NOS Op 3
NOS/Harro Brouwer

De brandweer krijgt hulp: een drone moet het werk makkelijker maken. Zo wil de brandweer een beter beeld krijgen van de grootte van de brand én op die manier de brandhaard sneller opsporen.

De drone is er dus niet om te blussen, wel om te kijken. Een drone kan van alle kanten de brand filmen, zodat brandweermannen een veel beter beeld krijgen van de brand.

De brandweer in Twente heeft de primeur met de brandweerdrone. Het is nog even wachten op de laatste vergunningen, maar die komen waarschijnlijk deze maand nog rond. In oktober gaat het korps er in de praktijk mee werken.

"De drone is vooral handig bij locaties die moeilijk toegankelijk zijn", vertelt Martijn Zagwijn van brandweer Twente. "Je kan beter zien hoe de situatie is en daardoor kan je sneller handelen."

Harro test de brandweerdrone

Op dronevliegles

De brandweermensen moeten wel op les, want aan het besturen van drones zijn allerlei regels verbonden. Om dronepiloot te worden, moeten ze drie dagen theorieles volgen en dan nog praktijklessen. Het korps in Twente leidt vier 'brandweerpiloten' op. 

Drie maanden geleden stuurde een amateurpiloot al eens een drone naar een brand in Borne. Dat leverde deze beelden op.

De brandweer daar was toen niet zo blij met de amateurdrone. Die kan in de lucht giftige stoffen zoals asbest oppikken. Ook bestaat de kans de drone in brand vliegt en neerstort.

Proef

In Twente gaat het nog om een proef (die duurt tot eind 2016) maar Brandweer Nederland is enthousiast. Als de proef succesvol is, krijgen alle korpsen in Nederland drones.

STER reclame