Amrabat wil spelen met hoofdbescherming, FIFA 'geschokt' door behandeling
De FIFA heeft de Marokkaanse teamarts op de vingers getikt na de medische behandeling van Nordin Amrabat bij de hersenschudding die hij opliep na een botsing in de wedstrijd van Marokko tegen Iran.
Het zag er vrij angstaanjagend uit, hoe Amrabat als een soort voddenpop in elkaar zakte. De daarop volgende behandeling door de medische staf van Marokko sprong in het oog. Een man gaf Amrabat wat klapjes in zijn gezicht en spoot water in het gelaat van Amrabat.
Geschokt
Michel D'Hooghe, voorzitter van de medische commissie van wereldvoetbalbond FIFA, klinkt verontwaardigd als hem naar zijn mening over de behandeling wordt gevraagd.
"Wij waren geschokt toen we de beelden zagen en hebben geen begrip voor de houding van de dokter. Op een teamworkshop voorafgaand aan het WK hebben we uitgebreide uitleg gegeven aan de teamartsen hoe je een hersenschudding moet behandelen. We hebben onmiddellijk een brief geschreven aan de Marokkanen."
D'Hooghe geeft wel aan dat de Marokkanen na de wedstrijd perfect hebben gehandeld door Amrabat naar het ziekenhuis te sturen en te laten onderzoeken.
D'Hooghe: "Ik heb van de Marokkaanse medische dienst vernomen dat ze hem tien dagen rust wilden geven. Bij het Marokkaanse team was men in twijfel of Amrabat in het trainingskamp ging blijven of hij naar huis zou worden gestuurd. Ik heb nog geen antwoord wat ze gaan doen."
Amrabat: ik hoop te spelen
Opvallend genoeg stelt Amrabat maandagochtend in een appbericht aan NOS-verslaggever Joep Schreuder iets anders: "Het gaat goed, nog niet 100 procent maar ik heb nog 48 uur en de hoofdbescherming is onderweg vanuit Nederland. Als alles goed gaat dan hoop ik te spelen."
Er is volgens D'Hooghe geen regel die stelt dat iemand na een hersenschudding standaard tien dagen rust moet houden. "Dat hangt van het individuele geval af", zegt hij.
De Marokkaanse teamarts had volgens D'Hooghe bij de scheidsrechter aan moeten geven dat er een onderzoek moest worden gedaan naar een hersenschudding, vervolgens had er een drie minuten durend onderzoek moeten plaatsvinden en ten slotte had de arts moeten beslissen of Amrabat weer mee mocht doen. Speler en coach mogen onder geen voorwaarde druk op die beslissing uitoefenen.
Al deze bezwaren zijn volgens D'Hooghe per brief aan de Marokkanen kenbaar gemaakt: 'We aanvaarden de werkwijze van de dokter niet. We hebben respectvol aangegeven dat dit niet meer moet gebeuren."
Een woordvoerder van de Marokkaanse voetbalbond reageerde maandagochtend niet op vragen over de behandeling en de te nemen maatregelen.