Ketamine-vondst door douane stijgt in twee jaar van 2,6 naar 800 kilo

  • Jeanine Duijst en Nick Felix

    redacteuren NOS op 3

  • Jeanine Duijst en Nick Felix

    redacteuren NOS op 3

In twee jaar tijd is de vondst van illegale ketamine flink toegenomen. De douane vond in 2016 nog maar 2,6 kilo, vorig jaar was het 800 kilo. Dat blijkt uit cijfers die NOS op 3 opvroeg over geïmporteerde ketamine.

Daarnaast neemt de populariteit van ketamine als partydrug toe. Het is makkelijk te krijgen en relatief goedkoop. De vraag is waar de drugs op de Nederlandse markt eigenlijk vandaan komen.

NOS op 3 dook in de ketaminehandel om uit te zoeken welke schimmige handel erachter zit. Bekijk hier de video:

Ketamine is ooit ontwikkeld als verdovingsmiddel en werd voor het eerst gebruikt tijdens de Vietnamoorlog. Maar ook dierenartsen en anesthesiologen in ziekenhuizen gebruikten het en gebruiken het middel nog steeds. Je kunt er paarden en mensen goed plat mee krijgen.

In de jaren 90 kwam het voor het eerst op als partydrug in de undergroundscene. Volgens gebruikers is het effect van ketamine - of keta, zoals het ook wel genoemd wordt - dat je er wazig van wordt. Je kunt gaan hallucineren, zoals een anonieme gebruiker ons vertelde. "Ik zag een jongen dansen en het leek alsof hij zwanger was."

Ketamine is een kristalachtig poeder, dat meestal gesnoven wordt. Als je veel gebruikt, kun je in een k-hole komen. Je lichaam en je geest lijken zich van elkaar te scheiden en je kunt niet meer bewegen, maar hoort meestal nog wel wat er om je heen gezegd wordt.

Je ziet dat mensen die eerst hun geld verdienden in andere handel, nu overstappen op de ketamarkt.

Voormalig handelaar ketamine

Uit de jaarlijkse drugsmonitor van het Trimbos-instituut blijkt dat het gebruik van ketamine in de lift zit, al is het nog niet zo'n populair middel als bijvoorbeeld cocaïne of xtc.

NOS op 3 sprak met iemand die zich een tijd lang bezighield met het smokkelen van ketamine. "Het wordt gezien als een relatief veilige drugssoort om in te handelen doordat het onder de medicijnwet valt."

"Je ziet dat mensen die eerst hun geld verdienden in andere handel, nu overstappen op de ketamarkt, juist omdat het relatief veilig is," vertelt het anonieme contact. "Het spul komt via de havens van Rotterdam en Amsterdam binnen, maar is niet alleen bestemd voor de Nederlandse markt. We zijn, net als voor andere middelen, een doorvoerland."

Deel artikel: