liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Britse verkiezingsdag nadert ontknoping

Een vrouw gaat stemmen in een kapsalon in Hull

Groot-Brittannië heeft aan het eind van de verkiezingsdag nog geen flauw idee over de uitslag. Kort na 23.00 uur, als de stembureaus sluiten, verschijnen de eerste exitpolls. Maar tot dat moment geldt de afspraak in de Britse media om terughoudend te berichten over de Lagerhuisverkiezingen, om de uitslag niet te beïnvloeden.

Analisten gaan uit van een nek-aan-nekrace tussen de Conservatieven van premier Cameron en Labour van oppositieleider Miliband. De eerste uitslagen worden rond middernacht verwacht. Morgenmiddag wordt de definitieve uitslag bekend.

Al-Qaida-topman achter Charlie Hebdo-aanslag gedood

Nasr al-Ansi claimde in een video de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo

Een topman van al-Qaida die in januari de verantwoordelijkheid opeiste voor de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs, is gedood in Jemen. Nasr bin Ali al-Ansi zou zijn gedood door een Amerikaanse drone. Ook zijn zoon en een aantal strijders zouden bij de aanval zijn omgekomen.

Bin Ali al-Ansi noemde na de aanslag de twee schutters in Parijs helden. In een video dreigde hij ook met meer aanslagen.

Huilkamers voor vrouwen in Japans hotel

Mitsui Garden Yotsuya hotel in Tokio

In een hotel in Tokio kan je je tranen helemaal de vrije loop laten, zonder dat iemand het ziet. Het Mitsui Garden Yotsuya hotel heeft speciale 'huilkamers' ingericht - wel alleen voor vrouwen. Een nachtje flink doorjanken kost ongeveer 75 euro.

Het hotel hoopt dat ze vrouwen zo een uitweg bieden bij hun stress en emotionele problemen. (...) Als de tranen niet makkelijk vloeien, helpen ze een handje met films als Forrest Gump en zielige mangastrips.

Nederlands slachtoffer bij cybermisbruikzaak Canada

In Canada is een man van 24 aangeklaagd in een grote cybermisbruikzaak. Hij wordt ervan verdacht dat hij zo'n 2000 jongens online heeft verleid om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam.

Het Openbaar Ministerie in Nederland zegt dat er een melding is van een Nederlands slachtoffer. Volgens de Canadese politie zijn het er mogelijk meer. De man heeft waarschijnlijk slachtoffers gemaakt in onder meer Canada, de VS, Groot-Brittannië, Nederland en Rusland. De Canadese politie doet een oproep aan slachtoffers om zich te melden. Op de site staan meerdere valse namen die de man op internet gebruikte.

3000 arrestaties in San Francisco opnieuw onderzocht

Politie bij Golden Gate Bridge, San Francisco

Er komt een taskforce in San Francisco die 3000 arrestaties uit het verleden gaat onderzoeken. Daaraan doen ook drie gepensioneerde rechters mee. Bij de arrestaties zijn veertien agenten betrokken, die in verband worden gebracht met racistische en homofobe sms'jes.

De onderzoekers willen nagaan of de arrestaties te maken hadden met vooroordelen en of mensen daardoor onterecht veroordeeld zijn.

Mag de hond mee naar het stembureau?

Het is verkiezingsdag in Groot-Brittannië, maar de Britten zelf hebben geen flauw idee hoe de dag tot nu toe is verlopen. Britse media mogen daar namelijk niets over melden, omdat het verkiezingsnieuws eventueel de uitslag kan beïnvloeden.

Uit verveling hebben honderden Britten daarom maar een foto van hun hond voor of in het stembureau op Twitter gezet. #DogsAtPollingStations is al de hele dag trending topic in Groot-Brittannië.

Nieuwe zoektocht naar lichamen poolonderzoekers

Philip de Roo (links) en Marc Cornelissen

Reddingswerkers gaan in het noorden van Canada de lichamen zoeken van de twee Nederlandse poolonderzoekers die daar hoogstwaarschijnlijk zijn verdronken. Het team hoopt de lichamen van Marc Cornelissen en Philip de Roo te bergen en ze terug te brengen naar Nederland.

Het team wilde eerder deze week al naar het gebied, maar het ijs was onbetrouwbaar en de weersomstandigheden waren slecht.

Medicijnen testen op gekweekte tumorcellen

Kankercellen in een koeling

Een belangrijke stap in kankeronderzoek: onderzoekers van het Nederlandse Hubrecht instituut kunnen levende tumorcellen buiten het lichaam kweken en bewaren. Op die tumorcellen kunnen nu geneesmiddelen worden getest.

Tot nu toe kon dat niet, zegt deze arts: "Wat we willen doen is wat weefsel wegnemen van de tumor van de patiënt, en snel een aantal medicijnen testen. Zodat we vervolgens aan de arts kunnen vertellen welk medicijn de patiënt het best kan krijgen".

Overvallers roven juwelen voor 17,5 miljoen euro

Journalisten maken opnamen bij de beroofde juwelier in Cannes

Overvallers hebben dinsdag in Cannes voor 17,5 miljoen euro aan juwelen gestolen. Dat zeggen onderzoekers van de roof. De sieraden werden gestolen uit een winkel van Cartier, die wil het bedrag niet bevestigen. De overval duurde bij elkaar een minuut of tien en in die tijd maakten de dieven veel sieraden en horloges buit.

De winkel ligt aan de boulevard waar volgende week het filmfestival van Cannes begint. In de weken rond het festival werden er al eerder juwelen gestolen.

Het OM heroverweegt vervolgen voor 'fuck de koning'

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie Al-Jaberi wil vervolgen wegens het roepen van "Fuck de Koning". Vandaag denken ze er na alle kritiek toch anders over en gaat het OM de zaak opnieuw bekijken. Volgens de advocaat van Al-Jaberi is de uitspraak "Fuck het Koningshuis" een politiek standpunt. Binnen het OM zelf bestond ook al veel weerstand tegen het besluit tot vervolging.

Sam Smith zegt af voor Pinkpop

Bloedende stembanden hebben Sam Smith een bloedend hart bezorgd. Door zijn stemproblemen heeft hij zijn optredens op onder andere Pinkpop en Rock Werchter moeten afzeggen. In een tweet legt hij uit waarom:

Koeman beste coach volgens Engels publiek

Hij was het afgelopen seizoen al Manager of the Month in september en januari. Nu is Ronald Koeman in een poll van de BBC door het Engelse publiek benoemd tot beste coach van het jaar. Daarmee troeft hij onder andere de zelfbenoemde "Special One" José Mourinho af, die tweede werd. Aan het eind van het seizoen kiezen de managers onderling wie zich officieel Manager of the Year mag noemen.

Ronald Koeman mag juichen nu het Engelse publiek hem de beste vindt

'Wie niet springt, is een Jood' niet strafbaar

De spreekkoren van FC Groningen-supporters, waarin mensen 'die niet springen' worden uitgemaakt voor Jood, zijn niet strafbaar. Er ontstond veel commotie nadat er beelden te zien waren waarop zowel supporters als de spelers op het podium de leus zongen. Volgens het Openbaar Ministerie is er geen sprake van discriminatie.

Spelers van Groningen springen mee

Waku Waku terug op de buis?

De bekende dierenquiz Waku Waku komt misschien terug op de buis. Er is een pilot voor het programma opgenomen, en SBS6 zegt die met belangstelling tegemoet te zien.

SBS kijkt altijd naar mogelijke nieuwe formats die aan kunnen sluiten bij SBS6 en de kijker. Maar er zijn nog geen conclusies te trekken dat de show er daadwerkelijk komt.

Woordvoerder SBS6

Waku Waku was van 1989 tot 2001 te zien bij de KRO. De quiz werd gepresenteerd door achtereenvolgens Rob Fruithof, Sybrand Niessen en Paula Udondek. De intro werd ingezongen door Ruth Jacott.

Ritjes met Mario en Luigi

Het Japanse spelcomputerbedrijf Nintendo gaat samenwerken met de attractieparken van Universal in onder meer Florida. Er worden grote attracties beloofd die draaien om bekende Nintendo-karakters zoals Mario. Over de samenwerking is nog niet veel bekend, maar de bedoeling is dat de wereld van Nintendo "tot leven moet worden gewekt".

Wel zullen Nederlanders diep in de buidel moeten tasten willen ze een ritje maken in een Mario-Kartachtbaan; de attractieparken van Universal zitten vooralsnog alleen in Amerika, Singapore en Japan.

De wereld van Mario, binnenkort de kaart van het pretpark?

Verdachte witte heroïne-dealer weer vast

De 42-jarige man die ervan wordt verdacht witte heroïne als cocaïne te hebben verkocht aan toeristen, is weer opgepakt. Tweeënhalve week geleden werd hij vrijgelaten omdat de rechtbank onvoldoende reden zag hem langer in voorarrest te houden. Het Openbaar Ministerie ging tegen zijn voorlopige vrijlating in beroep en kreeg gelijk van het gerechtshof.

Whatsappende vrachtwagenchauffeur veroordeeld na dodelijk ongelijk

Appen achter het stuur kan verstrekkende gevolgen hebben. In 2013 veroorzaakte een vrachtwagenchauffeur een dodelijk ongeluk terwijl hij op zijn mobiel bezig was met Whatsapp en Facebook. Hij is nu veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een rij-ontzegging van drie jaar.

Met een mobiel achter het stuur riskeer je sowieso een boete van 230 euro. Er is discussie of dit ook voor de smartwatch moet gelden.

Politieacties in uitgaansgebieden

In de nacht van vrijdag op zaterdag leggen agenten in Groningen, Almere, Arnhem en Eindhoven twee uur lang het werk neer. Daarmee zijn er tussen 22:30 en 00:30 geen agenten op straat in deze steden. In de nacht van zaterdag op zondag zijn er ook acties in Breda.

De acties gaan ondertussen al de achtste week in.

Bij incidenten zullen Openbare Orde Teams nog wel ingrijpen. Er worden zondag ook al minder agenten ingezet tijdens de voetbalwedstrijden Feyenoord - Vitesse en FC Groningen - PEC Zwolle. De agenten protesteren tegen het uitblijven van een verbeterde CAO.

Stroomstoring op Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal is getroffen door een stroomstoring. Het treinverkeer heeft daar geen last van en ook op de perrons is er elektriciteit, maar enkele winkels in het stationsgebouw moesten hun deuren sluiten omdat ze zonder stroom zitten.

Ook werken niet alle kaartautomaten. De stroomstoring begon vermoedelijk door een probleem in een kabel. Monteurs werken aan het herstel. Het is nog niet te zeggen wanneer de storing is verholpen.

Meisje (14) net iets te eerlijk over condooms

Twee jaar geleden besloot de toen 14-jarige Mariah haar huiswerk voor seksuele voorlichting, getiteld Objection to Condoms, eens eerlijk in te vullen:

Haar eerlijkheid werd echter niet bepaald gewaardeerd. Ze werd geschorst, vooral vanwege de verschillende "fucks". Een week geleden vond Mariah's oudere zus de foto terug en besloot deze te uploaden. Binnen de kortste keren ging de post viral. Hij is ondertussen al ruim 2,5 miljoen keer bekeken en talloze keren gedeeld.

Depay naar Manchester United

Memphis Depay ruilt PSV komend seizoen in voor het Manchester United van Louis van Gaal, zo meldt PSV op de clubwebsite. Depay had een contract tot medio 2018 in Eindhoven en zal dus aardig wat opleveren.

Naar verluidt sprak de 21-jarige vleugelspeler ook met Paris Saint-Germain en Liverpool, maar zijn voorkeur gaat dus uit naar de 'Mancunians'.

Dit jaar minder vakantiegeld

Werknemers zullen het dit jaar met goedkopere vakanties moeten doen. Er wordt flink gesneden in het vakantiegeld. Een modaal inkomen (2734 euro bruto per maand) moet het met 59 euro minder doen, dubbel modaal loopt 204 euro mis en anderhalf modaal moet bij het boeken van vliegtickets rekening houden met 256 euro minder vakantiegeld.

De gevolgen per inkomensgroep in beeld

Hoogste berg ter wereld krimpt

De Mount Everest is gekrompen na de aardbeving in Nepal. De hoogste berg ter wereld is nu 2,5 centimeter korter, blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Kathmandu, de Nepalese hoofdstad, ligt juist 90 centimeter hoger dan anderhalve week terug en is 2 meter verschoven.

Goede kans dat over drie jaar de berg weer terug is op het oude niveau. Door de voortdurende botsing tussen de Indo-Australische en de Eurazische aardplaten groeien de bergen in de Himalaya jaarlijks ongeveer 1 centimeter.

Japanse dierentuin maakt excuses voor naam baby-aap

Een dierentuin in Japan heeft excuses gemaakt voor de benaming van een baby-aapje. Het publiek mocht stemmen en koos met een nipte meerderheid voor de naam Charlotte. Inderdaad, net zoals de pasgeboren prinses van het Britse koppel William en Kate.

De dierentuin kreeg veel kritiek op die keuze. Het zou respectloos zijn om een aap te vergelijken met de kersverse prinses. De dierentuin denkt na over een nieuwe naam.

Nederlandse internetters slaan vaker op in the cloud

Ruim de helft van jongeren tot 25 slaat bestanden op in een cloudservice. Gemiddeld doet 36 procent van de Nederlanders aan cloud computing. Ons land zit daarmee ruim boven het gemiddelde in Europa. Vooral foto's worden online bewaard. De meeste mensen gebruiken de cloud als back-up of als extra opslagruimte.

Oculus Rift vanaf 2016 in de winkel

Na jarenlang testen en promoten kunnen we vanaf 2016 eindelijk de dagelijkse realiteit verrijken met een virtuele. Dan is de Oculus Rift beschikbaar voor de gewone consument. De bril heeft een scherm dat 360 graden beeld laat zien en een ingebouwde headset, waardoor het lijkt alsof je in een andere wereld terecht komt.

McBlaastest in Cambridge

Wie een euroknaller wil scoren bij de McDonald’s in Cambridge kan van te voren beter niet te veel drinken. Klanten worden bij een filiaal van de hamburgerketen gecontroleerd met een blaastest, meldt The Independent. Het personeel is de dronken voetbalfans, die regelmatig over de vloer komen, helemaal zat. Wie te veel bier achter zijn kiezen heeft, wordt daarom de toegang ontzegd.

Tigernado in Oklahoma

Bij een serie tornado's in Oklahoma (VS) zijn een groep tijgers en andere wilde dieren ontsnapt uit een safaripark. Tussen de omgekiepte auto's en omver geblazen hoogspanningsmasten maakte de dieren kortstondig de straten van het kleine stadje Tuttle onveilig.

Tornado houdt huis in Oklahoma

Op Twitter maken mensen al inhakers onder de hashtag #Tigernado:

​Veel meer huizen verwoest door aardbeving

Bij de aardbeving in Nepal zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties twee keer zoveel huizen verwoest of beschadigd als gedacht. De VN zegt dat meer dan 284.000 huizen volledig zijn vernield. Nog eens 234.000 huizen hebben schade opgelopen.

'Fuck de Koning' op Paleis op de Dam

Het Paleis op de Dam is vannacht beklad met de tekst ‘fuck de koning’, meldt AT5. Het is vermoedelijk een reactie op de vervolging van Abulkasim Al-Jaberi. Tijdens een protest tegen Zwarte Piet in Amsterdam riep hij 'fuck de monarchie, fuck het koningshuis, fuck de koning, fuck de koningin'. Dat is majesteitsschennis, zegt het OM.

De tekst staat op het Paleis op de Dam

Mag dat, 'fuck de koning' roepen? We zochten het uit.

'Fuck de koning!'

Slager Gerard neemt biggetje in huis

Slager Gerard Zwetsloot besloot een paar weken geleden een graatmager varkentje in huis te nemen. Het dier woog 750 gram en was al afgeschreven door de boer waar Gerard zijn biggen kwam uitzoeken. Elke dag wordt hij door de slager gevoed en onder warmtelampen gelegd. Volgend jaar moet hij 150 kilo wegen. "Uiteindelijk wordt het een karbonaadje, maar ik ben blij dat ik nu toch zijn leven heb kunnen redden."

Magische Messi dolt Boateng; crea bea's slaan toe

Het was de avond van Lionel Messi in Camp Nou. De Argentijn leidde FC Barcelona naar een 3-0 zege op Bayern München. Bij de 2-0 zette hij door een geniale actie verdediger Jérôme Boateng behoorlijk te kijk:

Messi maakt de 2-0 met sublieme actie

En dat levert de nodige inhakers op:

Zo snapt elke GoT-fan de Britse verkiezingen

Weet je niets van Britse politiek, maar wel van Game of Thrones? Voilà:

Speler FC Groningen eert overleden vader

De bekerwinnaars werden gisteren massaal toegejuicht door het Groningse publiek. Bij de huldiging draagt Johan Kappelhof de beker op aan zijn overleden vader:

Kappelhof draagt beker op aan overleden vader

Het OM gaat onderzoek doen naar een incident dat hieraan vooraf ging, meldt RTL Nieuws. De fans en de spelers zongen uit volle borst ‘Wie niet springt, die is een Jood’. Het OM onderzoekt of er sprake is van kwetsende spreekkoren.

112 heeft een app

En die heet SOS ALARM. Het voordeel van de app is dat de locatie direct beschikbaar is voor de meldkamercentrale. Dat betekent weer dat de politie, brandweer en ambulance sneller ter plaatse kunnen zijn. Ook is het mogelijk om vrijwillige hulpverleners die in de buurt van het incident zijn, op te roepen om eerste hulp te verlenen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Kate en William willen met rust gelaten worden

De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben om privacy gevraagd nu ze met hun baby Charlotte naar hun huis in Norfolk zijn vertrokken. De politie deelt in de buurt brieven uit aan de media met een oproep het gezin met rust te laten.

William en Kate verlaten met Charlotte het ziekenhuis

Slachtoffers blikseminslag zijn twee jonge vrouwen

De slachtoffers van een blikseminslag in Amersfoort zijn twee vrouwen van 20 jaar. Volgens de politie schuilden ze onder een boom en werden ze daar geraakt door de bliksem. Ze zijn door de brandweer zittend tegen de boom gevonden. Van de boom die werd geraakt door de bliksem is een groot stuk afgebroken.

Twee doden bij blikseminslag

Geniale Messi - Bayern München: 3-0

CL: Barcelona - Bayern München