'In keta-handel zie je marges die je zelfs bij cocaïne niet ziet'

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

  • Nick Felix

    redacteur NOS op 3

We spreken af in het havengebied van Amsterdam, de plek waar volgens onze bron containers vol ketamine binnenkomen. "Vanaf hier wordt ketamine doorgevoerd, niet alleen naar de Nederlandse handelaren: het gaat ook naar steden als Berlijn en Londen", vertelt de Nederlandse ex-smokkelaar Dennis (niet zijn echte naam) die we via-via op het spoor kwamen.

Uit navraag van NOS op 3 blijkt dat de douane steeds meer ketamine in beslag neemt: in 2016 ging het nog om 2,6 kilo, vorig jaar vonden ze 800 kilo.

Welke rol Dennis zelf speelde in die groeiende handel? "Ik smokkelde de ketamine in kleine hoeveelheden. Je kunt het makkelijk oplossen in water en op die manier bijvoorbeeld meenemen in een shampoofles. Als ik aan was gekomen in Spanje of zo, kookte ik de keta uit en verkocht het daar door aan mijn contacten daar."

NOS op 3 dook in de ketaminehandel om uit te zoeken welke schimmige handel erachter zit. Bekijk hier de video:

Het zijn details die je in een Netflix-serie verwacht, maar voor een groeiende groep ketaminehandelaren is het dagelijkse praktijk. Dennis: "De laatste jaren zijn er steeds meer jongens die eerst in andere takken van sport zaten op de ketaminemarkt gedoken. Het is een relatief veilige drugssoort omdat het onder de medicijnwet valt."

Dat laatste zit zo: ketamine is een verdovingsmiddel dat gebruikt wordt door dierenartsen, maar ook in het ziekenhuis door anesthesiologen. Het werkt vrij snel en heeft geen invloed op bijvoorbeeld de ademhaling, wat in sommige medische situaties wenselijk is. Mede doordat ziekenhuizen in Afrikaanse landen zo afhankelijk zijn van het middel, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor een verbod.

'Het is een gevaarlijke wereld'

Een recreatieve snuif ketamine heeft een licht trippende werking. Om die reden dook het spul in de jaren 90 op in de underground partyscene en wordt het de laatste jaren steeds populairder op feestjes. Uit het meest recente onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat het ketaminegebruik in de lift zit.

Waar het gebruik stijgt, neemt ook de handel toe. Maar hoe beland je in die business? "Als je de juiste mensen kent en ze weten dat je goede spullen hebt, dan word je vaker gevraagd om iets te regelen. Je kunt er aardig geld mee verdienen, maar het is natuurlijk ook een gevaarlijke wereld", legt Dennis uit.

Dat laatste is ook de reden dat onze bron alleen anoniem wil worden opgevoerd. Hij is inmiddels uit de handel gestapt, maar mensen die nog steeds in die wereld zitten, (her)kennen hem nog wel. Het geld verdienen zit hem voor de handelaren vooral in de grote marge die op ketamine zit: "Iemand die het in China inkoopt, kan het voor het tienvoudige hier verkopen en dat is een marge die je zelfs in de cocaïnehandel niet ziet."

NOS op 3-redacteur Nick Felix in gesprek met Dennis

China is een van de landen waar ketamine geproduceerd wordt, in eerste instantie voor de medische toepassing, maar inmiddels zijn er drugsclans op de illegale productie gedoken. Deels voor de groeiende Chinese markt, maar dus ook voor de feestjes hier. Het komt hier binnen via andere routes dan bijvoorbeeld cocaïne. "Het zit niet tussen de bananen, waar wel veel op gelet wordt door de douane."

Dat Nederlandse producenten het niet hier maken, komt doordat ketamine niet zo gemakkelijk te produceren is als bijvoorbeeld xtc. "In Nederland zijn geen farmaceuten die het medisch maken en dus zie je ook geen illegale labs hier. Je hebt wel een lab nodig van farmaceutisch niveau om goede keta te kunnen maken."

De Chinese keta-connectie zal dus nog wel blijven bestaan. Over de toename zijn inmiddels ook Kamervragen gesteld aan minister Grapperhaus.

Deel artikel: