Irene Schouten wint haar tweede goud
NOS Schaatsen

Schouten is koningin van de lange afstanden in Peking: ook goud op vijf kilometer

Irene Schouten is de koningin van de lange schaatsafstanden bij de Olympische Spelen in Peking.

Op de vijf kilometer veroverde de 29-jarige schaatsster haar tweede gouden medaille door de Canadese Isabelle Weidemann ruim voor te blijven. Zaterdag veroverde Schouten haar eerste olympische titel op de drie kilometer.

Schouten won haar tweede goud met overmacht: met een razendsnelle tijd (6.43,51) was ze maar liefst 4,67 seconde sneller dan Weidemann. Daarmee reed ze ook het olympisch record van Claudia Pechstein uit 2002 én het Nederlands record van Carien Kleibeuker uit 2015 - gereden op het snelle ijs van Salt Lake City - uit de boeken.

Bekijk de ontknoping:

Het brons ging naar de Tsjechische Martina Sáblíková. Sanne in 't Hof eindigde bij haar olympisch debuut als zevende.

Schouten is de derde Nederlandse vrouw die de olympische titel op de 5.000 meter wist te veroveren. Alleen Yvonne van Gennip (1988) en Esmee Visser (2018) gingen haar voor.

Favoriet

Schouten stond als topfavoriete aan de start in Peking. Vorig jaar veroverde ze haar eerste wereldtitel op de vijf kilometer en dit seizoen is de Noord-Hollandse ongeslagen op lange afstanden.

Vooraf vreesde Schouten vooral voor de Canadese Weidemann, die zaterdag het brons veroverde op de 3.000 meter. Maar in de vierde rit werd duidelijk dat ook outsider Sáblíková een gooi zou kunnen doen naar de medailles.

De Tsjechische, tweevoudig olympisch kampioene en tienvoudig wereldkampioene op de 5.000 meter, reed in een sterke race naar 6.50,09.

Sterke Weidemann

In de rit daarna dook Weidemann dankzij een sterke slotfase met 6.48,18 ruim onder de tijd van de 34-jarige Sáblíková, waarna Schouten precies wist wat ze moest rijden om het goud te pakken.

Bekijk de samenvatting van de 5.000 meter:

Net als bij haar gouden drie kilometer reed Schouten in de slotrit tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Beide schaatssters begonnen sneller dan Weidemann en halverwege de race nam Schouten afstand, nadat ze op de kruising nog even had kunnen profiteren van de Italiaanse.

Schouten kan meestal in de laatste ronden nog versnellen en dat lukte haar in Peking ook, met verve. Met een razendsnelle slotronde van 31,1 liet ze geen spaan heel van de tijd van Weidemann.

Bekijk de interviews met Schouten, haar coach Arjan Samplonius en In 't Hof:

De 24-jarige In 't Hof reed in de Chinese schaatshal pas haar tweede internationale vijf kilometer uit haar loopbaan.

In derde rit tegen wereldrecordhoudster Natalia Voronina zag ze haar Russische tegenstander snel afstand nemen. De Nederlandse reed een stabiele race met weinig verval, maar bij Voronina kwam ze ondanks haar sterkere slotronden niet meer in de buurt.

Met 6.59,77 gaf In 't Hof 2,78 seconden toe op de tijd van de Russin. Na de dweilpauze doken er nog vijf vrouwen onder de tijd van de Nederlandse debutante.

"Het was echt werken, het is gewoon zwaar hier", reageerde In 't Hof. "Ik hoopte dat ik een verrassing kon zijn, maar dat zat er blijkbaar niet in."

In 't Hof in actie op de 5.000 meter in Peking

In 't Hof, die als junior stage liep bij de sterrenploeg van Jumbo-Visma, brak aan het begin van dit seizoen pas door op het hoogste niveau. Bij de NK afstanden greep ze onder de vlag van Gewest Friesland verrassend het zilver achter Schouten, nadat ze haar persoonlijk record met tien seconden had verbroken.

Daarna mocht ze voor het eerst deelnemen in het wereldbekercircuit. In november reed ze haar eerste vijf kilometer op het hoogste internationale niveau. Bij het olympisch kwalificatietoernooi plaatste zich op het nippertje voor haar eerste Winterspelen door Carlijn Achtereekte met slechts 0,03 seconde voor te blijven.

Nog twee keer goud?

Schouten heeft volgende week nog twee kansen op goud. Dinsdag hoopt ze samen met Ireen Wüst en Antoinette de Jong de olympische titel te veroveren op de ploegenachtervolging. Zaterdag rijdt ze ook de massastart als een van de favorieten.

"Het zijn totaal andere onderdelen. Je bent afhankelijk van anderen. Maar ik ben wel in goeden doen, dat scheelt een hoop", zei de nuchtere Schouten na haar gouden rit.

Bekijk de volledige uitslag van de 5.000 meter:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl