Stemming Eerste Kamer over donorwet week uitgesteld
De stemming over de omstreden donorwet in de Eerste Kamer is uitgesteld. De senaat wil eerst een brief van initiatiefneemster D66-Kamerlid Dijkstra. De senatoren hebben, nadat ze de hele dag met haar gedebatteerd hebben, nog veel vragen.
Ze willen weten hoe de wet moet worden geïnterpreteerd. Ook moet er meer duidelijkheid komen over de positie van de nabestaanden en de rol van de artsen. De ChristenUnie wil de zekerheid dat de nieuwe wet niet in strijd is met de Grondwet en dat de integriteit van het menselijk lichaam wordt gewaarborgd.
Dijkstra beloofde gauw met opheldering te komen. Daarna kan het debat volgende week dinsdag worden voortgezet. De hoofdelijke stemmingen volgen dan de dinsdag daarop, op 13 februari. Dat zou aanvankelijk op 6 februari gebeuren.
Als de donorwet wordt aangenomen door de senaat, kan die in juli 2020 ingaan. Minister Bruins zei dat in het debat met de Eerste Kamer. Mochten de senatoren er over twee weken mee instemmen, dan moet er eerst een langdurige campagne gevoerd gaan worden om iedereen te informeren over de consequenties van de omstreden wet.
"Alle doelgroepen moeten worden bereikt", aldus Bruins. "We zullen experts gaan raadplegen zodat alle groepen, dus ook de laaggeletterden, blinden en doven, de nieuwe donorwet goed begrijpen."
Deze campagne gaat de overheid zo'n 20 miljoen euro kosten. In totaal gaat het invoeren van de wet tussen de 60 en 70 miljoen euro kosten. "Of deze kosten acceptabel zijn, laat ik aan u", aldus Bruins.
Dat geld is voor een voorlichtingscampagne en om ict-systemen aan te passen. Structureel zou een actief registratiesysteem 7 of 8 miljoen per jaar kosten. Dat geld gaat vooral naar voorlichting.
Eerste Kamer aan zet
De minister benadrukte dat het kabinet neutraal is en geen advies geeft aan de senatoren om voor of tegen het wetsvoorstel te stemmen. "Het gaat om een initiatiefwet en de Eerste Kamer is aan zet."
Minister Bruins kon niet alle vragen beantwoorden. Zo kon hij niet zeggen of er een garantie is dat er dankzij de nieuwe donorwet meer donoren zullen komen. "Het is best ingewikkeld, zeg ik eerlijk na een dagje hier luisteren", aldus Bruins.
Het is nog maar de vraag of de Eerste Kamer voor de wet gaat stemmen. Die komt erop neer dat mensen die niet reageren op de vraag of ze orgaandonor willen worden als donor worden geregistreerd. Wie dat niet wil, moet dat dus uitdrukkelijk aangeven.