Nieuwsuur
AFP

De regels rond het vliegen met drones moeten binnenkort worden aangescherpt. Dat wil minister Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Het aantal op afstand bestuurbare vliegtuigjes neemt nog steeds toe en daarmee ontstaan er ook vaker gevaarlijke situaties vooral rond vliegvelden, aldus de minister.

De maximaal toegestane vlieghoogte gaat in de nieuwe regels omlaag naar vijftig meter (nu is dat nog 120 meter). Ook mag een drone nog maar honderd meter ver vliegen. Verder moet men in de toekomst vijftig meter afstand houden van bebouwing, mensenmenigten en wegen.

Internetconsultatie

Voor professionele dronevliegers gelden nu strengere beperkingen dan voor recreanten. Alleen voor klassieke modelvliegers, die in clubverband op daarvoor bestemde velden vliegen, blijft de maximale vlieghoogte van driehonderd meter gehandhaafd.

Het ministerie heeft een internetconsultatie opengesteld, waar zowel hobbyvliegers als professionals hun mening kunnen geven.

Oproep: schrap nieuwe drone-beperkingen

Goedwillende dronegebruikers worden beknopt, terwijl de cowboys niet eens weten wat de regels zijn.

Wiebe de Jager, Dronewatch

De droneliefhebbers zijn er niet blij mee en hadden veel liever gezien dat de regels voor professionele dronevliegers worden versoepeld. Nu worden de regels voor recreanten juist aangescherpt.

"Niet alleen leidt dit tot onbegrip bij veel dronevliegers, ook is de handhaafbaarheid zeer problematisch en het is helemaal niet bewezen dat de veiligheid voor ander luchtverkeer of personen op de grond door de voorgestelde aanpassingen verhoogd wordt", schrijft de weblog Dronewatch.

Cowboys

"Hoe kun je zo'n verbod handhaven? Een inspecteur kan nooit precies zien of een drone op vijftig meter of hoger vliegt. Bovendien is het helemaal niet bewezen dat de veiligheid voor ander luchtverkeer of personen op de grond door de voorgestelde aanpassingen verhoogd wordt", zegt Wiebe de Jager van Dronewatch.

"Goedwillende dronegebruikers worden beknopt, terwijl de cowboys niet eens weten wat de regels zijn. En dat is de groep die je moet hebben."

Handhaven

Wat Dronewatch betreft zou de staatssecretaris zich beter kunnen richten op nog betere voorlichting (zoals het verplicht stellen van het meeleveren van de flyer over verantwoord dronegebruik bij de verkoop van drones) en het beter handhaven van de bestaande regels.

Ook Jeroen Engelkes van Drone Center Valkenburg is kritisch en noemt de Nederlandse regels verwarrend. "De Nederlandse drone-industrie loopt echt schade op ten opzichte van andere landen. Nederlandse bedrijven vertrekken nu al naar het buitenland, dat is echt schadelijk. En dat komt door de onduidelijke regelgeving."

STER reclame