NOS SchaatsenAangepast

Swings bezorgt België historisch goud, einde loopbaan Kramer na massastart: 'Mooi geweest'

Favoriet Bart Swings heeft de olympische titel op de massastart bij de mannen veroverd. Met zijn overwinning pakte Swings het eerste goud op de Winterspelen voor België sinds 1948.

De Belg was duidelijk de sterkste op de laatste schaatsafstand van de Spelen: in de sprint versloeg hij de Zuid-Koreanen Jaewon Chung en Seung-Hoon Lee, nadat hij eerder in de wedstrijd een aantal Nederlandse demarrages had geneutraliseerd.

Outsiders Sven Kramer en Jorrit Bergsma probeerden met meerdere aanvallen iets te forceren in de finale, maar in het sprintgeweld kwamen de twee ervaren stayers duidelijk tekort.

Kramer laatste, Bergsma negende

Kramer sloot zijn imposante, rijke loopbaan daardoor niet af met een tiende olympische medaille. Het 35-jarige schaatsicoon eindigde bij zijn laatste olympische optreden als laatste. Jorrit Bergsma werd negende.

Sven Kramer

Kramer veroverde sinds 2006 vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons, maar bij zijn vijfde en laatste Spelen lukte het hem niet om nog een plak aan zijn uitpuilende prijzenkast toe te voegen. Op de vijf kilometer eindigde hij als negende en op de ploegenachtervolging werd hij met Marcel Bosker en Patrick Roest vierde.

'Mooi geweest'

"Ik heb alles gegeven, twee keer vol een aanval geplaatst. We hadden geen andere kans om het zo te doen", reageerde Kramer na zijn laatste gevecht. "Als ze ons elke keer terugrijden, houdt het op."

Kramer benadrukte na zijn race nog een keer dat zijn loopbaan er nu écht op zit. "Ik hoef me nergens voor te schamen, ik heb een fantastische carrière gehad. Op een gegeven moment is het mooi geweest."

Bekijk het interview met Kramer:

De twee Nederlanders hoorden in de finale van de massastart niet bij de favorieten. Die rollen waren weggelegd voor Europees kampioen Swings, de Amerikaanse wereldkampioen Joey Mantia en olympisch kampioen Lee uit Zuid-Korea, die allemaal een ijzersterk eindschot in de benen hebben.

Kramer en Bergsma moeten het doorgaans niet hebben van hun sprint, waardoor ze er in Peking een aanvallende wedstrijd van wilden maken.

Versnellingen

Vlak na de eerste tussensprint versnelde Kramer voor de eerste keer, vlak nadat Bergsma het tempo had verhoogd. Favoriet Swings reed het gaatje dicht en meteen daarna plaatste Bergsma weer een versnelling. Op die manier probeerden de Nederlanders de concurrentie te slopen.

Ook Bergsma werd weer teruggehaald, maar het duurde niet lang voordat Kramer weer op het gaspedaal trapte. Ook die aanval werd snel weer geneutraliseerd, waarna de tank bij de 35-jarige Fries leeg was. Kramer liet lopen, terwijl Bergsma zich met nog drie ronden te gaan naar voren wurmde.

Met nog twee ronden te gaan verhoogde Bergsma het tempo, met alle favorieten in zijn rug. Bij de bel voor de laatste ronde werd hij echter hard voorbij gereden door de sterke sprinters, waarna hij net buiten de topacht eindigde. Chung veroverde het zilver en Lee pakte het brons, nét voor wereldkampioen Mantia.

"Bart Swings reed vandaag zo sterk, hij counterede alles en hij wint. Daar is niet veel tegen te beginnen. Hij is gewoon de verdiende winnaar", vond Bergsma, die na afloop geëmotioneerd was door het goud van zijn ploeggenoot Irene Schouten.

Nipt naar finale

Eerder op de dag plaatsten Bergsma en Kramer zich na een spannende strijd nipt voor de olympische finale.

Vooral Bergsma moest flink aan de bak, want de 36-jarige stayer raakte al vroeg in de wedstrijd de controle kwijt. Twee concurrenten reden weg en in het peloton keek iedereen naar de sterke Nederlander, maar die weigerde om in zijn eentje het gat dicht te rijden.

De ervaren Bergsma moest daarna alles uit de kast halen in de eindsprint, waarin hij zijn schaats nét als zesde over de streep wist te duwen. Daarmee verdiende hij net genoeg punten om als achtste de finale te halen.

In de andere halve finale reed Kramer voor de tweede tussensprint met een bekeken versnelling weg bij zijn tegenstanders. Kramer kwam daardoor als eerste over de streep en sprokkelde drie punten bijelkaar. Daarna wachtte hij rustig af tot de eindsprint, waarbij hij geen punten pakte maar zich wel verzekerde van de finale.

Met Bergsma en Kramer stond Nederland net als Zuid-Korea, Japan en Canada met twee rijders aan de start in de finale. De twee ervaren langebaanschaatsers hadden tot vandaag echter nog nooit samen een massastart gereden.

Kramer deed een keer eerder mee aan het onderdeel: vier jaar geleden, bij de Spelen in Pyeongchang, eindigde hij ook als laatste. Bergsma is wel een ervaren rijder op de massastart. Sinds 2015, toen het onderdeel voor het eerst op het programma stond bij de WK afstanden, vormde hij een succesvol duo met Arjan Stroetinga. In 2020 veroverde Bergsma zelf de wereldtitel.

Swings in kort Belgisch rijtje

Het is pas de tweede keer dat het relatief nieuwe onderdeel op het programma staat bij de Olympische Spelen. Vier jaar geleden ging de Koreaan Lee er in eigen land met de titel vandoor. Swings werd tweede, voor Koen Verweij.

Voor de veelzijdige Swings, die vroeger als inlineskater grossierde in eremetaal, kwam vier jaar later een droom uit. "Deze is prachtig, ik heb hier lang voor gewerkt. Het was ambitieus om hier voor goud te gaan, ook wel een beetje een droom. Dat het lukt, is prachtig", reageerde Swings.

De 31-jarige schaatser, die traint bij het Nederlandse Team IKO, is de tweede Belgische winnaar van goud op de Winterspelen. In 1948 wonnen kunstrijders Micheline Lannoy en Pierre Baugniet bij het paarrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl