liveblog

De stroom

liveblog gesloten

Fijn kerstdiner allemaal!

Scroll hieronder nog even door het laatste nieuws, voordat je aan het winen en dinen slaat. Wil je weten wat er in de rest van Europa uit de keuken komt rollen? Lees dan het hoofdverhaal hierboven. Nu het nog gaat...

Glasgow zet kerstlichtjes uit om slachtoffers aanrijding te herdenken

Duizenden inwoners van de Schotse stad Glasgow hebben afgelopen nacht twee minuten hun kerstverlichting uitgedaan, meldt The Independent. Ze deden dat om de zes mensen te herdenken, die maandag omkwamen nadat een vrachtwagen hen aanreed. Een Facebook-pagina die mensen vroeg hun kerstlampjes uit te doen werd geliked door meer dan 70.000 mensen.

'Erdogan leidt het land niet, hij is president van de corruptie'

Dat zei een 16-jarige tegenstander van de Turkse president Tayyip Erdogan dinsdag op een bijeenkomst. En dat vond die laatste niet zo leuk. Hij liet de jongen gisteren oppakken in de stad Konya. De tiener kan vier jaar cel krijgen voor zijn 'beledigingen', meldt de Turkse krant Hurriyet.

Als een zestienjarige kan worden opgepakt voor het beledigen van de president, is er iets goed mis in dit land'

De advocaat van de jongen

Update: Zeker 5 doden bij al-Shabaab na bestorming legerkamp

Bij een aanval op een legerkamp bij de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker 5 al-Shabaab-strijders omgekomen, meldt AP. Het ANP spreekt zelfs van 21 doden aan de zijde van de terreurorganisatie. Ook sneuvelde een nog onbekend aantal soldaten.

De terreurgroep zou verkleed in uniformen en met valse ID-bewijzen met drie voertuigen de basis op zijn gereden. Daar begonnen ze met explosieven te gooien. Inmiddels zouden de aanwezige soldaten de situatie onder controle hebben.

Een vrolijke Kerst...

...vanuit het Witte Huis. President Obama en zijn vrouw Michelle spraken vandaag hun beste wensen uit aan hun fellow Americans.

Vader gegijzelde piloot smeekt IS zijn zoon te sparen

Ik hoop dat God genade in hun harten brengt en dat ze mijn zoon zullen vrijlaten.

Safi Yousef al-Kaseasbe

Die emotionele oproep is afkomstig van de vader van de Jordaanse piloot die gevangen werd genomen door IS. Het vliegtuig van zijn zoon stortte gisteren neer bij de Syrische stad Raqqa.

Jordanië is een van de landen die zich bij de internationale coalitie tegen de terreurgroep heeft gevoegd. Zijn vader hoopt dat de gijzelnemers zijn zoon desondanks met respect zullen behandelen, zegt hij in Jordaanse media.

IS-strijders met de piloot

Naar goede traditie...

...hier een waterskiënde kerstman. Want dat gebeurt klaarblijkelijk al jaren in Washington D.C. Voor het 29e jaar op rij raasde Santa over de Pontomac River. Afijn, jullie wachten op de beelden. Komen ze:

Karel Doorman tuft door in strijd tegen ebola

Het Nederlandse schip Karel Doorman - vol met hulpmiddelen in de strijd tegen ebola - zet zijn missie in West-Afrika voort.

Na goederen te hebben gedropt in Freetown, Sierra Leone, zet de boot koers naar de steden Conakry in Guinea en Monrovia in Liberia. In die eerste plaats wordt de boot op 27 december verwacht.

Twaalf arrestaties in Hongkong

Huh, waren de protestkampen in Hongkong niet opgebroken door de politie dan? Jawel, maar dat wil niet zeggen dat de demonstranten het daarbij laten zitten. Vannacht probeerden ze terug te keren naar de plek waar hun kamp eerder stond. Dat moesten ze bekopen: met knuppelslagen en pepperspray dreef de politie hen weg. Twaalf mensen werden gearresteerd.

Zo overleef je het kerstdiner

Schuif je vanavond voor het eerst aan bij je schoonouders? Of zit je aan een lange tafel met collega's die je nog maar amper kent? Geen paniek, Roderik van Grieken - de directeur van het Nederland Debat Instituut - geeft je tips & tricks hoe je het kerstdiner doorkomt zonder al te veel sociale frictie.

Je kunt het kerstdiner een beetje vergelijken met een zware voetbalwedstrijd. Dus denk na over een goede strategie en zeg tegen jezelf: dit gaat lukken.

Roderik van Grieken

Gouden tip: veel vragen over het verleden van je partner. Schoonouders vinden het maar wat leuk om anekdotes over hun eigen kind te delen.

Vooral niet doen: praten over politiek of godsdient. Voor je het weet, klets je jezelf volledig in de hoek, zegt Van Grieken.

Ontvoerd meisje: Boko Haram gebruikte me als levende bom

Een 13-jarig meisje in Nigeria zegt dat haar ouders haar hebben weggegeven aan Boko Haram. Haar vader en moeder zouden daarbij hebben geweten dat de terreurgroep haar wilde inzetten als levende bom.

Mijn ontvoerders zeiden: je zal naar de hemel gaan als je je opblaast. Ik zei dat ik het niet kon. Toen zeiden ze dat ze me zouden neerschieten of levend zouden begraven.

Het jonge meisje

Uiteindelijk gaf het meisje toe en moest ze met twee andere meisjes het plaatsje Kano binnenlopen. Haar metgezellen bliezen zich op en doodden zo vier mensen. Zelf durfde ze de bom niet af te laten gaan. Ze raakte wel gewond en belandde, met de onontstoken explosieven nog om haar middel, in het ziekenhuis.

Het verhaal van het meisje

Jonge VVD'ers willen niet dat je verplicht vrij bent met Kerst

Jij vindt het misschien hartstikke lekker om vandaag op de bank slechte kerstfilms te kunnen kijken. Maar verplicht vrij zijn met Kerst is volgens de JOVD - de jongerenorganisatie van de VVD - "totaal achterhaald'' en zou dus minder vanzelfsprekend moeten zijn.

Werknemers kunnen veel beter samen met hun baas overleggen of zij willen werken met kerst. Waarom bepalen vakbond en overheid wanneer iemand per se thuis moet zitten?

JOVD-voorzitter Tom Leijte

De club pleit ervoor om het aan werknemers zelf te laten wanneer ze de verplichte vrije dagen willen opnemen.

Rustig rijden op weg naar je kerstdiner...

Het kan namelijk nogal glad zijn vandaag. Het KNMI waarschuwt voor slipperige wegen door natte sneeuw. Het weerinstituut heeft code geel gegeven voor bijna alle provincies. Alleen in Flevoland, Overijssel, Groningen, Friesland en Drenthe valt het glijfestein mee.

Al-Shabaab valt legerkamp Afrikaanse Unie binnen in Somalië

De Somalische terreurgroep al-Shabaab is vandaag een zwaarbewaakt legerkamp vlakbij de hoofdstad Mogadishu binnengevallen.

Op de basis zit het leeuwendeel van de vredesmacht die de Afrikaanse Unie heeft gestuurd naar het land. Er wordt geschoten op de basis. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn.

Vanaf de basis worden ook de acties van de Verenigde Naties in Somalië gecoördineerd. Al het VN-personeel is volgens een woordvoerder veilig. Hetzelfde geldt voor het personeel van de Britse en Italiaanse ambassades, die gevestigd zijn op het vliegveld pal naast de basis.

Franse kerstbarbecue eindigt in ziekenhuis

Un petit peu de poulet... une pièce de boeuf...

Zo begon de avond voor zo'n 23 Fransen in het plaatsje Mazamet waarschijnlijk

Maar hun kerstbarbecue werd niet zo feestelijk als ze vooraf hoopten. 13 deelnemers eindigden in het ziekenhuis met koolmonoxidevergiftiging op, meldt de Franse krant La Depeche.

Heel verwonderlijk was dat nou ook weer niet. Het gezelschap had namelijk een bak met kolen aangestoken in een afgesloten kamer. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat niet iedereen zijn eten binnen kon houden en dat de hulpdienssten mensen met zware hoofdpijn naar het ziekenhuis moesten voeren. Bon appetit.

Koning: Nederland is meer dan 17 miljoen selfies

Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies.

Koning Willem-Alexander

Jaja, in de kersttoespraak van dit jaar zat gewoon het woord selfie. Koning Willem-Alexander wilde er maar mee zeggen dat we moeten accepteren dat Nederlanders veel van elkaar verschillen, maar dat we desondanks moeten blijven samenwerken.

De koning ging tijdens zijn jaarlijkse speech ook in op de MH17-vliegramp. Hij wenste de nabestaanden sterkte tijdens de kerstdagen.

Voor hen en allen die door leed getroffen zijn, is dit geen dag van licht, maar van leegte. Geen dag van warmte en weldaad, maar van stil gemis.

Koning Willem-Alexander
Kijk hier de volledige toespraak

Zo kan het ook

Twitter stroomt momenteel vol met kerst- en vredeswensen, maar voetballer Robert Huth heeft geen boodschap aan die zoetsappigheid. De Duitse verdediger van Stoke City wordt door Engelse media al 'de Scrooge van de Premier League' gedoopt vanwege zijn zure reactie op de festiviteiten. Zijn gortdroge en ongezouten boodschap:

Paus zegt Urbi et Orbi

Paus Fransiscus heeft de jaarlijkse kerstzegen uitgesproken. Daarin wenste hij niet alleen iedereen een zalig Kerstfeest, maar schonk hij speciale aandacht de inwoners van Irak en Syrië die lijden onder wrede vervolging.

Politie arresteert drie mensen voor bezit illegaal vuurwerk

In het oosten van het land zijn drie mensen opgepakt omdat er in hun huizen illegaal vuurwerk werd gevonden. Na een anonieme tip ontdekte de politie 700 kilo vuurwerk in een woning in Enschede. De politie arresteerde de bewoner.

Verder onderzoek leidde naar twee andere woningen in Hengelo. Daar werd nog eens 150 kilo vuurwerk gevonden. Ook deze bewoners zijn opgepakt. Het in beslag genomen vuurwerk is zowel professioneel- als consumentenvuurwerk.

De Top 2000 is begonnen

Om 12.00 uur trapte de Top 2000 weer af, voor veel mensen het ultieme eindejaarsgevoel. Tot en met 31 december zendt Radio 2 de lijst uit.

Tweede Turkse Nederlander doodgeschoten

In Istanbul is een tweede Turkse Nederlander doodgeschoten, melden Turkse media. Zijn naam is Vedat S., volgens bronnen een goede kennis van Ali Akgün. Die werd gisteren geliquideerd in Istanbul. Hij was een van de hoofdverdachtenin het Amsterdamse liquidatieproces.

'IS schoot vliegtuig niet neer'

Het Jordaanse gevechtsvliegtuig dat gisteren in Syrië neerstortte, is volgens de VS niet door IS-strijders neergeschoten. "Er is duidelijk bewijs dat IS het toestel niet heeft neergehaald, zoals die organisatie claimt", zegt het Amerikaanse commandocentrum dat verantwoordelijk is voor operaties in het Midden-Oosten. Wat dat bewijs is, wordt er niet bijgezegd.

Mensen kijken The Interview

The Interview staat online, en vannacht hielden enkele van de 300 bioscopen in de VS die de film ondanks de Sony-hack uitzenden de première. Anderen keken de film al online via Google Play of Xbox Live. De reacties? Wisselend.