NOS VoetbalAangepast

Van Marwijk moet winnen om zelfde kunstje als Hiddink te flikken

Als Bert van Marwijk hetzelfde kunstje wil flikken als Guus Hiddink in 2006 - met Australië de groepsfase op een WK overleven - dan telt donderdagmiddag (14.00 uur) alleen de winst tegen Denemarken. En dat is zeker mogelijk, meent de bondscoach van de 'Aussies', die moed put uit het optreden tegen de Fransen.

De Australiërs bleven weliswaar met lege handen achter in Kazan, toch moest Frankrijk - volgens de experts een van de favorieten voor de wereldtitel - diep gaan voor de volle buit.

Een paar dagen na de 2-1 nederlaag bleek het chagrijn bij Van Marwijk nog niet helemaal verdwenen. "Ik ben er nog steeds teleurgesteld over. Er had meer in gezeten en we hadden meer verdiend."

Stand in groep C

1. Frankrijk 1-3 2-1
2. Denemarken 1-3 1-0
3. Australië 1-0 1-2
4. Peru 1-0 0-1

Van Marwijk is inmiddels met zijn ploeg neergestreken in Samara, waar donderdag om 14.00 uur wordt afgetrapt. "Als we op dezelfde manier spelen, ben ik al heel blij", zei Van Marwijk tegen NOS-verslaggever Bert Maalderink.

Gelijkwaardig

"Ons spel in balbezit en ons positiespel was gelijkwaardig aan dat van Frankrijk. Ik hoop dat we hetzelfde niveau halen en dan maken we ook kans tegen Denemarken."

"Ik hoop dat we wat hebben neergezet met z'n allen. Voetbal is in aandacht gemeten nu sport nummer één geworden in Australië. Daar moet men gebruik van maken", sprak Guus Hiddink op 26 juni van 2006.

De 'Socceroos' hadden kort daarvoor met 1-0 verloren van Italië, maar wisten in Duitsland onder leiding van de Nederlandse coach wel voor het eerst de groepsfase van een WK te overleven.

Tijdens de afgelopen twee WK's was Australië ook van de partij, maar beide keren bleef het in de poule steken. In Zuid-Afrika (2010) werd het land derde in de groep, vier jaar later in Brazilië eindigde het elftal als laatste in de groep van Oranje.

De 66-jarige Van Marwijk is bezig aan zijn derde eindtoernooi als bondscoach. Telkens kreeg hij te maken met Denemarken.

Andere situatie

In 2012 begon het EK in Polen en Oekraïne slecht voor Oranje door een 1-0 verlies (bekijk de beelden hier) tegen de Scandinaviërs, die twee jaar eerder nog door het Nederlands elftal met 2-0 werden verslagen (bekijk de beelden hier) op het WK in Zuid-Afrika.

"Ik heb er nog wel even aan gedacht, maar het is een totaal andere situatie met andere spelers", merkt Van Marwijk op. "Ik heb te maken met deze ploeg en moet daarmee zo goed mogelijk presteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl