Schouten wint op de massastart haar derde gouden olympische medaille
NOS SchaatsenAangepast

Oppermachtige Schouten voltooit olympische trilogie met goud op massastart

Irene Schouten heeft met groot vertoon van macht de olympische massastart gewonnen. De regerend Europees kampioene was in de finale een klasse apart en veroverde haar derde gouden medaille in Peking. Marijke Groenewoud ging met nog vijf rondjes te schaatsen onderuit en was kansloos voor de medailles.

Schouten, die in Peking al goud won op de 3.000 en 5.000 meter en met Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Groenewoud brons pakte op de ploegenachtervolging, was de grote favoriete voor het goud.

Goede eindsprint

Valerie Maltais uit Canada plaatste als eerste een aanval en Schouten moest voorkomen dat het een te grote voorsprong werd. Na de val van Groenewoud in de elfde ronde, wist Schouten dat ze er in de slotfase alleen voor stond.

Met het ingaan van de laatste ronde versnelde Schouten, maar op de kruising werd ze nog gepasseerd door meervoudig wereldkampioene Ivanie Blondin uit Canada. Na de laatste bocht wist ze met een laatste krachtsinspanning Blondin op de streep te kloppen. Blondin moest genoegen nemen met zilver en de bronzen medaille ging naar Francesca Lollobrigida uit Italië.

Bekijk hieronder een samenvatting van de finale van de massastart in Peking.

De 29-jarige Schouten werd in 2015 en 2019 wereldkampioene op dit onderdeel en won de afgelopen jaren elf keer de massastart in wereldbekerwedstrijden. Ze is nu de derde Nederlandse schaatser met drie gouden medailles op één editie van de Spelen na Ard Schenk in 1972 en Yvonne van Gennip in 1988.

In haar halve finale liet Schouten haar goede vorm al zien. Ze won de eerste tussensprint en plaatste zich uiteindelijk als vierde voor de finale.

Regerend wereldkampioene Groenewoud kwam, net als in de halve finales, hard ten val. Waar ze in de halve eindstrijd nog op krabbelde en als vijfde eindigde, lukt dat in de finale niet, omdat de andere schaatssters te hard reden. Ze eindigde uiteindelijk als twaalfde.

Groenewoud, die bij haar olympische debuut vijfde werd op de 1.500 meter en dus brons pakte op de ploegenachtervolging, is de regerend wereldkampioene op de massastart. De 23-jarige schaatsster pakte op de Europese kampioenschappen zilver achter Schouten.

Bekijk hieronder de valpartij van Marijke Groenewoud in de halve finales.

De Japanse titelverdedigster Nana Takagi kwam in de halve finales ten val en was al uitgeschakeld. Bij haar olympische debuut, vier jaar geleden, moest Schouten nog genoegen nemen met brons achter Takagi en Bo-Reum Kim uit Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl