ANP

Blockchains gaan de wereld veranderen, daar waren de specialisten in de Ridderzaal in Den Haag het over eens. Op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken en ondernemer Rutger van Zuidam deelden zij hun ervaringen met deze nieuwe technologie, waarbij groepen internetgebruikers volgens strikte afspraken en formules informatie kunnen uitwisselen.

Prins Constantijn opende de 'Blockchain Future of Trust'-bijeenkomst. Vanaf een podium recht tegenover de stoel waar zijn broer, koning Willem-Alexander, vorige week de troonrede voorlas.

"Wat een bizarre sfeer. In deze 800 jaar oude ruimte met elkaar te praten over deze nieuwe technologie", zei de prins. Hij heeft als ambassadeur voor innovatie en ondernemerschap de blockchain-technologie omarmd en noemt het een ongelofelijk belangrijke ontwikkeling.

Het is lastig om de technologie te begrijpen. In die zin lijkt een blockchain op radio, televisie en internet: iedereen gebruikt het, maar alleen deskundigen kunnen uitleggen hoe het werkt.

Blockchains bestaan nu vooral voor virtuele valuta zoals bitcoin en ethereum, maar de toekomstige mogelijkheden zijn eindeloos, verwacht mede-organisator Van Zuidam.

Zoals een digitaal paspoort, een kadaster of een pensioen waarbij je zelf kunt beleggen. Toepassingen waar de overheid en ondernemers nu trouwens al aan werken.

Ook kan de Belastingdienst bijvoorbeeld toeslagen gaan uitkeren die echt alleen aan zorg of kinderopvang kunnen worden uitgegeven, en niet aan bijvoorbeeld een nieuw mobieltje.

Van Zuidam: "Blockchain is ook het programmeren van geld. Je kunt virtueel geld zo programmeren dat je het alleen kunt uitgeven aan het vastgelegde doel."

Als overheid en bedrijfsleven vanaf nu tientallen miljoenen euro's investeren kan blockchaintechnologie een belangrijk exportproduct voor Nederland worden, zegt Van Zuidam.

Als het aan René Penning de Vries van het ministerie van Economische Zaken ligt, wordt er vaart gemaakt. Hij is namens de overheid de aanjager van nieuwe toepassingen in de Nationale Blockchain-Coalitie.

Penning de Vries: "We werken nu aan blockchain-hypotheken. Als dat lukt, zijn we de eerste in de wereld." Hypotheekcontracten zouden door de technologie zo betrouwbaar kunnen worden vastgelegd dat bijvoorbeeld notarissen overbodig worden.

Ook andere ministeries, zoals Financiën, Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie experimenteren met toepassingen. Dat geldt ook voor pensioenfondsen, verzekeraars en De Nederlandsche Bank.

Blockchain-app voor ouderen

Zorginstituut Nederland ontwikkelde een blockchain-app voor ouderen waarin hun zorgverleners en mantelzorgers informatie aan elkaar kunnen overdragen.

"Hbo's en universiteiten moeten ook inspelen op deze ontwikkeling", zegt Penning de Vries. "We hebben meer mensen nodig die deze technologie begrijpen."

Prins Constantijn vergelijkt de situatie met de beginjaren van het internet, de jaren 90. Met zijn hypes, bubbels en fouten. "Maar na afloop blijven de echte sieraden over, de nieuwe Googles en Amazons."

STER reclame