Blockchain. Met die techniek kunnen we voor eens en voor altijd een antwoord geven op de vraag: hoe kunnen we vertrouwen wat er op internet staat? Althans, dat zeggen voorstanders. De technologie achter Bitcoin wordt nu al gebruikt voor het ruilen van elektriciteit, het kopen van concertkaartjes en huizen. Over een paar jaar zou het zomaar eens niet meer weg te denken kunnen zijn uit ons leven. Maar wat is het eigenlijk?
Nou: een netwerk van computers met allemaal een identieke kopie van informatie over transacties, die ook nog eens openbaar is. Veilig en inzichtelijk dus. maar wat kun je er mee?
De bekendste toepassing is betalen. Denk daarbij aan cryptomunten als Bitcoin en Ethereum.
Maar er zijn ook honderden digitale munten. Zo ook de Gulden, een Nederlandse digitale munt. Bedacht door ontwikkelaar Rijk Plasman uit Amsterdam. Je kan er nu nog maar mee betalen bij 66 winkels en webshops. Dat moeten er veel meer worden: "De gulden-coin moet uiteindelijk in handen komen van alle Europeanen. De gulden moet een valuta worden die je op heel veel plekken kunt gebruiken. Dat is mijn droom. "
Blockchain-technologie kan voor veel meer gebruikt worden dan geldtransacties. Zoals het ruilen van energie. Dat gebeurt bij De Ceuvel in Amsterdam. Stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen wordt daar gedeeld via blockchain-technologie. Tom Westra van Spectral Energy, die samen met Alliander dit blockchain-platform heeft ontwikkeld, legt uit hoe dat werkt:
"Alle boten bij De Ceuvel hebben een zonnepaneel. Bij iedere boot is een slimme meter geplaatst. Die registreert precies hoeveel energie er wordt opgewekt en wat er wordt gebruikt." Alle energie die je niet gebruikt, gaat via een blockchain-transactie door naar de buurman. Die transactie levert een energietoken op: Jouliette."
Die energiemunt wordt binnenkort een ruilmiddel binnen De Ceuvel. "Stel je voor dat ik er op een zonnige dag niet ben. Maar bij Café De Ceuvel zit het terras vol. Ik lever dan stroom aan het café. Morgen werk ik weer op de boot. Dan kan ik lunchen van de geleverde stroom."
De technologie is nu drie weken live, maar de gemeenschap moet het nog eens worden over de waarde van de energiemunt. "Hoeveel watt vertegenwoordigt een Jouliette? En is die waarde vast, of zijn er momenten wanneer een Jouliette meer of minder waard is?" Eind dit jaar verwacht Tom dat de waarde bekend is, en dat je binnen De Ceuvel Jouliette als ruilmiddel kan gebruiken.
Volgens Maarten Bloemers van het bedrijf GUTS kan blockchain de verkoop van concertkaartjes veel beter en eerlijker maken. Via de ticketservice, die nu een paar maanden online is, kun je nu onder andere tickets kopen en doorverkopen voor Jochem Myjer in theater de Nieuwe Luxor.
"Toen ik hoorde dat het niet mogelijk was om de echtheid van doorverkochte tickets te garanderen, dacht ik: ja dat kan wel, via blockchain. Dus dat hebben we gebouwd. We maken concertkaartjes slim. De eigenschappen en het eigendom van concertkaartjes staat in een blockchaintransactie geregistreerd. Het kaartje weet zelf als het een nieuwe eigenaar krijgt. Dan krijgt het kaartje vanzelf een nieuwe barcode."
Het systeem werkt op de Ether-blockchain. De koper merkt daar verder niks van. "Jochem Myjer tweet een link naar de kaartverkoop voor zijn nieuwe show. Die brengt je naar onze app. Waar je de kaarten kan kopen en weer doorverkopen. Het is onmogelijk om het kaartje op eBay of Marktplaats te zetten. Je weet niet aan wie je het verkoopt of van wie je het kaartje krijgt. Maar je weet wel zeker dat het kaartje werkt en dat de prijs is gegarandeerd, door de blockchain."
Dat zelfs het investeren en verhuren van huizen via de blockchain kan, toont het bedrijf B Landlord aan. Zij gebruiken blockchain-technologie om het voor kleine investeerders mogelijk te maken om een deel van een huis te kopen. CEO Robert Reinder Nederhoed legt uit:
"In principe kun je al mede-eigenaar worden vanaf duizend euro. Je wordt zo voor ongeveer een procent eigenaar van een huis en deelt elke maand in de huurinkomsten. En daar gebruiken we blockchain-technologie voor."
Inmiddels bezitten de gebruikers bij B Landlord twee woningen: een in Den Haag en een in Rotterdam. "Een huis wordt in een heleboel stukjes geknipt. Dat zijn allemaal blockchain-tokens. Een soort aandelen per huis. Die tokens zitten in de digitale portemonnee van de gebruikers. Zo zijn ze aantoonbaar mede-eigenaar. Die tokens kun je overdragen op iemand anders."
Er doen 110 mensen mee met de twee woningen van B Landlord. Nu gaat de verdeling van de huurinkomsten nog via een stichting, maar dat moet binnenkort via een smart contract. Een huurder maakt zijn huur dan over naar een adres, dat helemaal automatisch de huur verdeelt over alle eigenaren. "Uiteindelijk is de bedoeling dat we onszelf helemaal uit de cirkel snijden. Wij moeten ertussenuit als middle man."
Deze vier initiatieven zijn voorbeelden van hoe blockchain-technologie nu al wordt gebruikt. Maar het zijn zeker niet de enige voorbeelden. Zo wordt er gewerkt aan een slim slot voor e-bikes in de blockchain. Ook is transportbedrijf Maersk onlangs overgestapt op een blockchain voor de registratie van hun wereldwijde scheepstransport. En zijn banken, verzekeraars en zelfs de overheid aan het kijken wat zij kunnen met blockchain-technologie.