Van Marwijk verliest eerste wedstrijd van Frankrijk

Bert van Marwijk heeft met Australië zijn eerste duel op het WK verloren. Titelfavoriet Frankrijk maakte niet veel indruk, maar won in Kazan wel met 2-1. Bij beide Franse treffers speelden de technologische hulpmiddelen een grote rol.

Samenvatting: Frankrijk-Australië

Frankrijk kwam op voorsprong dankzij een strafschop die werd toegekend na advies van de videoscheidsrechter. Na de Australische gelijkmaker, ook vanaf elf meter, maakte Paul Pogba de winnende goal, zijn inzet bleek niet meer dan een paar centimeter over de doellijn te zijn gegaan.

Frankrijk opent sterk, Australië scoort bijna

Frankrijk ging direct na de aftrap op jacht naar een doelpunt en in de eerste acht minuten kreeg de Australische doelman Mathew Ryan al een schot van Kylian Mbappé, een vrije trap van Pogba, een schuiver van Antoine Griezmann en een vrije trap van Mbappé (getoucheerd door het hoofd van Mathew Leckie) te verwerken.

In het vervolg wisten de geconcentreerd verdedigende Aussies het Franse gevaar echter te neutraliseren. Bijna kwam de ploeg van Van Marwijk op voorsprong toen Corentin Tolisso een vrije trap van Aaron Mooy van richting veranderde. Keeper Hugo Lloris redde ternauwernood.

Ook na de rust wilde het maar niet vlotten bij de Fransen, maar ze kwamen wel op voorsprong. Een sliding van Joshua Risdon op Griezmann leek correct, maar de videoscheidsrechter zag dat de Australiër ook een voet van de Fransman raakte; de strafschop werd door Griezmann zelf overtuigend benut.

Vier minuten later was het weer gelijk. Na een curieuze handsbal van Samuel Umtiti schoot Jedinak vanaf elf meter raak. Umiti stak zijn arm bij een vrije trap in de lucht en leek de bal te willen wegslaan.

De Uruguayaanse scheidsrechter Andrés Cunha had video-arbitrage niet nodig om een penalty toe te kennen.

Een gelijkspel zou voor titelfavoriet Frankrijk een teleurstellend begin zijn. Griezmann en Ousmane Dembélé maakten plaats voor Olivier Giroud en Nabil Fekir, maar veel haalde het niet uit.

Tien minuten voor tijd was er opeens wel een goede Franse aanval, die Pogba met de punt van z'n schoen en via de onderkant van de lat, bekroonde met de 2-1.

De bal landde via de onderkant van de lat een paar centimeter achter de doellijn.

De andere wedstrijd in groep C is Peru tegen Denemarken. Dat duel begint zaterdagavond om 18.00 uur.