Fréderike Geerdink
NOS Nieuws

Journalist Geerdink vol vertrouwen naar Turkse rechter

"Ik ben niet zo gespannen. Ik geloof in een goede uitkomst", zegt journaliste Fréderike Geerdink. De Nederlandse freelancer staat vanochtend voor de Turkse rechtbank, nadat ze begin dit jaar werd aangeklaagd voor propaganda voor de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Ze publiceert regelmatig over de zaak van de Koerden in Turkije. Geerdink kan veroordeeld worden tot een jarenlange celstraf, maar dat ziet ze niet zo snel gebeuren, zegt ze tegen de NOS.

"De wet die tegen mij gebruikt wordt, is in december met de grond gelijkgemaakt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens het hof is de wet in de praktijk nauwelijks toepasbaar."

Dat betekent volgens Geerdink niet dat ze verwacht dat ze meteen wordt vrijgesproken. "Uitspraken van het Europese hof worden door Turkije niet altijd meteen uitgevoerd. Het zou goed kunnen dat er over een paar maanden een tweede zitting volgt, en dat ik dan alsnog word vrijgesproken."

"Wat ook kan, is dat ik word veroordeeld tot een celstraf van minder dan twee jaar. Dat is in Turkije per definitie een voorwaardelijke straf en op die manier proberen ze zelfcensuur af te dwingen. Maar misschien word ik direct vrijgesproken en sta ik in een uurtje weer buiten."

Ik doe mijn verdediging in het Turks, daar houden ze van hier.

Journaliste Fréderike Geerdink

Ze heeft zich goed voorbereid op de zitting. "Ik heb uitgebreid met mijn advocaat gesproken, die heeft veel ervaring in dit soort zaken. Ik heb zelf mijn verdediging geschreven en die ga ik in het Turks voordragen, want daar houden ze wel van hier."

Op de zittingsdag krijgt ze steun uit allerlei hoeken, zegt ze. "Er komen mensen van de Nederlandse ambassade, Amnesty International en Journalism Without Borders. Ook mijn ouders zijn er vandaag. Ik voel me sterk, ik krijg veel steun."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl