Protesterende studenten proberen het hek naar beneden te halen
NOS Nieuws

Boze studenten rellen bij regeringsgebouwen Zuid-Afrika

In de Zuid-Afrikaanse stad Pretoria zijn woedende studenten in botsing gekomen met de politie. De studenten stichtten kleine brandjes en probeerden hekken bij regeringsgebouwen naar beneden te trekken, ook bij het gebouw waar president Jacob Zuma zit. De studenten deden mee aan een demonstratie tegen een verhoging van het collegegeld.

Duizenden studenten waren in een stoet naar het kantoor van de president gelopen. Ze riepen leuzen en ruzieden met agenten die de wacht hielden bij het overheidsgebouw. Bij het kantoor van Zuma kwam het tot een confrontatie met de politie. Agenten dreven de demonstranten uiteen met een waterkanon en traangasgranaten.

De leiders van het protest zijn met Zuma en een aantal hoogleraren in gesprek over de aangekondigde verhoging van het collegegeld. De president zou ook een toespraak houden. Het is nog niet duidelijk of die doorgaat.

Bram Vermeulen: 'Het gaat om meer dan alleen de collegegelden'

Londen

Ook bij de ambassade van Zuid-Afrika in Londen protesteren enkele honderden studenten. De demonstratie was aangekondigd op Facebook. Op sociale media schrijven de studenten dat ze protesteren tegen het politiegeweld tegen studenten in Zuid-Afrika.

De afgelopen dagen gingen in enkele Zuid-Afrikaanse steden duizenden studenten de straat op om te protesteren. Gisteren kwam het tot gewelddadige confrontaties tussen de demonstranten en de politie. Het zijn de grootste studentenprotesten in Zuid-Afrika sinds de apartheid in 1994 werd afgeschaft.

De universiteiten zeggen dat ze meer subsidie nodig hebben van de overheid. Alleen op die manier hoeven ze de collegegelden niet te verhogen en kunnen ze blijven voldoen aan hoge academische eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl