NOS Nieuws

Meisje moest kiezen: zichzelf opblazen of levend begraven

13-jarige durft zelfmoordaanslag niet te plegen

Een 13-jarig meisje in Nigeria dat zich van Boko Haram moest opblazen op een markt maar dat niet durfde, heeft haar verhaal verteld. Haar ervaringen illustreren de toenemende mate waarin de terreurbeweging meisjes en jonge vrouwen inzet om zelfmoordaanslagen te plegen.

Zahara'u Adamu deed haar verhaal op een door de politie georganiseerde persconferentie. Haar vader had haar overgeleverd aan Boko Haram. "Ze vroegen me of ik in de hemel wilde komen. Dan moest ik een zelfmoordaanslag plegen. Als ik zou proberen te ontsnappen zouden ze me vermoorden." De terroristen dreigden haar levend te begraven.

Textielmarkt

Ze werd met twee andere meisjes naar de noordelijke stad Kano gebracht, waar ze een aanslag moesten plegen op een textielmarkt. Eén van de meisjes stelde voor om apart van elkaar de markt op te gaan. Maar Zahara'u durfde dat niet, ze bleef in de buurt van de anderen. Ze durfde ook de explosieven die ze op haar lichaam had niet tot ontploffing te brengen.

Toen een van de andere meisjes zichzelf opblies raakte Zahara'u gewond. Ze ging naar een kliniek waar de politie haar wist op te sporen en arresteerde.

Bij de aanslag op 10 december zijn volgens de politie vier mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl