Bergers brengen een groot wrakstuk aan land
NOS Nieuws

Slecht weer hindert zoektocht AirAsia

Indonesische duikers hebben nog geen onderzoek kunnen doen op de plek waar mogelijk het wrak van AirAsia vlucht 8501 ligt. Door het slechte weer is duiken onmogelijk.

Voor de kust van Borneo is op zo'n 50 meter diepte een groot voorwerp ontdekt dat mogelijk de romp is van het vliegtuig. 47 militaire duikers staan klaar om dat te onderzoeken, maar moeten wachten tot de zee minder onstuimig is.

In de buurt werden eerder zeven lichamen geborgen, evenals een koffer, een reddingsvest en een stuk van het vliegtuig. Vier van de lichamen zijn inmiddels aan land gebracht.

Zwarte dozen

Doordat het weer zo slecht is, vreest de leider van het onderzoek dat het nog wel eens een week kan duren voordat de zwarte dozen van de Airbus worden geborgen. Tot nu toe is er geen signaal opgepikt van die apparatuur.

De zwarte dozen zijn nodig om te onderzoeken wat er precies fout is gegaan. Er wordt nu gespeculeerd dat de piloot het toestel te snel heeft laten stijgen om een onweersstorm te ontwijken; daardoor zou de kracht die het vliegtuig in de lucht houdt verloren zijn gegaan.

Aan boord van het vliegtuig waren 162 mensen, voornamelijk Indonesiërs.

  • EPA
    Er zijn al verschillende lichamen uit zee gevist
  • EPA
    Ze worden vanaf de zoekschepen naar land gevlogen
  • EPA
    Daar wordt vervolgens geprobeerd de lichamen te identificeren
  • AFP
    Een van de slachtoffers is al geïdentificeerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl