liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort

liveblog gesloten

'Lul van de week' niet grappig, trainer ontslagen

Bij de Belgische voetbalclub KV Oostende is een jeugdtrainer ontslagen, omdat hij spelers die slecht trainden een shirt liet aantrekken met het woord 'lul' en een tekening van het geslachtsdeel erop. De jongens waren allemaal jonger dan 13.

Het slachtoffer

De club biedt zijn excuses aan zal de zaak met de ouders en het kind bespreken.

IOC lanceert meldpunt voor matchfixing en doping

Er is een meldpunt waar sporters vanaf nu matchfixers en dopinggebruikers kunnen verraden. Het IOC wil op die manier dat atleten, coaches en officials verdachte activiteiten anoniem kunnen melden. Het uiteindelijke doel is om matchfixing en dopinggebruik uit de sport te krijgen en op die manier een "zo sportief mogelijke competitie" te creëren.

Kopje koffie op weg naar astronauten ISS

De astronauten in het International Space Station kunnen niet wachten op de lancering van de Dragon van Space X. Aan boord is namelijk een authentieke Italiaanse espressomachine. Zodat ze op die duizenden kilometers boven aarde ook kunnen genieten van een écht kopje koffie.

Minderjarige zoon steekt vader neer in Tilburg

In Tilburg heeft een jongen van 14 zijn vader neergestoken. De man is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De steekpartij vond thuis plaats, dus de politie heeft het over een misdrijf in de huiselijke sfeer. De zoon is aangehouden.

Clinton uitgenodigd voor bruiloft van stel uit campagnefilm

Hillary Clinton is uitgenodigd voor de bruiloft van het homostel dat een rol speelde in haar veelbesproken campagnefilm. De mannen wisten niet dat ze gefilmd werden voor Clintons kandidaatsfilm voor de verkiezingen van 2016. Dat hoorden ze later pas.

Clinton heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging.

Go Ahead wil misdragende fans aanpakken

Go Ahead Eagles gaat supporters aanpakken die Giliano Wijnaldum fysiek en verbaal hebben bedreigd. Dat gebeurde zondag na afloop van het thuisduel met FC Twente dat de Deventernaren met 1-3 verloren. De club uit Deventer spreekt van een zeer ernstige vorm van discriminatie en wil de daders straffen met een stadionverbod.

Inmiddels is een supporter geïdentificeerd. Naar de identiteit van de anderen wordt nog onderzoek gedaan.

Wasbeer als huisdier mogelijk verboden

Slecht nieuws voor alle wasbeerliefhebbers: staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken denkt erover het dier toe te voegen aan de lijst met illegale huisdieren. Volgens Stichting Aap vormt de wasbeer een gevaar voor de volksgezondheid, omdat hij parasieten bij zich kan dragen die weer overdraagbaar zijn op mensen. Dijksma wil eerst meer onderzoek doen voordat ze een definitieve beslissing neemt.

Vrij Nederland komt met nieuwssite

Vrij Nederland lanceert op 12 mei de beta-versie van een nieuwssite, die de huidige website vervangt. De uitgebreide stukken uit het weekblad staan vanaf dan op Blendle. De nieuwe site wordt zeven dagen per week bijgehouden door de webredactie en de redactie van het tijdschrift.

"Eén gedachte in een stuk van maximaal 350 woorden waarmee we wat aan het nieuws van die dag willen toevoegen", licht hoofdredacteur Frits van Exter toe. "Het wordt spannend om te kijken of we dat kunnen volhouden."

Petitie moet verbod op bierfiets afdwingen

Een bierfiets rijdt door Amsterdam

Heb jij ook zo'n hekel aan bierfietsen? De Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) in ieder geval wel. Al meer dan 2600 mensen hebben hun petitie op de website wegmetdebierfiets.nl getekend.

'Het rijdende café' veroorzaakt overlast en wekt irritaties bij Amsterdammers, stelt de VVAB. De gemeente onderzoekt komende zomer of de bierfiets inderdaad verboden moet worden.

Test je kennis over Game of Thrones

Het vijfde seizoen van Game of Thrones is gisteravond officieel van start gegaan op HBO. Misschien heb je de eerste aflevering(en) al gedownload, misschien ook niet . Wat weet jij over de verschillende houses van de Amerikaanse hitserie? Ben je goed op de hoogte of moet je nog het een en ander bijspijkeren? Doe nu de test op BuzzFeed.

Vitesse-speler Wallace traint weer mee na verdenking

Verdediger Wallace heeft vandaag weer meegetraind bij Vitesse. De Braziliaan werd vrijdag aangehouden op verdenking van een zedendelict. Hij kwam zaterdag al op vrije voeten, omdat er geen aanklacht tegen hem is ingediend.

Wel besloot Vitesse om Wallace de hoogste boete te geven. Dat doen de Arnhemmers altijd als een speler 48 uur voor een wedstrijd in het uitgaansleven is gesignaleerd.

Bromfietser toch niet naakt

Stop maar met zoeken: het bericht van de politie dat agenten op zoek zijn naar een naakt persoon op een bromfiets, klopt toch niet helemaal. De man in kwestie misdroeg zich wel degelijk zonder kleding op het Liniepad in Hoofddorp, maar had zijn lichaam weer bedekt toen hij op zijn bromfiets stapte.

Rolls-Royce laat nieuwe wagen testen op Belgische wegen

De wegen in België verkeren vaak in slechte staat en daar is niemand echt blij mee. Rolls-Royce wel. De Britse autofabrikant vindt het slechte asfalt bij onze zuiderburen perfect om het prototype van de nieuwe wagen op te testen.

“Ook op slechte en op onverharde wegen willen we onze klanten het gevoel geven dat ze als het ware op een zwevend tapijt zitten”, zegt Rolls-Royce, dat wil voorkomen dat de nieuwe luxe wagen alleen soepel over het gladde testcircuit glijdt.

Het onderstel van de toekomstige SUV, nu nog 'Project Cullinan' genoemd, wordt voor de test in België tijdelijk gemonteerd op de al bestaande Phantom II. Hoe de nieuwe Rolls-Royce er definitief uit komt te zien, is nog niet bekend.

Tweede explosief gevonden bij woonboot Wormer

Een medewerker van de EOD bij de woonboot

In Wormer is nog een explosief gevonden. Het is onduidelijk of die in de woonboot lag waar vannacht een grote ontploffing was. De Explosieven Opruimings Dienst heeft het explosief onschadelijk gemaakt.

Het gebied rond de woonboot is sinds vanochtend afgesloten en meer dan 40 mensen zijn uit appartementen en een bedrijfspand geëvacueerd.

Terreurcel in Marokko met link naar Nederland opgerold

In Marokko zijn vijf leden van een terreurcel van IS gearresteerd. Ze wilden aanslagen plegen in Marokko en Nederland. Voor de aanslagen in Nederland hadden ze contact met een Marokkaanse Nederlander in Nederland, die al sinds oktober vastzit: Mohamed B.

Hij was van plan met wapens en explosieven een aanslag te plegen op politiemensen of militairen. Volgens het OM staat vast dat hij een aanhanger is van IS.

In Wormer wordt gezocht naar explosieven

Vannacht was er een explosie op een woonboot in Wormer. Een man kwam om het leven, een vrouw ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Het zijn waarschijnlijk de bewoners. 41 mensen die in de buurt wonen, worden opgevangen in de brandweerkazerne. Het onderzoek op de boot en daarom heen is nog bezig, zegt de politie: "De Explosieven Opruimingsdienst zal minutieus kijken op de plaats delict en in de omgeving of er meerdere explosieven zijn."

Getuigen zeggen dat ze vannacht twee mensen zagen wegrennen bij de woonboot. Ook dat wordt nog onderzocht.

Dodelijke crash met Lamborghini in Walt Disney

Na een noodlottig ongeval met een Lamborghini in een attractie van Walt Disney World is zondag de 36-jarige passagier overleden. Hij zou een medewerker van de attractie zijn. De 24-jarige bestuurder raakte waarschijnlijk de controle over zijn auto kwijt. Hij overleefde de crash in Orlando wel en is met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

In de raceattractie, genaamd The Exotic Driving Experience, kunnen bezoekers tegen betaling een paar rondjes rijden in een luxe sportwagen. De attractie zou komende zomer sowieso al sluiten om nog onbekende redenen.

'ISSpresso naar de ruimte'

Een vers kopje koffie drinken in de ruimte. Dat kan bijna: het langverwachte espresso-apparaat wordt vanmiddag meegezonden naar het internationale ruimtestation ISS.

Het espresso-apparaat is speciaal ontworpen door het Italiaanse koffiemerk Lavazza, in samenwerking met een ontwerpbureau en de Italiaanse ruimtevaartorganisatie. Volgens NASA helpt het koffiezetapparaat de astronauten zich thuis te voelen in de ruimte.

Journaliste Fréderike Geerdink in Turkije vrijgesproken

Fréderike Geerdink in de Turkse rechtbank

De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink is in Turkije vrijgesproken van steun aan een terroristische organisatie . Geerdink werd begin dit jaar opgepakt en aangeklaagd voor propaganda voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Vorige week kondigde de openbaar aanklager onverwacht aan dat hij om vrijspraak zou vragen.

Recordaantal vluchtelingen gered

De Italiaanse kustwacht heeft de afgelopen drie dagen 5629 bootvluchtelingen gered. Ze zaten op 22 verschillende boten, waarmee ze de oversteek van Noord-Afrika naar Europa probeerden te maken. Gisteren kapseisde een boot op zo'n 130 kilometer uit de kust van Libië.

Herdenking crash Germanwings op luchthaven Barcelona

Kranslegging op luchthaven El Prat

Op het vliegveld van Barcelona zijn de slachtoffers van de crash met Germanwings herdacht. De ministers van Buitenlandse Zaken van Spanje, Frankrijk en Duitsland legden een krans voor de 150 slachtoffers. De meeste slachtoffers kwamen uit Spanje en Duitsland.

De Airbus was eind maart op weg van Barcelona naar Dusseldorf. Co-piloot Andreas Lubitz heeft het vliegtuig vermoedelijk expres laten neerstorten.

Als Kanye West in het water springt, doe jij het dan ook?

Kanye West gaf gisteravond een gratis verrassingsconcert in de Armeense hoofdstad Yerevan, aan het Zwanenmeer in het centrum. Ging prima, tot de zanger in het water sprong - en een grote menigte volgde. De politie maakte een eind aan het optreden.

Vraag om aftreden UvA-bestuur neemt toe

De ontruiming van het Maagdenhuis afgelopen zaterdag

De brief van UvA-docenten aan het College van Bestuur is inmiddels door ruim 200 medewerkers ondertekend. Dat is een verdubbeling in vergelijking met gisteravond, toen de brief naar nrc.next werd gestuurd.

Volgens de UvA zijn er in totaal zo'n 5500 wetenschappelijke medewerkers aan de universiteit.

Drake kijkt niet blij na kus van Madonna

Roddelbladen smullen ervan: het gezicht van rapper Drake nadat Madonna hem had gekust. De Queen of Pop verscheen gisteren tijdens zijn optreden op Coachella opeens op het podium en deed wat ze eerder met Britney Spears en Christina Aguilera. En zo reageerde Drake:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Schrijver Günter Grass overleden

Günter Grass

De Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is op de leeftijd van 87 jaar overleden. Hij is onder meer bekend van zijn roman Die Blechtrommel. Grass stierf in Lübeck, meldt zijn uitgever Steidl.

'Helden van Wijchen' worden gehuldigd

De jongens die vorige week bij de brand in een seniorenflat in Wijchen hebben geholpen, worden vandaag gehuldigd door de burgemeester.

De jongens probeerden eerst de bewoners wakker te maken door aan te bellen. Later gingen ze het brandende appartementencomplex in om mensen te helpen.

Held van Wijchen

Restaurant rekent 50 cent voor opwarmen babyflesje

"50 cent op de rekening plaatsen omdat je er het flesje voor je baby van 2 maanden oud opwarmt", dat schreef een Belgische vrouw uit Leuven op Twitter.

De foto van de rekening is inmiddels al 700 keer gedeeld. Veel mensen vinden het schandalig. Het restaurant zelf heeft nog niet gereageerd.

Amsterdamse Vluchtgarage vrijwillig verlaten

Veel bewoners gingen vrijwillig het pand uit

In Amsterdam hebben de ongeveer 100 vluchtelingen de Vluchtgarage vrijwillig verlaten. Burgemeester Van der Laan had vorige week laten weten dat het pand vanochtend om 09.00 uur ontruimd moest zijn, anders zou de politie in actie komen.

De vluchtelingen lopen nu in een optocht naar het Amsterdamse stadhuis, om aandacht te vragen voor hun problemen. De 'bed-, bad en broodvoorziening' die Van der Laan aanbiedt, vinden de vluchtelingen geen optie.

'Hoe overleef je een confrontatie met een agent?'

Deze cartoon gaat viral onder - vooral zwarte - Amerikanen. "Hoe overleef ik een confrontatie met een beer? Oeps, sorry! We bedoelen een gemiddelde confrontatie met een agent", schreef de maker op Twitter.

Het plaatje speelt in op de discussie die speelt in de VS over het geweld van politieagenten tegen minderheden. Vorige week werd de zwarte Walter Scott doodgeschoten door een politieagent in South Carolina. Na zijn dood verscheen de cartoon op internet.

Zzp'er regelt vaak geen pensioen

Nog nooit spaarden zo weinig zzp'ers voor hun pensioen, schrijft NRC Q op basis van de ZZP Barometer. Iets meer dan de helft van de 800.000 Nederlandse zelfstandigen zonder personeel heeft wat geregeld voor de oude dag en dat zijn er een stuk minder dan een paar jaar geleden. De reden ligt voor de hand: zzp'ers verdienen te weinig geld om te sparen voor het pensioen.

Politie Oklahoma schiet zwarte man dood

Een Amerikaanse agent wilde zijn taser gebruiken, maar zegt per ongeluk zijn pistool te hebben getrokken. Dat gebeurde op 2 april al, maar nu zijn er beelden van. Vervolgens schoot hij een zwarte man dood. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Op de video is te zien dat de 44-jarige Eric Harris tijdens een undercoveractie een wapen probeert te verkopen. Al vrij snel heeft hij in de gaten dat er iets niet klopt en daarom slaat hij op de vlucht.

De politie zet de achtervolging in. Bij zijn aanhouding wordt gevraagd of Harris op zijn buik wil gaan liggen. Vervolgens is het geluid van een pistoolschot te horen.

Let op: de beelden zijn best heftig.

Politie schiet per ongeluk zwarte man dood

Het geweld van de politie tegen minderheden is al maanden onderwerp van discussie in de Verenigde Staten. Een reeks dodelijke incidenten heeft het vertrouwen van de Amerikanen in de politie zwaar onder druk gezet.

'Twitter jaagt op elke bekendheid die Meerkat gebruikt'

Twitter probeert beroemdheden ervan te overtuigen geen Meerkat meer te gebruiken. Het bedrijf promoot in plaats daarvan Periscope, de livestreamapp die van Twitter zelf is.

Ook mediabedrijven worden onder druk gezet om alleen nog maar Periscope te gebruiken. "Twitter jaagt op elke bekendheid die Meerkat gebruikt. Het is bijna stalken", zegt een bron tegen TechCrunch.

UvA was bang voor de veiligheid

UvA-collegevoorzitter Louise Gunning vond de ontruiming van het Maagdenhuis nodig, omdat ze bang was voor de veiligheid. Volgens haar hadden ruim 700 mensen zich aangemeld voor een wetenschapsfestival op zaterdag, terwijl er maximaal 300 mensen in het gebouw mogen zijn.

"Er was geen vergunning aangevraagd. Ook waren er in de nachten daarvoor wat incidenten geweest waarbij geweld was gepleegd. Wij wilden niet het risico lopen dat dat in het weekend ook zou gebeuren", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

In nrc.next stond vandaag een brief aan het College van Bestuur, ondertekend door meer dan honderd docenten. Zij noemen de ontruiming "een bestuurlijke blunder".

Explosie op woonboot

Dode en gewonde na ontploffing Wormer

Bij een explosie op een woonboot in Wormer is een man om het leven gekomen; een vrouw raakte zwaargewond. In de omgeving van de woonboot zijn ruiten gesneuveld.

Het is nog niet duidelijk wat de explosie heeft veroorzaakt. De omgeving van de boot is afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst doet onderzoek.

Wie is er twee paarden kwijt?

De politie in Noord-Brabant is op zoek naar de eigenaar van twee paarden. De beige pony en het jonge bruine paard liepen los in Den Dungen. Ze zijn gevangen, maar het is nog onduidelijk wie de eigenaar is.

'Ouderen krijgen thuis te weinig zorg'

Ouderen vereenzamen steeds vaker, en/of eten en drinken slecht. Dat zeggen huisartsen en wijkverpleegkundigen tegen de NOS.

Ouderen mogen het verpleeghuis alleen nog in als ze echt niet meer alleen kunnen wonen. Tot die tijd is het de bedoeling dat ze thuis blijven wonen, met hulp van professionals en familie.

UvA-docenten vragen om vertrek bestuur na 'blunder'

Meer dan honderd hoogleraren en docenten aan de UvA hebben felle kritiek op het bestuur van de universiteit. In nrc.next noemen ze het besluit om het Maagdenhuis te laten ontruimen zaterdag "een bestuurlijke blunder", omdat het College van Bestuur niet tot vandaag heeft gewacht. De bezetters hadden namelijk beloof vandaag het gebouw vrijwillig zouden verlaten.

Vanmiddag is er opnieuw een demonstratie in Amsterdam tegen het universiteitsbestuur, van studenten en docenten samen.