanwege zijn tweede gele kaart is de Deen Poulsen geschorst voor het komende duel met Frankrijk. Hij kreeg de prent vanwege hands in het strafschopgebied. Australië scoorde uit de toegekende strafschop.

Yussuf Poulsen (l) en Aziz Behich (r)

Rust

Na een prachtige openingsgoal van Eriksen trekt Australië de wedstrijd naar zich toe en wordt het gelijk: 1-1.

Tom Rogic in duel met Jens Stryger Larsen en Simon Kjaer

42' Bijna een eigen goal

Bijna komt Denemarken weer op voorsprong als Sainsbury de bal bij de tweede paal niet meer kan ontwijken. Via het been van de verdediger gaat de bal richting eigen doel. Doelman Ryan is gelukkig voor Australië alert.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

38' GOAL Australië!

Jedinak benut de strafschop! Het is gelijk. Tegen Frankrijk was de Australische aanvoerder ook al trefzeker vanaf elf meter. Op basis van het spel van Australië in het laatste kwartier is de gelijkmaker verdiend.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-1

37' Strafschop!

Strafschop Australië na hands Poulsen, zo blijkt na ingrijpen van de VAR.

FIFA stelt dat Amrabats uitspraken over Pepe niet waar zijn

Nordin Amrabat blijft de gemoederen bezighouden op het WK voetbal in Rusland. Na alle commotie over het spelen met een hersenschudding heeft hij zich nu de woede van de FIFA op de hals gehaald met uitspraken over scheidsrechter Mark Geiger.

'Ook Pepe vond het een vreemd verzoek van de scheidsrechter'

24' Jørgensen dichtbij

De aangever van net, Jørgensen, is nu zelf dicht bij een goal. Hij kopt bij de eerste paal hard naast. Australië valt tegen en speelt een stuk zwakker dan in de eerste wedstrijd tegen Frankrijk.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-0

7' GOAL Denemarken!

Wat een goal! Eriksen knalt binnen na een assist van Jørgensen. Laatstgenoemde legt de bal op zij en Eriksen volleert de bal hard tegen de touwen.

Tussenstand: Denemarken-Australië 1-0

5' Kopbal Leckie

Uit een corner van Mooy kopt Leckie over. Het eerste wapenfeit van de Australiërs. Denemarken tot nu toe met een overwicht.

Tussenstand: Denemarken-Australië 0-0

Aftrap

Kan Bert van Marwijk zijn tweede WK-wedstrijd met de Socceroos wel winnen? Denemarken-Australië is begonnen.

Denemarken en Australië voor de volksliederen

Van Marwijk: Denemarken een fysiek sterk team

Van Marwijk: Denemarken een fysiek sterk team

Sfeer

Deense fan voor het duel met Australië
Een fan van Australië voor het duel met Denemarken

Veldverkenning

Bert van Marwijk (r) en Mark van Bommel (l)
Age Hareide, bondscoach van Denemarken

Renard: ben geen medisch expert, Amrabat heeft uitstekend gespeeld

Renard: Amrabat heeft uitstekend gespeeld

Jørgensen: ben vanaf begin eerste keus

Jørgensen: ben vanaf begin eerste keus

Geen wijzigingen bij Australië

Bert van Marwijk heeft het Australische elftal dat startte tegen Frankrijk intact gelaten. Bij Denemarken één wijziging ten opzichte van het duel met Peru. De met een ribblessure afgehaakte William Kvist wordt vervangen door Lasse Schöne.

Fans Denemarken geven goede voorbeeld

In Samara wonnen de fans van Denemarken woensdag een wedstrijd tegen de fans van Australië. Het werd in Samara 5-2 voor de Denen, een uitslag waarvoor Eriksen en co straks direct zouden tekenen.

Geen Tapia bij Peru

Renato Tapia doet niet mee met Peru tegen Frankrijk, zo meldt de Franse krant L'Équipe. Woensdag sloeg Tapia al de training van Peru over. De Feyenoorder liep in de wedstrijd tegen Denemarken een hoofdblessure op en zou zelfs tijdelijk aan geheugenverlies hebben geleden. Hij werd nog tijdens de wedstrijd tegen de Denen gewisseld.

Renato Tapia (r) en Thomas Delaney (l)

Jørgensen of Dolberg

Nicolai Jørgensen speelde in de eerste WK-wedstrijd tegen Peru onopvallend. Het lijkt onwaarschijnlijk dat bondscoach Age Hareide na één duel al het vertrouwen verliest in de Feyenoorder, maar met Ajacied Kasper Dolberg, die in de eerste wedstrijd niet in actie kwam, heeft Denemarken een goed alternatief.

Voor Ajacied Lasse Schöne lonkt in de middenlinie een basisplaats. Tegen Peru viel Schöne nog in voor William Kvist. Laatstgenoemde liep een ribblessure op en keerde terug naar Denemarken om te herstellen.

Nicolai Jørgensen (r) en Christian Ramos (l)

Wat als...

Denemarken kan zich al kwalificeren voor de achtste finales als het wint van Australië en Peru later op donderdag niet wint van Frankrijk. Australië is al uitgeschakeld als het verliest van Denemarken en Peru niet wint van Frankrijk.

Statistieken

Denemarken en Australië speelden drie oefenwedstrijden tegen elkaar. De Denen wonnen twee keer (2007, 2012) en de Australiërs één keer (2010).

De bondscoaches troffen elkaar in één interland, in 2008. Bert van Marwijks Oranje won toen met 1-0 bij Noorwegen, dat toen werd gecoacht door Age Hareide, de huidige bondscoach van Denemarken.

Denemarken won zaterdag met 1-0 van Peru en is nu al zestien wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 11 oktober 2016 thuis tegen Montenegro (0-1).

'Ajax bereikt akkoord met Tadic over contract'

Dusan Tadic speelt vrijdag met Servië tegen Zwitserland, maar lijkt na het WK af te reizen naar Amsterdam. De 29-jarige Serviër is volgens De Telegraaf akkoord over een vierjarig contract met Ajax. Ajax moet er nog uit zien te komen met zijn club Southampton.

Dusan Tadic in het shirt van Servië

Van Marwijk moet winnen om zelfde kunstje als Hiddink te flikken

Als Bert van Marwijk hetzelfde kunstje wil flikken als Guus Hiddink in 2006 - met Australië de groepsfase op een WK overleven - dan telt donderdagmiddag alleen de winst tegen Denemarken. En dat is zeker mogelijk, meent de bondscoach van de 'Aussies', die moed put uit het optreden tegen de Fransen.

Stand van zaken in groep C

Eerder in groep C kwam Australië goed voor de dag tegen Frankrijk, maar ging de ploeg van Van Marwijk mede dankzij de VAR met 2-1 onderuit.

Denemarken boekte een fortuinlijke 1-0 zege op een sterk Peru.

Stand in groep C

1. Frankrijk 1-3 2-1
2. Denemarken 1-3 1-0
3. Australië 1-0 1-2
4. Peru 1-0 0-1

De dag van gisteren

Marokko werd woensdag ondanks een goede wedstrijd uitgeschakeld door Portugal, dat aan één treffer van Cristiano Ronaldo genoeg had (1-0). Luis Suárez werd de matchwinner van Uruguay tegen Saudi-Arabië (1-0) en stuurde zijn team daarmee naar de achtste finales. Gisteravond had Spanje moeite met de 'muur' van Iran, maar het won met 1-0.

Het WK op woensdag in 90 seconden

Het volledige programma

Na Denemarken-Australië volgt om 17.00 uur in Jekaterinenburg de tweede wedstrijd van de dag in groep C, Frankrijk-Peru. Om 20.00 moeten Lionel Messi en Argentinië in Nizjni Novgorod aan de bak tegen Kroatië in groep D.

De wedstrijden van donderdag 21 juni

Привет всем!

Welkom vanuit Samara voor dag acht van het WK voetbal! In de deze stad op zo'n duizend kilometer van Moskou trappen we om 14.00 uur af met Denemarken-Australië in groep C. Het is het tweede duel in groep C voor beide landen. We volgen het WK de hele dag in dit liveblog.