Denis Mukwege bij de uitreiking van de Sacharovprijs
NOS Nieuws

Arts dreigt hulpgeld Serious Request te verliezen

Een ziekenhuis dat geld krijgt van Serious Request dreigt door een belastingconflict een half miljoen euro kwijt te raken. De Congolese overheid heeft beslag laten leggen op de fondsen van het wereldberoemde ziekenhuis van Denis Mukwege.

Mukwege richtte in 1999 het Panzi-ziekenhuis op in de stad Bukavu. Daar worden meisjes en vrouwen geopereerd die slachtoffer zijn geworden van verkrachting en genitale verminking. Groepsverkrachting als 'oorlogswapen' komt in de regio veel voor.

Serious Request

Het Panzi-ziekenhuis krijgt via War Child 250.000 euro van de opbrengst van Serious Request, dat dit jaar geld inzamelde voor slachtoffers van verkrachting. Mukwege is op dat gebied een belangrijke activist.

War Child zegt dat het gedoneerde bedrag niet is overgemaakt aan het ziekenhuis. Dat gebeurt pas als de hulporganisatie de garantie heeft dat het geld volledig ten goede komt aan slachtoffers van seksueel geweld. War Child overlegt daarover met het Panzi-ziekenhuis.

Sacharovprijs

Mukwege werd vanwege zijn werk vaak onderscheiden. Zo kreeg hij in oktober de Sacharovprijs, de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Eerder onderscheidden de Verenigde Naties en de Nederlandse Stichting Vluchteling hem al.

Dat de Congolese overheid hem tegenwerkt, komt doordat Mukwege wereldwijd aandacht vraagt voor de verkrachtingsproblemen in het land, zegt Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. "Hij aarzelt niet om daarbij dadergroepen aan te wijzen. En één van de grootste groepen is het Congolese leger, dat de verantwoordelijkheid is van de overheid."

Vanwege zijn uitgesproken standpunten is Mukwege vaak bedreigd en tegengewerkt. Twee jaar geleden ontsnapte hij aan een aanslag.

Geen salaris

Volgens Mukwege wil de Congolese overheid nog zo'n 500.000 euro aan achterstallige belasting innen. Daarom zal er elke maand 50.000 euro worden afgeschreven. Tot die tijd ligt er beslag op de bankrekening van het ziekenhuis.

De arts spreekt er schande van dat hij niet meer bij het geld kan. Volgens hem komt de continuïteit van zorg in gevaar doordat hij honderden werknemers niet meer kan betalen.

Vrijgesteld

Medestanders van Mukwege zeggen dat het project als liefdadigheidsinstelling juist moet zijn vrijgesteld van belastingen. Zijn advocaat zegt dat geen enkel ander ziekenhuis in het land belasting hoeft te betalen.

De Congolese overheid wil niet reageren, omdat het een lopende zaak betreft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl