Zuid-Afrikaanse studenten demonstreren in Pretoria
NOS Nieuws

Geen verhoging collegegeld na hevige protesten in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft na hevige protesten van studenten besloten om af te zien van een verhoging van het collegegeld. Hij zei dat na een overleg met een aantal hoogleraren en de leiders van het studentenprotest.

Bij het regeringsgebouw in Pretoria waar het overleg plaatsvond, demonstreerden duizenden studenten tegen de aangekondigde maatregel. De universiteiten wilden het collegegeld met 11,5 procent verhogen in 2016.

De actievoerders stichtten brandjes en probeerden het hek van het gebouw naar beneden te halen. De politie dreef hen uiteen met een waterkanon en traangasgranaten.

Geen verhoging collegegeld na hevige protesten in Zuid-Afrika

De afgelopen dagen gingen in verscheidene steden in Zuid-Afrika duizenden studenten de straat op om te demonstreren. Ook werd geprotesteerd bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Londen. Het waren de grootste studentenprotesten sinds de apartheid werd afgeschaft in 1994.

De universiteiten zeggen dat ze meer subsidie nodig hebben om aan de hoge academische eisen te kunnen voldoen. Het is nog niet duidelijk of de onderwijsinstellingen meer geld krijgen van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl