Team Liquid
Aangepast

Nederlands gameteam wint 10,8 miljoen dollar: 'iedereen is miljonair'

  • Stephan Vegelien

  • Stephan Vegelien

De Nederlandse manager Victor Goossens heeft met zijn Utrechtse team het grootste e-sportstoernooi ooit gewonnen: The International 2017 in Seattle. "Je kunt qua toernooiwinst niet veel hoger behalen dan dit."

The International is het grootste Dota 2-toernooi ter wereld. De totale prijzenpot is meer dan 24 miljoen dollar. Team Liquid ging naar huis met 10,8 miljoen dollar. "Ieder van de vijf spelers is ruimschoots miljonair geworden met deze overwinning", vertelt Victor. De coach en manager, Victor en zijn partner, delen ook mee in dat prijzengeld.

Toen de 34-jarige Victor 'Nazgul' Goossens zeventien jaar geleden Team Liquid oprichtte had hij nooit gedroomd zo ver te komen. Gister werd het team in Seattle door 17.000 fans toegejuicht. "Het is echt fantastisch."

Victor begon als een van de eerste niet-Koreaanse spelers professioneel Starcraft te spelen. Zijn eerste prijzengeld: 50 dollar. "Ik had nooit bedacht om Team Liquid professioneel te doen. Ik wilde een mooie groep runnen met een aantal vrienden die allemaal tot de wereldtop behoorden."

Victor startte Team Liquid, en begon een nieuwssite over Starcraft. "Pas in 2010, toen Starcraft II uitkwam, zag ik dat we er commercieel iets uit konden halen."

Team Liquid
Victor 'Nazgul' Goossens van Team Liquid

De afgelopen zeven jaar is Team Liquid zijn voltijdbaan. Victor rekruteerde samen met zijn zakenpartner, de Amerikaan Steve 'LiQuiD112' Arhancet, een aantal van de beste gamers van over de hele wereld.

Het Dota-team is heel internationaal samengesteld. Het bestaat uit een Duitser, een Jordaniër, een Bulgaar, een Fin en een Libanees. En ze hebben een Koreaanse coach. De Duits teamcaptain - Kuro 'KuroKy' Salehi Takhasomi - is de best betaalde e-sporter ter wereld.

In het team zit ook Jordaniër Amer Miracle- Al-Barkawi. "Hij is de beste Dota 2-speler ter wereld. Met hem erbij hebben we het kunnen waarmaken."

Team Liquid is actief in tien verschillende games. De drie grootsten zijn Dota 2, first Counter Strike: Global Offensive en League of Legends. Sinds kort speelt het team ook FIFA.

"We zien FIFA echt als een veld waar e-sportteams kunnen strijden tegen traditionele sportteams. Met zoveel support wereldwijd gaat FIFA een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van e-sports."

"Voor Dota 2 zijn het hele jaar door verschillende toernooien. Maar The International is de grootste, met de dikste prijzenpot. Het is een beetje alsof je als tennisser het hele jaar Grand Slams doet, en dan een keer per jaar meedoet aan de Olympische Spelen."

En het was nogal een reis: in 2013 deed Team Liquid voor het eerst mee met The International. Het team haalde de top-8. "Dat voelde toen echt als een overwinning." Een jaar later deed het team weer mee. In 2015 had het geen team, maar in 2016 wist het weer de top-8 te bereiken.

"We kwamen daar aan als een van de favorieten. Dus dat was wel een beetje een teleurstelling." En dit jaar heeft het team, met een paar veranderingen, gewonnen.

Zelf spelen doet Victor tegenwoordig niet meer. Hij heeft het als ceo te druk. Dat heeft er volgens Victor ook mee te maken gehad dat e-sports als geheel zo enorm gegroeid is de afgelopen jaren. "Het is echt geëxplodeerd de afgelopen twee jaar. Dat is echt supermooi. Maar ik kom niet meer toe aan gamen."

Deel artikel: