liveblog
NOS VoetbalAangepast

Portugal, Uruguay en Spanje boeken minimale overwinningen

liveblog gesloten

Een fraaie statistiek

Luis Suárez maakte vandaag tegen Saudi-Arabië de winnende treffer. Het is al het derde WK waarop de aanvaller van Barcelona beslissend is voor Uruguay.

Hij voegt zich bij iconisch rijtje voetballers.

Tussenstand

Stand groep B

Land Duels-Punten Saldo
1. Portugal 2-4 4-3
2. Spanje 2-4 4-3
3. Iran 2-3 1-1
4. Marokko 2-0 0-2

Iran maakt indruk

Een journalist van de New York Times is, ondanks de 1-0 voorsprong voor Spanje, lovend over de prestaties van Iran en spreekt van een "indrukwekkende uitvoering".

Hachelijk moment

Een hachelijk moment voor het doel van Iran in het WK-duel met Spanje

82' Kans Iran!

Iran vergeet de 1-1 te maken. Vahid Amiri passeert Piqué en zijn voorzet komt op het hoofd van Taremi, die hard over het doel kopt. Hier had Iran gelijk moeten maken.

Iran - Spanje 0-1

80' Spanje zoekt naar de 2-0

Het lijkt nu eerder 2-0 dan 1-1 te worden. Spanje controleert de wedstrijd, al probeert Iran het tij wel te keren. Dat gaat wel gepaard met de nodige overtredingen.

Iran - Spanje 0-1

74' Jahanbakhsh valt in

Alireza Jahanbakhsh komt in het veld voor Karim Ansarifard. Kan de aanvaller van AZ Iran helpen?

Iran - Spanje 0-1

54' Goal Spanje!

Daar is dan toch de voorsprong voor Spanje! Costa maakt op gelukkige wijze de openingstreffer, nadat hij de bal met fortuin tegen z'n been heeft gekregen waarop doelman Beiranvand kansloos.

Costa krijgt de bal tegen zich aan: Spanje op 1-0 tegen Iran

53' Kans Iran!

Oef, Spanje ontsnapt aan een achterstand als Karim Ansarifard hard in het zijnet schiet.

50' Hachelijk moment

Doelman Beiranvand verwerkt een schot van Spanje niet goed, waardoor Lucas Vázquez in de rebound dicht bij de 1-0 is. Beiranvand is echter er net op tijd bij om de bal alsnog weg te werken.

Tweede helft

De tweede helft van Iran-Spanje (0-0) is onderweg. Kunnen de Spanjaarden hun balbezit van 73% voor rust nu ook omzetten in doelpunten?

De defensieve tactiek van Iran tegen Spanje

Costa kibbelt met Rezaian

Diego Costa (rechts) maakt ruzie met Ramin Rezaian tijdens Iran-Spanje

Rust

Nog geen goals in Kazan, waar Iran vooralsnog prima op de been blijft tegen Spanje. Voor de Spanjaarden is het vooralsnog een hele frustrerende avond.

40' Costa en doelman Beiranvand kibbelen

Diego Costa lijkt op de teen van doelman Alireza Beiranvand te gaan staan. De keeper gaat theatraal naar de grond, waarna er onrust ontstaat. Het tafereel loopt uiteindelijk met een sisser af en zonder kaarten.

Iran - Spanje 0-0

36' Weinig kansen

Het klinkt misschien gek, maar Iran-Spanje is nog steeds behoorlijk in balans. De Spanjaarden hebben zoals verwacht het meeste balbezit, maar Iran staat uitstekend gepositioneerd.

Dat leidt wel tot een betrekkelijk saaie pot voetbal tot nu toe.

Iran - Spanje 0-0

Schouderblessure bondscoach Southgate

Blessurenieuws uit het Engelse kamp. Het betreft echter niet een speler, maar bondscoach Gareth Southgate. De voormalig verdediger kwam tijdens een hardloopsessie ten val, waarbij zijn schouder uit de kom raakte.

"Gelukkig hebben we geweldige medische specialisten om ons heen", kon Southgate er nog om lachen. Engeland speelt donderdag in Kaliningrad zijn tweede groepsduel met België.

Gareth Southgate staat zijn selectie te woord tijdens een tactische bespreking
Gareth Southgate staat met een mitella zijn selectie te woord tijdens een tactische bespreking

12' Iran niet bang

Iran doet goed mee in Kazan en verschijnt zo nu en dan voor het doel van De Gea. Spanje voert daarentegen wel de boventoon en zoekt naar een gaatje in de Iraanse muur.

Iran - Spanje 0-0

De Iraanse goalie Beiranvand vliegt door de lucht tijdens Iran-Spanje

1' Aftrap

We zijn begonnen in Kazan! Spanje trapt af.

En prima voetbalweer: 16 graden Celsius.

De elftalfoto van Iran voor het WK-duel met Spanje
De elftalfoto van Spanje voor het WK-duel met Iran

Jahanbakhsh geblesseerd

Alireza Jahanbakhsh begint bij Iran op de bank, nadat hij tijdens het duel met Marokko geblesseerd is geraakt.

Vier man op scherp

Aan de kant van Iran zijn Shojaei, Alireza Jahanbakhsh en Karim Ansarifard geschorst bij een gele kaart. Bij Spanje staat Sergio Busquets op scherp.

De Spaanse glazen bol

Er is voor Spanje veel aan gelegen om in groep B als eerste te eindigen om een aantal toplanden te ontwijken. Momenteel gaat Portugal aan kop met vier punten uit twee duels.

Ramos jaagt op Casillas, Piqué jubilaris

Sergio Ramos speelt zijn vijftiende WK-duel. Hij moet nog twee wedstrijden spelen om recordhouder Iker Casillas (17) te evenaren. Casillas en Ramos zijn ook recordinternational van Spanje met respectievelijk 167 en 154 interlands.

Piqué moet nog flink wat duels afwerken om die aantallen te evenaren, maar speelt vandaag wel zijn honderdste interland.

Sergio Ramos tijdens de warming up voor het duel met Iran

Azmoun op vertrouwde grond

Voor Sardar Azmoun is het stadion van Kazan bekende grond. De Iranese aanvaller (23) is afkomstig uit de jeugd van Roebin Kazan. De 33-voudig international speelde afgelopen seizoen 28 duels en was vijf keer trefzeker voor de Russische club.

Sardar Azmoun bedankt de Iraanse fans na de zege op Marokko in Sint-Petersburg
Sardar Azmoun tijdens de warming-up van Iran-Spanje

Teleurgestelde en trotse Marokkanen

Teleurgestelde en trotse Marokkanen na nederlaag tegen Portugal

Neymar lijkt fit genoeg

Neymar lijkt vrijdag fit genoeg om mee te spelen in het tweede groepsduel van Brazilië met Costa Rica. De aanvaller liep dinsdag een enkelblessure op, maar oogde woensdag fris op het trainingsveld.

Statistieken Spanje

Spanje is al 21 wedstrijden ongeslagen (14 zeges, 7 keer gelijk). Dit is internationaal momenteel de langst lopende ongeslagen serie van alle landen.

De Spanjaarden hebben in deze 21 duels altijd gescoord. Dat is een Spaanse record. La Roja kwam in de achtste finales van het EK 2016 (27 juni 2016) voor het laatst niet tot scoren. Spanje verloor toen met 2-0 van Italië.

Tussenstand

Stand groep B

Land Duels-Punten Saldo
1. Portugal 2-4 4-3
2. Iran 1-3 1-0
3. Spanje 1-1 3-3
4. Marokko 2-0 0-2

Statistieken Iran

Dit is de eerste officiële ontmoeting tussen Iran en Spanje.

Iran speelt zijn vijfde WK en overleefde nooit te groepsfase. Spanje is voor de vijftiende keer aanwezig op een WK-eindronde en greep in 2010 de wereldtitel.

Iran versloeg Marokko (1-0) in de eerste speelronde. De ploeg van bondscoach Carlos Queiroz kan het eerste Aziatische land worden dat zijn eerste twee groepsduels wint.

Iran won op het WK nog nooit van een Europese tegenstander (een keer gelijk, vijf nederlagen). Het enige gelijkspel was tegen Schotland (1-1) op het WK in 1978.

Opstelling Spanje en Iran

Bondscoach Fernando Hierro wijzigt zijn ploeg op twee plaatsen. De weer fitte Dani Carvajal begint ten koste van Nacho in de basis en Lucas Vásquez begint voor Koke.

Bij Iran starten Alireza Jahanbakhsh (AZ) en Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen) op de bank. Jahanbakhsh startte in het gewonnen duel met Marokko nog in de basis.

Afgelopen!

Het is afgelopen: Uruguay verslaat Saudi-Arabië en plaatst zich daarmee voor de achtste finales van het WK. Ook Rusland is door het resultaat in Rostov door naar de volgende ronde.

86' Kans Cavani

In de 86ste minuut zagen we zowaar nog een serieuze mogelijkheid voor Uruguay: Cavani heeft een uitgelezen kans om de 2-0 binnen te schieten, maar keeper Al-Owais grijpt goed in.

Uruguay - Saudi-Arabië 1-0

75' Kwartiertje nog

Nog een klein kwartiertje te spelen in Rostov. We zouden graag meer willen vertellen over de wedstrijd, maar er gebeurt zo weinig.

Uruguay leidt nog altijd met 1-0 en als het zo blijft, is groep A al beslist. Dan gaan Uruguay en Rusland naar de achtste finales en kunnen Saudi-Arabië en Egypte de vliegtickets naar huis al boeken.

Uruguay - Saudi-Arabië 1-0

Héél kort interview met bondscoach Marokko

Hervé Renard, de bondscoach van Marokko, was na de nederlaag tegen Portugal zo teleurgesteld dat hij het kort hield.

60' Grote kans Uruguay

Het beeld na rust is hetzelfde als voor rust: het is allemaal niet best.

De grootste kans was zojuist voor Sánchez, die vrijstaand van dichtbij naast het doel kopte na een voorzet van Cavani. Eerder was er nog een vrije trap van Suárez die via de muur en een puike redding van de keeper naast ging.

Uruguay - Saudi-Arabië 1-0

Tweede helft

De tweede helft is begonnen bij Uruguay tegen Saudi-Arabië. Het staat 1-0 voor Uruguay in een vooralsnog matige wedstrijd.

Girl Power

Bij de BBC zat er vanmiddag voor het eerst een vrouwelijke commentator achter de microfoon bij een live wedstrijd. En ze pikte meteen een goal van Ronaldo mee.

Bij het Duitse ZDF is dit WK ook voor het eerst een vrouwelijke commentator aanwezig. Maar daar moeten veel Duitsers blijkbaar nog aan wennen, gezien de vele kritiek op sociale media.

De reacties van Marokko

Marokko zal het WK na drie wedstrijden moeten verlaten. Karim El Ahmadi en Nordin Amrabat maken een ontgoochelde indruk als ze NOS-verslaggever Joep Schreuder te woord staan. Beiden benadrukken dat ze meer hadden verdiend dan een 1-0 nederlaag tegen Portugal.

35' Ongewijzigd spelbeeld

Het spelbeeld is sinds de 1-0 eigenlijk ongewijzigd. De Saudi's doen heel aardig mee met Uruguay, maar missen voorin iemand à la Suárez die de ballen er wél inschiet.

We hebben twee halve mogelijkheden gezien voor Saudi-Arabië, waaronder een wilde pegel van Hattan Bahebri die naast ging.

Uruguay - Saudi-Arabië 1-0

23' GOAL Uruguay!

Luis Suárez heeft zijn WK-doelpunt te pakken! Keeper Al-Owais tast helemaal mis en Suárez staat op de goede plek om binnen te schieten.

Het is sneu voor de doelman, die juist werd opgesteld omdat zijn voorganger tegen Rusland weinig indruk maakte, maar Al-Owais zit er helemaal naast bij een corner. Suárez geeft met zijn 52ste interlandgoal een extra feestelijk tintje aan zijn honderdste interland.

Uruguay - Saudi-Arabië 1-0

13' Uruguay is zoekende

In de openingsfase laat Saudi-Arabië zien dat het wel degelijk aardig kan voetballen, na de kansloze oorwassing tegen Rusland in de openingswedstrijd. Uruguay geeft de Saudi's daar ook wel gelegenheid toe, want de ploeg is zoekende en lijdt veel balverlies.

Qua kansjes zagen we een vrije trap van Saudi-Arabië (via de muur over) en een kopkansje van Cavani namens Uruguay.

Uruguay - Saudi-Arabië 0-0

Aftrap!

De bal rolt in Rostov, waar het kwik rond de 32 graden ligt. Saudi-Arabië heeft afgetrapt voor het duel met Uruguay.

De volksliederen

De spelers van Uruguay zingen enthousiast mee met hun volkslied 'Orientales, la patria o la tumba', wat 'Het thuisland of het graf' betekent. Het is het langste volkslied ter wereld, maar in Rostov wordt een korte versie gespeeld.

Het volkslied van de Saudi's heet 'Al Salam Al Malaki' en eindigt met de strofes: "Leef als de glorie van de moslims, leve de koning, voor de vlag, en het vaderland!"

We zijn benieuwd!

De volksliederen klinken bij Uruguay-Saudi-Arabië

Opstellingen Uruguay en Saudi-Arabië

Saudi-Arabië treedt aan met een andere doelman. Keeper Al-Muaiouf liet tegen Rusland vijf ballen door en dat vond bondscoach Pizzi reden voor een wissel.

Bij Uruguay bestaat de aanval uit het vertrouwde koppel Suárez en Cavani.

'Fun Facts' over Uruguay en Saudi-Arabië

Uruguay en Saudi-Arabië speelden twee keer een oefeninterland. In 2014 werd het 1-1 en in 2002 wonnen de Saudi's met 3-2.

Uruguay heeft in 2018 nog geen goal tegen gekregen. Zelf scoorde het zeven keer in vier wedstrijden.

Luis Suárez speelt straks zijn honderdste interland. Hij maakte 51 doelpunten.

Fernando Muslera kan z'n dertiende WK-duel spelen. Daarmee evenaart hij de recordhouder van Uruguay, Ladislao Mazurkiewicz.

Saudi-Arabië kwam in zijn laatste elf WK-duels niet tot winst en kreeg elke keer minimaal één doelpunt tegen. De Saudi's verloren het openingsduel met 5-0 en schoten zelf geen enkele keer op doel.

Fans van Uruguay voor het WK-duel met Saudi-Arabië

Iraanse vrouwen mogen naar stadion

Vrouwen in Iran mogen vandaag voor het eerst in bijna veertig jaar een wedstrijd kijken in een voetbalstadion. De WK-wedstrijd Iran-Spanje mag live door vrouwen worden bekeken op grote schermen in het Azadi-stadion in hoofdstad Teheran, meldt het persbureau Isna. De versoepeling geldt ook voor het kijken in parken en andere openbare voorzieningen.

Sinds de islamitische revolutie van 1979 gold een algeheel stadionverbod voor vrouwen in Iran. In april kwamen vijf Iraanse vrouwen in het nieuws toen het hen lukte om vermomd als man een voetbalstadion in Teheran binnen te glippen en zo een wedstrijd van hun club Persepolis te zien.

Protest tijdens de WK-wedstrijd Iran-Marokko

Ondertussen in Nyon

De loting voor de voorrondes van de Europa League zijn in Nyon verricht. Pak pen en papier en schrijf maar even mee, want het is ingewikkeld.

AZ moet het in de tweede ronde van de kwalificatie opnemen tegen een club uit Kazachstan, Andorra of San Marino. In de voorronde staan het Andorrese Engordany en Folgore uit San Marino tegenover elkaar. De club die dat tweeluik wint, speelt in de eerste ronde van de kwalificatie tegen het Kazachse Kairat Almaty. De winnaar van die confrontatie neemt het op tegen AZ.

Vitesse werd bij de loting gekoppeld aan de winnaar van de duels tussen het Luxemburgse Racing Union Lëtzebuerg en het Roemeense FC Viitorul. Beide Nederlandse clubs spelen op 26 juli eerst uit. Een week later is de thuiswedstrijd.

Fernando Torres met de UEFA Cup

Straks: Uruguay tegen Saudi-Arabië

Na het verdriet van Marokko schakelen we over naar Rostov, waar om 17.00 uur de aftrap is van het duel tussen Uruguay en Saudi-Arabië.

Uruguay won zijn eerste wedstrijd met 1-0 van Egypte, Saudi-Arabië kreeg een pak slaag (5-0) van Rusland. Bij een zege van Uruguay zijn zowel Uruguay als Rusland zeker van de achtste finales.

Fans van Uruguay verzamelen zich bij de wedstrijd voor het WK-duel met Saudi-Arabië

Afgelopen!

Het is afgelopen in Moskou en het is afgelopen voor Marokko. Portugal wint met 1-0, dankzij een vroege treffer van Ronaldo. Voor de Marokkanen houdt het WK op na de groepsfase.

90' Bijna Ziyech

Vlak voor tijd is er nog een prima kans voor Marokko. Ziyech haalt uit, maar - niet voor het eerst - gaat de bal via een Portugees been naast.

Een minuutje later is er nog een grote kans: aanvoerder Benatia schiet vanuit kansrijke positie over.

Portugal-Marokko 1-0

84' Ronaldo laat zich weer zien

Na geklungel in de Marokkaanse defensie is er een vrije trap voor Portugal op de rand van het Marokkaanse strafschopgebied. Ronaldo schiet snoeihard in de muur. In de rebound gaat de superster onderuit na een tikje en vraagt hij om de videoscheids, maar het was geen penalty waard.

Bij Marokko is El Ahmadi ondertussen naar de kant gegaan en vervangen door Fajr.

Portugal-Marokko 1-0

Cristiano Ronaldo vond het zelf een penalty

77' Tijd dringt voor Marokko

Met nog een klein kwartier te spelen blijft Marokko het proberen, maar tot veel succes leidt het vooralsnog niet. De Marokkanen moeten ook wel, want bij een nederlaag is Marokko het eerste land dat zeker weet dat het na de groepsfase naar huis kan.

Portugal doet het rustig aan en probeert de bal in de ploeg te houden met de 1-0 op het scorebord.

Portugal-Marokko 1-0

51' Kans Portugal

De eerste kans na rust is voor de Portugezen. Na een snel genomen vrije trap komt de bal via een mislukt schot van Guedes voor de voeten van Ronaldo, die de bal vervolgens als een Spoetnik bijna het stadion uitschiet.

Vier minuten later is er een aardige schietkans van Belhanda namens Marokko. Keeper Patrício kan de bal echter simpel vangen.

Portugal-Marokko 1-0

Om 17.00 uur: Uruguay tegen Saudi-Arabië

Blatter is op het WK en waant zich in vroeger tijden

Vier jaar geleden, op het WK in Brazilië, boog iedereen nog als een knipmes voor hem. De Zwitser was de baas, dus alle deuren gingen voor hem open. Twee jaar later viel Blatter van zijn troon. Hij zou zich in zijn functie schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking. Nu is hij in Rusland slechts als fan aanwezig. Joep Schreuder kwam hem tegen.

"Ik ben gezond, tevreden en vol positieve emoties hier bij het WK", stelt de 82-jarige Blatter. "Toen ik gisteren aankwam, leek er wel niets veranderd. Alsof de tijd had stilgestaan."

Blatter nu slechts als fan naar het WK

Rust

Het is rust in Moskou. Portugal leidt met 1-0 tegen Marokko door een snelle kopbal van Ronaldo. De Marokkanen moeten in de tweede helft aan de bak.

Vlak voor rust was er nog een behoorlijke kans voor Marokko: Belhanda kopt voorlangs, Benatia kan er vervolgens net niet bij.

40' Slotfase

De slotfase loopt in Moskou. Marokko werkt hard, maar de grootste kans was voor Portugal. Een schot van dichtbij door Guedes wordt knap gered door de Marokkaanse doelman Munir Mohand.

Portugal-Marokko 1-0

Wie zullen we daar hebben?

Kijk nu toch eens wie Joep Schreuder tegen het lijf liep in Moskou: het is de gevallen FIFA-baas Sepp Blatter, die ondanks zijn schorsing op uitnodiging van president Vladimir Poetin het WK bezoekt.

We zijn benieuwd wat de Zwitser te vertellen heeft. We horen het straks.

Joep Schreuder komt Sepp Blatter tegen in Moskou

16' Marokko moet komen

Na de vroege achterstand moeten de Marokkanen wel komen, want anders is het WK wel heel snel voorbij. We zagen twee bescheiden kansjes, waaronder eentje van Da Costa, wiens kopbal werd gepareerd door de Portugese doelman Patrício.

Aan de andere kant had Ronaldo ook alweer een kans, maar zijn schot ging voorlangs.

Portugal-Marokko 1-0

4' GOAL Portugal!

Het is al heel snel raak voor Portugal tegen Marokko. Wie anders dan Cristiano Ronaldo kopt de 1-0 binnen.

Het is al de vierde treffer voor de Portugese superster op dit WK. Na een hoekschop van Moutinho krijgt Ronaldo ruimte van de Marokkaanse defensie om te koppen, en die moet je hem natuurlijk niet geven.

Portugal-Marokko 1-0

Aftrap

Aftrap in Moskou: het duel tussen Portugal en Marokko is begonnen! Marokko moet winnen om nog uitzicht te houden op de volgende ronde.

De volksliederen

'A Portuguesa' heet het volkslied van Portugal. Het lied begint met de regels 'Helden van de zee, nobel volk, dappere, onsterfelijke natie, laat vandaag herrijzen de pracht van Portugal'. Daar is geen woord Spaans bij.

Het volkslied van Marokko, 'Hymne Cherifien', wordt bescheiden meegezongen door de spelers maar enthousiast door het publiek. 'Fontein van vrijheid, bron van licht, waar soevereiniteit en veiligheid elkaar treffen', luiden de eerste regels.

De volksliederen klinken bij Portugal-Marokko

Amrabat met helmpje

Nordin Amrabat speelt vanwege zijn hersenschudding met een speciaal helmpje, dat we kennen van de Tsjechische doelman Petr Cech.

'Moskou een beetje Nederlands door Marokkaanse supporters'

Verslaggever Joep Schreuder wordt tijdens een update voor het NOS Journaal begeleid door een groep enthousiaste supporters van Marokko.

'Moskou een beetje Nederlands door Marokkaanse supporters'

'Fun Facts' over Portugal-Marokko

Portugal en Marokko troffen elkaar eenmaal eerder: in de groepsfase van het WK in 1986 won Marokko met 3-1. Marokko won toen de poule en Portugal werd laatste.

Portugal is al vijftien duels ongeslagen op WK's en EK's (inclusief kwalificatie).

Portugal speelde twee keer eerder in het Loezjniki-stadion. Het verloor in 1983 met 5-0 van de Sovjet-Unie en in 2012 met 1-0 van Rusland.

Marokko won maar twee keer op een WK van een Europees land: van Portugal in 1986 en van Schotland in 1998.

Amsterdam op de tribune

Marokkaanse fans met de Amsterdamse vlag op de tribune in Moskou

Het regent eigen doelpunten in Rusland

Het WK voetbal stevent af op een bijzonder record. In Rusland worden namelijk opvallend veel eigen doelpunten gemaakt. Als de landen in dit tempo doorgaan, zal het record uit 1998, zes stuks, worden verpulverd.

Na de eigen goal van de Egyptenaar Ahmed Fathy tegen Rusland staat de teller al op vijf. Dat zijn er evenveel als op het vorige wereldkampioenschap in 2014.

Daar is Ronaldo

Cristiano Ronaldo arriveert in het stadion

Kuipers fluit Brazilië

Björn Kuipers heeft, samen met zijn assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, een nieuwe klus op het WK: vrijdag is Kuipers de scheidsrechter bij het duel tussen Brazilië en Costa Rica.

Afgelopen vrijdag kwam Team Kuipers voor het eerst op het WK in actie bij de wedstrijd Egypte-Uruguay (0-1).

Nordin Amrabat speelt

Marokko treedt straks met Nordin Amrabat aan tegen Portugal. Dat heeft de speler aan Joep Schreuder laten weten. Amrabat liep in het duel met Iran een hersenschudding op na een botsing met een tegenspeler. Maar blijkbaar is hij toch fit genoeg om te spelen.

De afgelopen dagen was de oud-speler van PSV het lijdend voorwerp in een relletje met de FIFA, waar ze niet te spreken waren over het optreden van de Marokkaanse dokter op het veld.

Nordin Amrabat

Leidt Renard Marokko naar stunt?

De man die Marokko straks moet inspireren tot een wederopstanding na de nederlaag tegen Iran, is een Fransman met een lange staat van dienst in het Afrikaanse voetbal.

Al ruim tien jaar struint Hervé Renard het continent af. Sinds 2016 is hij bondscoach van Marokko. En met succes. Maar nu staat hij voor een van de lastigste klussen in zijn loopbaan. Renard heeft een wonder nodig tegen Portugal en Spanje om alsnog de achtste finales van het WK te halen met de 'Leeuwen van de Atlas'.

Hervé Renard, de bondscoach van Marokko

De situatie in groep B

Een blik op de stand na de eerste speelronde leert ons dat zeker Marokko, maar ook Portugal wel een overwinning kan gebruiken. Beide landen spelen om 14.00 uur tegen elkaar. Dat belooft wat!

Stand groep B

1 Iran 1-3 1-0
2 Portugal 1-1 3-3
Spanje 1-1 3-3
4 Marokko 1-0 0-1

De dag van gisteren

Het was gisteren wederom een WK-dag met alles erop en eraan. Japan was verrassend te sterk voor Colombia, dat wel de eerste rode kaart van dit WK scoorde. Polen ging verrassend onderuit tegen de sluwe Senegalezen en Rusland trok zich niets aan van de rentree van Mo Salah en staat met anderhalf been in de volgende ronde.

Wat staat er op het programma?

In groep B wordt vandaag de tweede speelronde afgewerkt. In groep A wordt de tweede speelronde afgerond, nadat gisteren Rusland al hele goede zaken deed met een 3-1 overwinning op Egypte.

Het programma voor woensdag 20 juni

Привет всем!

Welkom vanuit Moskou voor dag zeven van het WK voetbal! We trappen om 14.00 uur af met de wedstrijd tussen Portugal en Marokko in het Loezjniki Stadion in de Russische hoofdstad. Je kunt een voetbaldag ook slechter beginnen... We volgen het WK de hele dag in dit liveblog.