De ontruiming van het Maagdenhuis afgelopen zaterdag
NOS Nieuws

Roep om aftreden UvA-bestuur zwelt aan

De kritiek op het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam neemt verder toe. Een brief van docenten waarin om het vertrek van het bestuur wordt gevraagd, is inmiddels door ruim 300 medewerkers ondertekend, zegt actiegroep Rethink UvA. Volgens de UvA zijn er in totaal zo'n 5500 wetenschappelijke medewerkers aan de universiteit.

Het aantal van 300 is een ruime verdubbeling ten opzichte van gisteravond toen de brief naar nrc.next werd gestuurd, zegt Olav Velthuis, een van de initiatiefnemers, op NPO Radio 1. "Onze indruk is dat het vertrouwen in het college van bestuur heel beperkt is. De onvrede is echt enorm groot op dit moment."

Volgens Velthuis had het college het vertrouwen van de docenten de afgelopen weken juist weer wat teruggekregen, maar de ontruiming van zaterdag maakte daar meteen een einde aan.

"Ik waardeer het echt dat ze de bezetters zes weken in het Maagdenhuis hebben laten zitten, petje af daarvoor. Maar wij vinden het echt onbegrijpelijk dat ze hen er op zo'n manier hebben laten uitzetten terwijl ze tot maandag hadden kunnen wachten."

Veiligheid Maagdenhuis

Hij twijfelt sterk aan het argument van collegevoorzitter Louise Gunning dat de ontruiming noodzakelijk was vanwege de veiligheid in het Maagdenhuis. Er zouden 700 mensen naar een wetenschapsfestival komen, terwijl er maar 300 mensen in het gebouw mogen zijn.

Velthuis zegt dat er wel meer grote manifestaties in het Maagdenhuis zijn gehouden tijdens de bezetting en dat het college best in gesprek had kunnen gaan met de bezetters.

Gunning en haar mede-bestuursleden zouden vanmiddag tijdens een wekelijks vragenuurtje met de bezorgde docenten gaan praten, maar dat gesprek gaat niet door. Het college voert nu eerst spoedoverleg met de medezeggenschapsraden over de situatie na de ontruiming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl