NOSop3

Deze zussen kregen samen al vijf donornieren

Aangepast
NOS

Dinsdag stemt de Eerste Kamer over de nieuwe donorwet. Daarin staat dat je automatisch orgaandonor bent, tenzij je aangeeft dat je dat niet wilt.

De zussen Elbrich (35) en Maaike (38) Kroese zijn nierpatiƫnt. Ze moesten in totaal al vijf keer onder het mes om donornieren te krijgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Maaike en Elbrich gingen al 5 keer onder het mes voor een donornier

De zussen hebben beiden een nieraandoening. Elbrich ontving daarom toen ze 7 was haar eerste donornier, Maaike op haar tiende. De functie van die donornieren verslechterde na een paar jaar. Daarom heeft Elbrich inmiddels haar tweede donornier. Die kreeg ze van haar vader toen ze 18 was.

Maaike heeft inmiddels al een derde: een nier van haar man. Die nier werkt erg goed, ze voelt zich veel beter. "Nu is er ruimte om te ontdekken wie ik eigenlijk ben en wat ik leuk vind in het leven. Het voelt net als voor het eerst fietsen zonder zijwieltjes."

Maar de tweede donornier die Elbrich nu heeft, gaat achteruit. Het ziet ernaar uit dat zij binnenkort weer een nieuwe nier nodig heeft. Ze hoopt dat haar man dan een goede match is. "En stel je voor dat jij straks je vierde nier moet," zegt ze tegen Maaike. "Misschien is dat wel niet eens mogelijk?"

Volgens kindernefroloog Arend Bokenkamp van het VUmc kun je in principe zo vaak transplanteren als nodig is. Maar een geschikte nier vinden, wordt wel steeds lastiger. "Je lichaam onthoudt de immuunstructuur van iedere nier die ooit is getransplanteerd en vormt antistoffen. Als je meerdere transplantaties hebt gehad, kom je steeds meer soorten nierentegen die je lichaam al een keer heeft gezien."

Je gaat niet even naar de supermarkt en koopt een bakje nieren.

Maaike

Zoiets doet je lichaam ook als je de griep hebt gehad, vertelt Bokenkamp. Je maakt antistoffen zodat je dezelfde griep niet nog een keer krijgt. In dat geval zijn antistoffen handig, maar met donororganen wil je ze juist niet.

Voor de zussen is het daarom extra belangrijk dat de 'poule' van donornieren groter wordt. "Je gaat niet even naar de supermarkt en koopt een bakje nieren," zegt Maaike.

Elbrich hoopt dan ook dat de donorwet erdoor komt. Maar er heerst volgens haar nog veel onwetendheid. "En mensen zijn bang." Maaike: "Maar ik kan een ander ook wel weer begrijpen die zegt: 'aan mijn lijf geen polonaise'."