Er ligt een kabinetsplan klaar waarin staat dat een werkgever mensen met een beperking straks minder mag betalen dan het minimumloon. Discriminatie, vindt het College voor de Rechten van de Mens. En misschien even schrikken als je een beperking hebt.
Dit treft alleen mensen met een beperking. Je behandelt ze dus niet gelijk en dat mag niet in Nederland.
Floris en Emilio behoren tot die groep. Verderop in dit artikel vertellen ze wat het wetsvoorstel voor ze zou betekenen. Maar eerst: wat houdt het plan in het kort eigenlijk in?
Het zit zo:
Kan iemand niet voor 100 procent werken? Dan is het idee dat een werkgever diegene straks alleen voor z'n bijdrage op de werkvloer hoeft te betalen. Iemand die dus voor 30 procent kan werken, krijgt mogelijk maar 30 procent van het minimumloon, dat noemt men de 'loonwaarde' van een werknemer. De rest komt voor rekening van de gemeente. Uit het potje voor de bijstand.
Misschien werk ik wel harder dan mensen zonder een beperking. Krijg ik dan meer betaald? Waarschijnlijk niet.
Nu krijgen werknemers met een beperking nog hun volledige loon, zoals in het cao is vastgelegd. Gemeentes compenseren werkgevers met een vergoeding.
Volgens staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zorgt het voorstel ervoor dat mensen met een beperking sneller aan de slag kunnen en meer werkgevers mensen met een beperking aannemen. Meer dan de helft zit nu namelijk nog thuis.
Maar er is felle kritiek op het plan. Werknemers met een beperking bouwen daarin geen of minder pensioen op en moeten voor het resterende bedrag zelf aankloppen bij de gemeente. Sommigen krijgen zelfs minder dan het minimumloon, doordat de gemeente hun loon niet aanvult. Bijvoorbeeld omdat ze een werkende partner of veel eigen vermogen hebben.
De 22-jarige Floris is slechtziend. "Alsof je door een rietje kijkt en dan nog maar 10 procent ziet", vertelt hij. Hij werkt momenteel bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
"Laat ik voorop stellen dat ik het een goed plan vind om mensen met een beperking aan een baan te helpen". Over de rest van het plan is hij minder te spreken. Op de werkvloer moeten mensen gelijk behandeld worden, vindt hij. "Op deze manier gebeurt dat niet."
Dat Floris straks misschien betaald krijgt vanwege zijn 'loonwaarde', voelt raar. "Wie bepaalt hoe productief ik ben? Ik kan misschien niet goed werken in de techniek of horeca, maar met een paar aanpassingen, die de gemeente vaak vergoedt, kan ik prima werken hoor."
Floris heeft de petitie van Noortje van Lith, die viral ging, samen met 72.000 anderen ondertekend. Hij weet niet of hij in de toekomst ook echt minder betaald zal krijgen, maar wil voorkomen dat dit anderen gebeurt. "Mensen met een beperking moeten niet nog verder beperkt worden."
Emilio Moes (26) is het daar helemaal mee eens. Hij heeft een spierziekte en werkt in het Emma Kinderziekenhuis AMC. "Misschien werk ik wel harder dan mensen zonder een beperking. Krijg ik dan meer betaald? Waarschijnlijk niet."
Volgens Emilio heeft hij het geluk dat hij niet op zijn mondje is gevallen. Na stevig onderhandelen, heeft hij een prima loon. Toch heeft hij het gevoel dat hij zich door zijn beperking meer moet bewijzen. Anderen komen gemakkelijker weg met een dagje lanterfanten, is zijn indruk.
Het voorstel dat er nu ligt, werkt demotiverend voor veel mensen met een beperking, denkt hij. "Het is straks gewoon voordeliger om een Wajong-uitkering voor mensen met een beperking te krijgen en de hele dag thuis te chillen."
Volgens het College voor de Rechten van de Mens is het kabinetsplan in strijd met het VN-Verdrag Handicap. "Daar staat in dat alle groepen in Nederland gelijk behandeld moeten worden. Dit voorstel treft alleen mensen met een beperking. Dat mag niet", zegt woordvoerder Renée Tuijnman.
Ze gaan daarom aanstaande woensdag met Kamerleden in gesprek. "We hebben hen het advies gegeven het voorstel vanuit de mensenrechten te bekijken. We zullen zien hoe de Tweede Kamer het oppakt."