liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Google maakt informatiewebsite voor vluchtelingen

Google heeft een informatiewebsite gemaakt voor vluchtelingen. Op de site kunnen vluchtelingen de belangrijkste informatie vinden over de plekken waar ze zijn of heen willen. Ook is er een gedetailleerde kaart beschikbaar. De website is beschikbaar in het Engels, Grieks en Arabisch. Iedereen die dat wil, kan informatie toevoegen, Google schrijft dat de site compleet open source is.

Een screenshot van de website

14-jarige jongens zwaaien met nepwapens in Buitenpost

In Buitenpost in de provincieFriesland) heeft de politie vanmiddag drie jongens van 14 van een dak gehaald waar ze met nepwapens speelden. Omrop Fryslân schrijft dat de jongens met bivakmutsen het gebouw op waren geklommen. Agenten hebben met de ouders van de jongens gepraat. De drie moeten zich binnenkort bij de politie melden.

Sjoemelende ambtenaren Italië massaal gesnapt

In de Italiaanse badplaats San Remo zijn bijna 200 ambtenaren aangeklaagd omdat ze hun werk niet deden. Van de 528 ambtenaren die werden gecontroleerd, bleken er 196 te frauderen. De fraudeurs werden gesnapt door een grote verborgen camera-actie van de politie. Op de beelden was te zien hoe de ambtenaren incheckten bij een prikklok in het gemeentehuis en vervolgens weer vertrokken.

Italianen prikken meerdere keren in
Een ambtenaar kwam in zijn zwembroek naar werk

Asielzoekers waarschuwen voor misdadigers in opvang

Syrische vluchtelingen waarschuwen steeds vaker dat in de opvanglocaties oorlogsmisdadigers zitten, die in Nederland asiel aanvragen. Het zouden militieleden van de Syrische president Assad zijn. Via social media worden foto's verspreid van mensen die actief hebben deelgenomen aan de oorlog in Syrië, in de hoop dat ze herkend worden. Syriërs geven ze aan in de hoop dat ze hier vervolgd worden.

Mogelijk oorlogsmisdadigers in opvang

Utrecht heeft de hoogste Lego-toren ooit gebouwd

De hoogste Lego-toren ter wereld staat in Utrecht. Het bouwwerk is 35 meter en 16 centimeter hoog en is gebouwd met 580.000 stenen. Voor elke gebouwde meter doneert het Deense speelgoedbedrijf 1000 euro aan SOS Kinderdorpen. RTV Utrecht schrijft dat de toren ook in het Guinness Book of Records wordt opgenomen. De toren is precies 11 centimeter hoger dan de Lego-toren die deze zomer in Milaan werd gebouwd.

Kopstuk Moslimbroeders opgepakt in Egypte

In Egypte is een leider van de Moslimbroederschap opgepakt. Zakenman Hassan Malik wordt verdacht van het financieren van een groep die geweld promoot. Malik was een van de weinige Moslimbroeders met een hoge functie die nog op vrije voet was. De afgelopen twee jaar zijn duizenden leden van de Broederschap veroordeeld tot gevangenisstraffen en honderden ter dood veroordeeld.

Aanhangers van de Moslimbroederschap

Borsato viert jublieum met 180.000 fans

Marco Borsato begint vanavond aan een nieuwe reeks Symphonica in Rosso-concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome. De zanger zit 25 jaar in het vak en viert dat met elf optredens. Die trekken in totaal zo'n 180.000 fans. De elf concerten die Borsato geeft in Amsterdam zijn nagenoeg uitverkocht. Vanmiddag deed hij nog een laatste repetitie.

'Mooi dat ik nog mee kan doen in de hoogste league'

Honderden mensen veroordeeld voor protesten Istanbul

In Turkije zijn 244 mensen veroordeeld voor hun rol bij demonstraties tegen de regering in 2013 op het Taksimplein. Ze kregen tussen de 2,5 en 14,5 maanden celstraf. Ze hebben volgens de politie het samenscholingsverbod geschonden. Zeven mensen zijn vrijgesproken. Bij de gevechten in 2013 vielen meerdere doden en honderden mensen raakten gewond.

De politie verjaagt demonstranten in de buurt van het Taksimplein in 2013

Luchtbeelden van busongeluk Frankrijk

Luchtbeelden na frontale botsing bus en vrachtwagen

Geen verhoging collegegeld na hevige protesten in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft na de hevige protesten van studenten besloten om af te zien van een verhoging van collegegelden. Hij zei dat na een overleg met een aantal hoogleraren en de leiders van het studentenprotest. De universiteiten wilden het collegegeld met 11,5 procent verhogen in 2016.

De afgelopen dagen gingen in verschillende steden in Zuid-Afrika duizenden studenten de straat op om te demonstreren. Het waren de grootste studentenprotesten sinds de apartheid werd afgeschaft in 1994.

Boze studenten protesteren tegen een verhoging van het collegegeld

1425 doden door politie sinds dood Michael Brown

Sinds de dood van de zwarte jongen Michael Brown vorig jaar augustus, zijn er in de Verenigde Staten 1425 mensen omgekomen door optreden van de politie. Het grootste gedeelte overleed door een politiekogel, zocht de Amerikaanse site Vox uit. Ook gingen er mensen dood door een aanrijding, het gebruik van een stroomstootwapen, klappen of verstikking. 'Zelfmoord door politie' is ook een genoemde doodsoorzaak, in dat geval dwingt het slachtoffer een agent min of meer om te schieten.

  • NOS / Lars Boogaard
  • NOS

Politie Amsterdam vindt een van de kleinste vuurwapens ooit

De Amsterdamse politie heeft een collectie van bijzondere vuurwapens gevonden. In de collectie zit ook een van de kleinste wapens ooit: een mini-pistool dat in een handpalm past. De politie schrijft op Facebook dat het pistooltje geladen was en gewoon werkte.

  • Facebook.com/politieamsterdamnieuwwest
    Het minipistool
  • Facebook.com/politieamsterdamnieuwwest
    Het minipistool

Een buurtbewoner kwam de collectie tegen toen hij het huis van een overleden kennis opruimde. Volgens de politie moet de overleden eigenaar een fervente verzamelaar zijn geweest.

Patricia is zwaarste orkaan ooit op westelijk halfrond

De orkaan Patricia die Mexico nadert is de zwaarste orkaan ooit op het westelijk halfrond. De Amerikaanse meteorologische dienst zegt dat het een extreem gevaarlijke en mogelijk rampzalige orkaan is. De windsnelheid rondom de kern is momenteel 325 kilometer per uur, met windstoten van 400 km/u.

Dat is sneller dan orkaan Haiyan die twee jaar geleden over de Filipijnen trok, waarbij duizenden doden vielen. Die had windsnelheden tot 341 km/u. Wereldwijd zijn er slecht twee orkanen geweest met een hogere windsnelheid; dat waren Violet (330 km/u) en Nancy (345 km/u).

Een man verlaat zijn woning in Boca de Pascuales

Hoogste aantal vluchtelingen in een week in Griekenland

In Griekenland zijn deze week zo'n 48.000 vluchtelingen aangekomen, dat is het hoogste aantal in een week tijd dit jaar. De VN zegt dat er in juli ongeveer 1,3 miljoen vluchtelingen uit Syrië zijn vertrokken. Door het geweld rondom Aleppo zouden er nog eens 50.000 op de vlucht zijn geslagen. In totaal zijn er zo'n 681.000 vluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa gekomen.

Een boot met vluchtelingen voor de kust van het Griekse eiland Lesbos

Boze studenten rellen bij kantoor president Zuid-Afrika

In de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria hebben boze studenten geprobeerd het hek rond het kantoor van president Zuma naar beneden te trekken. Duizenden studenten kwamen in een stoet naar het kantoor en ruzieden met agenten.

De studenten demonstreren tegen de verhoging van het collegegeld. Een paar dagen geleden gingen er in enkele Zuid-Afrikaanse steden ook duizenden studenten de straat op om te protesteren.

Bram Vermeulen: 'Het gaat om meer dan alleen de collegegelden'

Vooral toeristen aangehouden tijdens ADE

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft de politie vooral toeristen opgepakt. Rond de Amsterdam Arena werden 170 mensen aangehouden wegens drugsbezit. Volgens het Openbaar Ministerie dachten toeristen vaak dat "In Nederland alles mag op drugsgebied". Dealers zijn tijdens het festival nauwelijks gepakt.

'Russische internetspionnen wilden MH17-rapport hacken'

Internetspionnen wilden het MH17-rapport hacken. Dat zegt een internetbeveiligingsbedrijf Trend Micro. De spionnen probeerden de servers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid te hacken. Waarschijnlijk gaat het om een Russisch team dat op zoek was naar informatie over het MH17-rapport. Het is niet bekend of de hackers informatie hebben buitgemaakt.

Oorzaak busongeluk Frankrijk nog niet bekend

Bij het busongeluk in Zuid-Frankrijk zijn zeker 42 mensen om het leven gekomen. In de bus zaten bejaarden die een reisje maakten. Acht mensen zouden erin geslaagd zijn uit de bus te komen. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Politie bang voor tubercolose

Politiemensen die in contact komen met vluchtelingen zijn bang dat ze een besmettelijke ziekte oplopen. Vele tientallen agenten werken dagelijks met vluchtelingen, met name in de registratiecentra. Door de grote toestroom lukt het niet om alle vluchtelingen direct bij binnenkomst te screenen op ziekten zoals tuberculose.

Vluchtelingen bij een registratiecentrum in een oud-politiebureau in Rotterdam-IJsselmonde

Rasti Rostelli schiet per ongeluk student neer met kruisboog

De bekende hypnotiseur Rasti Rostelli heeft per ongeluk in Nijmegen een student neergeschoten met een kruisboog. Terwijl 125 studenten toekeken, schoot Rostelli geblinddoekt mis en raakte de kin van de student, schrijft De Gelderlander.

"Normaal gaat het altijd goed, dat zei hij ook nog", zegt instituutsdirecteur Wouter van der Leeuw tegen de krant. De verwonding van de student viel uiteindelijk mee: een kleine pleister was genoeg.

Het gaat goed met de files

Het aantal files neemt weer toe, en de gemiddelde reistijd ook. Sinds eind vorig jaar zijn de files gemiddeld 3 procent langer geworden, staat in een rapport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een belangrijke oorzaak is de aantrekkende economie. Daardoor is er meer zakelijk verkeer. Verder wordt er meer gereden doordat brandstof wat minder duur is. Ook zijn er meer files door werkzaamheden.

File

Groot busongeluk in Frankrijk

In Frankrijk zijn bij een botsing tussen een bus en een vrachtwagen zeker 42 mensen om het leven gekomen. Beide voertuigen zijn in brand gevlogen. Het ongeluk gebeurde rond half acht ten oosten van de stad Bordeaux. In de bus zaten bejaarden die een reisje maakten. Enkele mensen zouden erin geslaagd zijn uit de bus te komen. Hoe zij eraan toe zijn, is nog niet bekend.

Schoolaanvaller Zweden had racistisch motief

De man die gisteren leerlingen doodstak in Zweden, had racistische motieven. Dat zegt de Zweedse politie. Ze hebben onderzoek gedaan in zijn huis. Ook z'n kleding en de manier waarop hij z'n slachtoffers uitzocht, duidt op een racistische aanval.

De dader van 21 nam een zwaard mee naar een school in Zweden. Daar stak hij vier mensen neer. Twee van hen overleefden het niet. De politie schoot de dader dood.

Bij de school in Trollhattan worden bloemen en kaarsen neergelegd

Cabrio's uit Limburg

Nedcar in Born gaat volgende maand ook Mini cabrio's bouwen. Er werden al gewone mini's gemaakt, maar daar komt nu een tweede model bij. Drie jaar geleden ging het heel slecht met Nedcar. Het bedrijf ging bijna failliet, ze maakten toen auto's voor Mitsubishi, maar de Japanners trokken zich terug. BMW nam Nedcar over. Er werken nu zo'n 2300 mensen.

De nieuwe Mini wordt in Born geproduceerd

Brand in studentenhuis

In Leiden moesten vanochtend vroeg ongeveer honderd studenten halsoverkop hun huis uit vanwege brand. Dat meldt Omroep West. Niemand raakte gewond. De brand brak rond een uur of vijf uit, de brand was snel onder controle, maar omdat er veel rook was, besloot de brandweer toch alles te ontruimen. De kamer waar de brand ontstond, is niet uitgebrand maar heeft wel rook- en waterschade. De studenten kunnen inmiddels weer hun huis in.

Speciale plekken

Het COC slaat alarm over de veiligheid van homoseksuele vluchtelingen die in Nederland in de noodopvang zitten. Er zijn bij het COC tien meldingen binnengekomen van homoseksuele asielzoekers die worden uitgescholden, gepest en bedreigd. Het COC wil dat er speciale opvangplekken komen voor homo's.

Weekendwerk voor Prorail

Op het spoor bij Axel in Zeeuws-Vlaanderen kunnen zeker tot maandag geen treinen rijden. Er was daar gistermiddag ongeluk dat de rails zó erg heeft beschadigd, dat het dagen gaat duren om het spoor te repareren, meldt Omroep Zeeland. Bij dat ongeluk botste een goederentrein op een vrachtwagen. De chauffeur en de machinist bleven allebei ongedeerd. De overweg en tientallen meters rails moeten volgens ProRail helemaal worden vernieuwd. Daar zijn ze het hele weekend mee bezig.

De ontspoorde goederentrein