Dijkstra: nabestaanden houden laatste woord bij orgaandonatie
Als er een nieuw donorregistratiesysteem komt, verandert er niets in de rol van de nabestaanden. Als zij ernstige bezwaren hebben tegen het uithalen van de organen, dan gebeurt het niet.
Dat schrijft D66-Kamerlid Dijkstra in een brief aan de Eerste Kamer. De senaat sprak afgelopen dinsdag over haar voorstel voor een nieuwe wet op de orgaandonatie, maar had nog veel vragen over het nieuwe systeem waarin iemand automatisch orgaandonor wordt, tenzij hij bezwaar maakt. Daar probeert Dijkstra in haar brief antwoord op te geven.
Een van de problemen waarmee de senatoren dinsdag bleven zitten, is de rol van de nabestaanden. In het aanvankelijke voorstel leek het of die met een ijzersterk verhaal moesten komen om een arts ervan te overtuigen dat iemand geen donor is, terwijl in het register staat dat hij geen bezwaar heeft gemaakt tegen het donorschap. "Geen bezwaar" is voor veel senatoren iets anders dan expliciet aangeven dat je na overlijden je organen wilt afstaan.
'Dierbare verloren'
Dijkstra schrijft nu in haar brief dat er niets verandert ten opzichte van de huidige praktijk, waarin de nabestaanden doorgaans het laatste woord hebben. De regel dat nabestaanden aannemelijk moeten maken dat de registratie niet overeenkomt met de wens van betrokkene blijft in haar wetsvoorstel staan. Maar uit haar brief blijkt dat de lat voor dit aannemelijk maken, wat betreft het D66-Kamerlid laag komt te liggen. De nabestaanden hoeven wat haar betreft niet "op een zeer emotioneel moment, wanneer zij juist een dierbare zijn verloren" hemel en aarde te bewegen om het uithalen van organen tegen te houden.
Ze zegt daarbij dat nabestaanden geen "formeel vetorecht" hebben als iemand uitdrukkelijk 'ja' heeft gezegd tegen het donorschap. Dan weegt de wens van de overledene zwaar.
PvdA
De NOS heeft van meerdere bronnen gehoord dat er na het debat van afgelopen dinsdag contact is geweest tussen D66 en de PvdA over de formulering van de brief die Dijkstra nu heeft verstuurd. De PvdA was een van de partijen die nog veel vragen hadden over het wetsvoorstel dat er lag.
De Eerste Kamer zou eigenlijk aanstaande dinsdag stemmen over het donorvoorstel, maar dat is een week uitgesteld. In plaats daarvan is er nu dinsdag een debat over de brief van Dijkstra.