De piloot werd door IS-strijders gevangengenomen
NOS Nieuws

'Jordaans vliegtuig niet neergeschoten'

Het Jordaanse vliegtuig dat gisteren in Syrië neerstortte, is volgens de VS niet door IS-strijders neergeschoten. "Er is duidelijk bewijs dat IS het toestel niet heeft neergehaald, zoals die organisatie claimt", zegt het Amerikaanse commandocentrum dat verantwoordelijk is voor operaties in het Midden-Oosten. Wat dat bewijs is, wordt er niet bijgezegd.

Volgens de commandant van het centrum doen de Amerikanen er alles aan om de gevangengenomen piloot vrij te krijgen. Hij waarschuwt IS om "dit ongelukkige luchtvaartongeluk" niet voor propagandadoelen te gebruiken.

De Jordaanse minister van Informatie had eerder gezegd dat het toestel vermoedelijk was neergeschoten, maar dat het door gebrek aan informatie moeilijk was om precies vast te stellen wat de oorzaak was.

Schietstoel

De Jordaanse F-16 voerde gisteren boven Syrië luchtaanvallen uit op posities van IS, toen het in de buurt van Raqqa neerstortte. De piloot redde zich met een schietstoel en werd daarna door IS-strijders gevangengenomen.

IS beschikt over Russische luchtdoelraketten die vanaf de schouder worden afgevuurd. Ze zijn buitgemaakt in opslagplaatsen van het Syrische en het Iraakse leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl