liveblog

Stroom

liveblog gesloten

Man loopt nacht rond met kogel in hoofd

Een man van 20 uit Haarlem heeft afgelopen nacht een tijd met een kogel in zijn hoofd rondgelopen zonder dat 'ie het doorhad. Hij stond op een plein toen hij een harde klap op zijn hoofd voelde en op de grond terechtkwam. Hij wist niet wat er aan de hand was en pas later in de nieuwjaarsnacht kreeg hij steeds meer hoofdpijn.

In het ziekenhuis bleek het een kogel te zijn. Die is verwijderd. Met de jongen gaat het goed. De politie is op zoek naar getuigen, omdat er mogelijk in de lucht is geschoten en mensen dat hebben gezien.

Politie zoekt getuigen liquidatie in Amsterdam-Noord

De politie in Amsterdam is nog steeds op zoek naar getuigen van de dodelijke schietpartij in Noord gistermiddag. Dat meldt AT5. Het 44-jarige slachtoffer, een bekende van de politie, werd op zittend in zijn auto, een Volvo XC90, meerdere keren beschoten. Hij overleed later aan zijn verwondingen.

Volgens getuigen is er meerdere keren gevuurd, in de voorruit van de auto zijn vier kogelgaten te zien. De man zou twee maal in zijn hoofd zijn geraakt.

Britse politie arresteert hacker Xbox Live en Playstation Network

De Britse politie heeft een man gearresteerd die het Playstation Network en Xbox Live op Eerste Kerstdag met een DDoS-aanval zou hebben platgelegd. De 22-jarige Vinnie Omari zou lid zijn van de hackersgroep Lizard Squad. De politie zegt dat ze hem hebben opgepakt voor fraude met PayPal, maar ze willen ook z'n computers, telefoons en e-mails willen onderzoeken in verband met de hacks.

Omari is op borgtocht vrij en moet op 10 maart voor de rechter verschijnen.

Kerkbrand in Hoek onder controle

  • ANP
    De toren van de kerk in Hoek is ingestort
  • John Fokke / Omroep Zeeland
    De vlammen slaan uit de kerktoren
  • Pim van den Berge / Omroep Zeeland
    De kerk in Hoek staat in brand
  • John Fokke / Omroep Zeeland
    De kerktoren stortte in door de brand

In het Zeeuwse dorp Hoek, bij Terneuzen, heeft een grote brand gewoed in de Protestantse kerk. Inmiddels is de brand onder controle, maar de kerktoren is ingestort en een groot gedeelte van de kerk is uitgebrand. Volgens de brandweer is het nog te heet om uit te zoeken hoe de kerk er precies aan toe is.

Volgens de predikant is er weinig over van het kerkgebouw uit 1900. Hij is bang dat ook de preekstoel uit 1600 verwoest is.

Eerste slachtoffer AirAsia geïdentificeerd

Het eerste slachtoffer van de vliegtuigcrash met AirAsia vlucht 8501 is geïdentificeerd. De identiteit van de vrouw is onder andere vastgesteld aan de hand van vingerafdrukken. Na een korte ceremonie in het politiehospitaal in Surabaya is het lichaam van Hayati Lutfiah Hamid is overgedragen aan haar familie. Kort daarna is ze begraven.

De moeder en andere familieleden van het slachtoffer bij de ceremonie

Alkmaar wil verbod op vuurwerk in oude stadscentra

De burgemeester van Alkmaar is klaar met vuurwerk. Vannacht brak brand uit in een winkelstraat; vier historische panden brandden af, vier raakten zwaar beschadigd. "Wat mij betreft is het over en uit met vuurwerk", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

'Warme' Nieuwjaarsduik in Scheveningen

In Scheveningen hebben vanmiddag 10.000 mensen een Nieuwjaarsduik gemaakt. De deelnemers hadden volgens NOS-weerman Marco Verhoef vandaag te maken met een relatief hoge watertemperatuur: zo'n 7 graden. De gemiddelde zeewatertemperatuur ligt de laatste jaren rond de jaarwisseling op een graad of 6.

De luchttemperatuur lag rond de 4 graden, iets te koud voor de tijd van het jaar. Door de krachtige wind lag de gevoelstemperatuur echter onder nul, -1,6 graden.

  • ANP
    Zo'n 10.000 mensen doken vandaag de Noordzee in
  • ANP
    Zo'n 10.000 mensen doken vandaag de Noordzee in
  • ANP
    Nieuwjaarsduik 2015
  • ANP
    Nieuwjaarsduik 2015
  • ANP
    Zo'n 10.000 mensen doken vandaag de Noordzee in

Ook mooi:

PostcodeKanjer valt in de Bijlmer

Het feest gaat nog even door in de Amsterdamse Bijlmer vandaag: daar is de PostcodeKanjer van 43,7 miljoen gevallen. In de wijk Gaasperdam om precies te zijn. In welke straat wordt vanavond bekendgemaakt.

De helft van de prijs wordt verdeeld onder meespelende inwoners van die straat. De andere helft wordt verdeeld onder alle deelnemers die wonen in het postcodegebied 1107.

We liegen over kijken naar Breaking Bad

Meepraten over populaire tv-shows: da's nogal belangrijk. En daarom liegen we er ook over. De Britse Radio Times heeft een onderzoekje gedaan waaruit blijkt dat heel veel mensen zéggen dat ze Breaking Bad kijken of keken - maar dat in werkelijkheid helemaal niet doen.

1500 mensen werd gevraagd of ze wel eens liegen over het kijken naar een bepaald programma, en 42 procent gaf toe. 13 procent bekende te doen alsof ze Breaking Bad hebben gezien.

Breaking Bad

De top 5 shows waarover gelogen wordt:

1. Breaking Bad
2. Game of Thrones
3. Sherlock
4. Doctor Who
5. Lost

Congolees ziekenhuis raakt geld Serious Request kwijt

Een ziekenhuis dat geld krijgt van Serious Request dreigt door een belastingconflict een half miljoen euro kwijt te raken. De Congolese overheid heeft beslag laten leggen op de fondsen van het wereldberoemde ziekenhuis van Denis Mukwege.

In het ziekenhuis worden meisjes en vrouwen geopereerd die slachtoffer zijn geworden van verkrachting en genitale verminking. Het Panzi-ziekenhuis krijgt via War Child 250.000 euro van de opbrengst van Serious Request. Maar de regering is geen fan van Mukwege en gaat nu elke maand 50.000 euro afschrijven, om achterstallige belasting te innen. Volgens Mukwege's advocaat hoeft geen enkel ander ziekenhuis in het land belasting te betalen.

De balans bij daglicht: drie doden

In Rotterdam is Nieuwjaarsnacht slecht afgelopen voor een man die bij de Erasmusbrug in het water was gevallen; hij verdronk. Ook in Amsterdam werd een lichaam in het water gevonden, maar die is volgens de politie niet met Oud en Nieuw verdronken.

In het verkeer vielen deze jaarwisseling ook enkele doden. Tussen Winschoten en Oude Pekela verloor een man de macht over het stuur en botste hij tegen een boom. Op de A16 bij Zevenbergen bezweek een automobilist aan zijn verwondingen nadat hij zijn auto total loss had gereden.

Geen gas in Olland door vuurwerk

In Olland in Brabant, bij Sint-Oedenrode, zitten 350 huizen zonder gas. "Er is vannacht vermoedelijk vuurwerk in een rioolput gegooid", zegt verslaggever Martijn van der Zande. "Daarbij is een gasleiding geraakt en die is gaan lekken. Die hebben ze provisorisch kunnen maken met twee ballonnetjes. Maar dat betekent dat er geen gas meer doorheen kan."

Nieuw op 1 januari: shoppen!

Bankhangen en tv kijken is niet je enige optie vandaag: dit jaar kan je ook flink winkelen. Voor het eerst zijn de winkels in en rond de Kalverstraat in Amsterdam open op Nieuwjaarsdag. Zeker zeventig winkels hebben de deuren geopend. En Willem Koster van ondernemersvereniging Amsterdam City denkt dat andere steden dit voorbeeld in de toekomst gaan volgen.

Het past in de trend. Winkels gingen al open op Eerste Pinksterdag, Eerste Paasdag enz.

Willem Koster

Tien vuurwerkslachtoffers, twaalf beschadigde ogen

Tien mensen, twaalf beschadigde ogen: die zijn in de nieuwjaarsnacht behandeld in het Oogziekenhuis in Rotterdam. Zeven ogen zijn zo zwaar beschadigd dat de slachtoffers voorgoed minder zien of helemaal blind zijn. In sommige gevallen moet het oog misschien ook worden verwijderd.

In de meeste gevallen komt de schade door legaal siervuurwerk dat niet door slachtoffers zelf werd afgestoken; ze hadden geen van allen een vuurwerkbril op. Het Oogziekenhuis verwacht dat er de komende dagen nog meer vuurwerkslachtoffers binnenkomen.

Slecht weer hindert zoektocht AirAsia

Indonesische duikers kunnen vanwege slecht weer nog niet naar de plek waar mogelijk het wrak van AirAsia vlucht 8501 ligt. Voor de kust van Borneo is op zo'n 50 meter diepte een groot voorwerp ontdekt dat mogelijk de romp is van het vliegtuig.

Er zijn al verschillende lichamen uit zee gevist

In de buurt werden eerder zeven lichamen geborgen. Vier van de lichamen zijn inmiddels aan land gebracht. Door het slechte weer kan het nog wel eens een week duren voordat de zwarte dozen van de Airbus worden geborgen. Tot nu toe is er geen signaal opgepikt van die apparatuur.

De nieuwjaarsnacht in Nederland

Feest, branden en tientallen aanhoudingen vannacht, een overzichtje: de ME moest in meerdere steden in actie komen om politieagenten en brandweermensen te beschermen die werden lastig gevallen. In Nijmegen, Culemborg en in Utrecht werden hulpdiensten bekogeld. In Zutphen reed iemand in op brandweermensen en in Uden brandde een basisschool af.

In Enschede is een man neergestoken, waarschijnlijk door een buurman. In Rotterdam en omgeving zijn verschillende gewonden gevallen bij het afsteken van vuurwerk. Zo raakte een jongen van 13 ernstig gewond aan zijn hand toen vuurwerk ontplofte dat hij net had opgeraapt. In Nieuwkoop in Zuid-Holland raakte een meisje van 4 gewond toen vuurwerk werd afgestoken. Een jongen van 18 in Almere is een oog kwijtgeraakt door zwaar vuurwerk.

De brandweer blust een autobrand in Utrecht

Tientallen mensen vertrapt in Shanghai

In Shanghai zijn tientallen mensen onder de voet gelopen bij een groot Oud en Nieuw-feest. Daarbij zijn 35 doden gevallen en 43 gewonden. Volgens ooggetuigen ontstond gedrang toen mensen een plein op wilden, dat door de politie was afgesloten. In het gedrang werden mensen vertrapt.

  • Weibo
    Tientallen mensen zouden onder de voet zijn gelopen in Shanghai
  • AFP
    Tientallen mensen werden onder de voet gelopen
  • AFP
    De politie schermt de ingang van het ziekenhuis af waar de gewonden worden geholpen
  • AFP
    Ook na afloop bij het ziekenhuis worden mensen onder de voet gelopen

Normaal gesproken is er ieder jaar op de Bund, een grote boulevard in de Chinese stad, uitzicht op een lasershow, maar die was vorig jaar al geannuleerd vanwege de verwachte hoge opkomst. Dat bericht is waarschijnlijk niet bij iedereen aangekomen. “Ik wilde weggaan, maar het was al te druk", zegt Guo Xianzhong, een journalist van de Chinese krant Southern Metropolis. "Ik kon al niet meer wegkomen.”