Aangepast

De politie zoekt manieren om drones veilig aan de grond te krijgen

Politie, brandweer, bouwbedrijven, boeren, allemaal gebruiken ze drones. Handig, maar wat als die dingen op plekken komen waar dat verboden is? Boven Schiphol, of in de buurt van een groot evenement zoals de Olympische Spelen?

Dan wil de politie die zo snel mogelijk uit de lucht kunnen halen. Maar met de huidige technologie kan dat nog niet zo goed. Daarom organiseert de TU Delft vandaag, onder meer in samenwerking met de politie, DroneClash. Een wedstrijd tussen drones die drones uit de lucht halen.

Misschien herinner je je het nog van vroeger: vechtende robotjes in een arena. Zoiets gebeurt vandaag ook op voormalig vliegveld Valkenburg bij Leiden, maar dan met drones.

In een hal gaan drones de strijd met elkaar aan

Bart Remes is van het drone-lab van de TU Delft: "Jonge creatieve mensen proberen vandaag drones zo veilig mogelijk neer te halen. Straks zijn drones net zo gewoon als telefoons nu zijn. Denk aan pakketbezorgers, hobbyisten die meer drones kunnen kopen, enzovoorts."

Er zijn nog weinig oplossingen om een drone te detecteren en die dan ook effectief en veilig uit de lucht te halen. "Als een trauma-helikopter ergens snel moet landen, is het heel gevaarlijk als ergens ook drones rondvliegen", legt Remes uit. Nu is de kans groot dat een drone neerstort als die uit de lucht wordt gehaald. En dat is gevaarlijk voor menigtes eronder.

Een team van robotica-onderzoekers en drone-piloten doet mee aan de wedstrijd

Een van de teams die meedoet aan DroneClash is dat van Geert Folkertsma. Zijn team heet Laced Horns, een mix van robotica-onderzoekers aan de Universiteit Twente en drone-piloten.

De Laced Horns-drone is vooral robuust en snel, zegt Folkertsma (29). "Omdat wij goede piloten hebben, gaan wij op andere drones invliegen. Dat is niet persé veilig, maar een drone zonder problemen uit de lucht halen, is al moeilijk genoeg."

Andere teams hebben bijvoorbeeld drones met waterkanonnetjes of raketjes aan boord.

De politie heeft een tijd geoefend met roofvogels die drones moesten vangen, dat proces bleek te complex

De politie is mede-organisator van de wedstrijd en zit ook in de jury. Mark Wiebes, innovatiemanager bij de Landelijke Politie: "We laten ons graag verrassen door mensen die meedoen aan de wedstrijd."

"Als een drone nu ergens vliegt waar het mogelijk gevaarlijk is, betekent dat nog niet dat we er zomaar op mogen schieten. Dan kan die drone bijvoorbeeld boven een menigte neerstorten." Daarom let de politie in de jury van de DroneClash-wedstrijd goed op veiligheid.

We kunnen nu eigenlijk alleen drones vangen op heel korte afstand

Mark Wiebes, innovatiemanager bij de Landelijke Politie

Nieuwe technologie is hard nodig, zegt Wiebes: "Bij de politie kunnen we nu bijvoorbeeld een sterke elektromagnetische puls uitzenden, waardoor elektronica kapot gaat. Maar dat betekent weer dat de drone kan neerstorten, of dat naast de drone andere belangrijke elektronica kapot gaat."

"Nu kunnen we eigenlijk alleen op heel korte afstand drones in een net vangen, da uit een luchtdrukwapen komt." Of de piloot vinden natuurlijk, vertelt Wiebes. "Alle andere middelen hebben behoorlijk wat nadelige effecten."

Voor de Olympische Spelen, is in Zuid-Korea geoefend met het neerhalen van vijandige drones

Op de Olympische Spelen is eraan gedacht dat het mogelijk is dat iemand een drone iets uit probeert te halen. Wiebe de Jager van de website Dronewatch: "In Pyeongchang zijn drone-catchers actief, die drones proberen te vangen met een net. Ook kunnen ze in Zuid-Korea de radioverbinding tussen piloot en drone verstoren met jammers en zijn er radar-systemen waarmee drones tijdig kunnen worden opgemerkt."

Deel artikel: