Sven Kramer in aanloop naar de WK allround van 2016
NOS Schaatsen

Kramer blikt terug: 'De jonge Sven had in Peking de hele teringzooi verbouwd'

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport in Peking

  • Luuk Blijboom

    Redacteur NOS Sport in Peking

Opgelucht constateerde Sven Kramer op de derde zaterdag van zijn vijfde en laatste Olympische Spelen dat de keiharde wetten van de topsport ook gelden voor een schaatser van zijn statuur. Hij toonde zich in Peking het type atleet dat kan genieten van het onverbiddelijke karakter van presteren op het allerhoogste niveau.

Ook wanneer hij aan de verkeerde kant van de streep staat. "Sport is keihard. Er wordt op niemand gewacht. Blijkbaar ook niet op mij, dus."

Met de zestiende en laatste plaats op de massastart was voor de inmiddels 35-jarige Kramer de cirkel eigenlijk rond. Hij kon vrede hebben met de wijze waarop hij afscheid nam.

Meedogenloos

"Ik ben altijd behoorlijk meedogenloos geweest. Eigenlijk heb ik in sportief opzicht nooit respect getoond voor een tegenstander." Nu geldt dat andersom, constateerde hij. "Dan weet je dat het ooit zover is dat je zelf aan de beurt bent."

Peking 2022 werden niet de Olympische Spelen die zijn loopbaan zouden maken of breken, wist hij op voorhand. Het maakte dat hij, met ook een negende plaats op de 5.000 meter en de vierde plek op de ploegenachtervolging in de achterzak, vrede kon hebben met zijn resultaten.

Bekijk hieronder de laatste races van Sven Kramer op de Olympische Spelen in Peking.

"Dat wil alleen dus niet zeggen dat ik het hier niet liever beter had gedaan. Negen van de tien keer heb ik aan de goede kant van de score gezeten. Op een gegeven moment is het goed zo."

Nalatenschap

Kramers nalatenschap bestaat uit een reeks statistieken die het hoofd doen tollen.

Sinds zijn entree bij de senioren, op zaterdag 4 november 2004 tijdens de NK afstanden op schaatsbaan De Smelt in Assen, reed Kramer zeven NK's allround, zeventien NK's afstanden, twaalf EK's, twee EK's afstanden, veertien WK's allround en elf WK's afstanden. Vijf keer stond hij op de Olympisch Spelen.

Bekijk hieronder de imposante loopbaan van Sven Kramer in drie minuten.

De imposante loopbaan van Sven Kramer in drie minuten: 'Een levende legende'

Op de 24 NK's waar hij van start ging, won hij zes keer goud als allrounder en zegevierde hij op twintig afstanden. Internationaal reed hij naar tien Europese en negen wereldtitels allround. Op mondiale afstandskampioenschappen boekte hij 21 zeges (acht keer op 'zijn' 5.000 meter) en pakte hij drie zilveren en twee bronzen medailles.

Aardige bijkomstigheid: tussen 2007 en 2019 schreef hij alle edities van de EK allround waarop hij startte op zijn naam. Door een blessure miste hij alleen de editie van 2011.

Anky van Grunsven

Vijfmaal maakte hij zijn opwachting op de Olympische Spelen. Driemaal op rij, in 2010, 2014 en 2018, won hij hetzelfde nummer. Een zeldzaam staaltje dat in de Nederlandse sport slechts één keer eerder werd vertoond, door dressuurruiter Anky van Grunsven.

Die 'triple' op de 5.000 meter plus het goud dat hij in 2014 won op de ploegenachtervolging in Sotsji brengen het totaal aantal stuks olympisch goud op vier. Daarnaast staat er twee keer zilver en drie keer brons achter zijn naam.

2014: Sven Kramer met de zilveren medaille voor de 10.000 meter in Sotsji

Toch is Kramers liefde voor de Winterspelen niet onvoorwaardelijk. De man die alles minder dan de eerste plaats als regelrechte nederlaag beschouwt, heeft ambivalente gevoelens bij het toernooi met de vijf ringen.

Blokje

Bij zijn debuut in 2006, op de Oval Lingotto van Turijn, stapte hij in de halve finales van de ploegenachtervolging op een blokje. Nederland zag daardoor directe tegenstander Italië naar de eindstrijd gaan, die de thuisrijders ook nog eens wonnen.

Vier jaar later werd Vancouver omgedoopt tot 'Svencouver'. Aan de westkust van Canada moest het gebeuren. Maar de Winterspelen van 2010 gaan de geschiedenis in als die van de wissel op de 10.000 meter. Doordat hij op aanwijzing van zijn coach Gerard Kemkers naar de binnenbaan ging waar hij de buitenbocht had moeten nemen, leverde de eindtijd van 12.54,50 hem geen goud op. Achter zijn naam verschenen de letters DSQ. Diskwalificatie, dus.

Schaatscoach Gerard Kemkers en Sven Kramer tijdens de Spelen van 2010

Sotsji 2014 moest de ultieme revanche opleveren op de langste schaatsafstand. Maar in Rusland was Jorrit Bergsma een tegenstander die niet te verslaan bleek. Weer was de 'tien' niet voor hem.

Witte vlag

Weer vier jaar later, in Pyeongchang, was hij simpelweg niet goed genoeg op de 10.000 meter. Hij eindigde als zesde, nadat hij tijdens zijn race al de witte vlag had gehesen. Dat hij over 25 ronden nooit tot olympisch goud reikte, is het enige hiaat op zijn palmares.

In Zuid-Korea struikelde hij op de ploegenachtervolging opnieuw in de halve eindstrijd. Ditmaal was het Noorwegen dat te sterk bleek. Net als in 2006 werd de tegenstander die Nederland versloeg in de strijd van de laatste vier gekroond tot olympisch kampioen.

Peking 2022 bleek in vele opzichten uiteindelijk een brug te ver. Kramer plaatste zich met de hakken over de sloot voor zijn vijfde Winterspelen, maar kon geen potten breken. Zelfs een operatie aan het facetgewricht aan de onderrug kon hem niet verder helpen. Kramer verlaat China met een negende plaats op de 5.000 meter, een vierde klassering op de ploegenachtervolging en de laatste plaats op de massastart.

Bekijk hieronder de reactie van Sven Kramer na zijn laatste olympische race in Peking.

Sven Kramer is de ultieme sportman voor een avondvullende pubquiz. Nog wat aardige trivia: Kramer reed tien wereldrecords, 62 baanrecords (waarvan er nog achttien op zijn naam staan) en was 475 dagen lijstaanvoerder van de Adelskalenderen, de allroundranglijst aller tijden. Inclusief zijn tijd bij de junioren won hij 79 (inter-)nationale titels.

In de zeventien jaar, drie maanden en vijftien dagen dat hij als schaatser actief was, reed Kramer officieel 1.590 wedstrijdkilometers. Omgerekend zo'n beetje de afstand tussen Amsterdam en Madrid.

Het grote verschil tussen de 18-jarige die in Drenthe zijn reis begon en de veteraan van 35 jaar die in China arriveerde op de plek van bestemming?

"De jonge Sven Kramer had hier in Peking de hele teringzooi verbouwd. De oude Sven Kramer denkt: heerlijk, maandag zit ik in het vliegtuig naar huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl