Medisch personeel volgt in het ziekenhuis in Ede de training 'communicatie rond donatie'
NOS NieuwsAangepast

Zo vraag je nabestaanden naar orgaandonatie van hun dierbare

Terwijl de Eerste Kamer vandaag debatteert over inhoudelijke en principiële vragen en standpunten rond een nieuwe donorwet, wordt vandaag in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede geoefend hoe donatiegesprekken met nabestaanden er in de praktijk aan toe gaan. Net als in 'slechtnieuws-gesprekken', wordt medisch personeel ook getraind in het voeren van gesprekken rondom donatie.

Weloverwogen

Hoe laat je familieleden een weloverwogen besluit nemen als zij vol verdriet zijn? Volgens psycholoog en trainer Inge den Boer is het doel "expliciet niet" om nabestaanden ervan te overtuigen om toestemming te geven voor donatie . "Het gaat erom dat mensen een goede beslissing kunnen nemen. Daarvoor heb je informatie nodig. Daarvoor heb je tijd en ruimte nodig. Het is belangrijk dat die begeleiding goed is."

Hoe praat je met de nabestaanden over orgaandonatie?

Het ophogen van het aantal donaties van organen wordt dus niet als zelfstandig doel genoemd. Maar dat de training is ontwikkeld heeft wel te maken met het feit dat, zoals een van de trainers zegt, "we weten dat 70 procent van de nabestaanden geen toestemming geeft tot donatie als hun dierbare geen keuze heeft geregistreerd".

Situaties oefenen

De training bestaat uit een e-learning gedeelte en een klassikale training. Er wordt uitleg gegeven over de huidige wet, er zijn filmpjes om te analyseren en er zijn acteurs om de gesprekken mee te oefenen. Aan de klassikale training in Ede doen vandaag acht mensen mee, artsen en verpleegkundigen.

Gevraagd naar de actualiteit: zou een wetswijziging de praktijk, hun manier van werken, veranderen? De deelnemers verwachten van niet. "Familie kan nog steeds zeggen hier vinden we wel of niet wat van en dat is niet wezenlijk anders dan dat het nu is", zegt een van hen.

"Dus ik besluit erover? Ik ben degene die erover besluit?", vraagt de acteur. "Dat klopt", antwoordt de cursist. "Dus als ik het niet wil, dan gebeurt het niet?", vraagt hij. "Dat klopt helemaal", herhaalt de cursist.

Van praktijk naar politiek

Maar of deze praktijkvoorstelling ook overeenkomt met de nieuwe wetteksten, is niet voor iedereen een uitgemaakte zaak. Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel van Pia Dijkstra om het huidige registratiesysteem te veranderen van 'nee, tenzij', naar 'ja, tenzij'.

Of het nieuwe voorstel het gaat halen, blijft tot dan de vraag. Er zijn uitgesproken voorstanders en uitgesproken tegenstanders. En sommige fracties zijn nog steeds verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl